(17.20 hodin)
(pokračuje Gross)

Nerad bych, abyste byl zklamán tím, kdybyste s tímto pozměňovacím návrhem ve sněmovně uspěl a pak jste zjistil, že činnost tohoto úřadu funguje a pokračuje i nadále.

Dále vám chci říci, že nesouhlasím s vaším nesouhlasem.

Dále chci říci, že pokud sněmovna vysloví nesouhlas s vaším nesouhlasem, to znamená vysloví souhlas s touto odpovědí, i když ne explicitně, tak vám odpovím na otázku, která byla v první části vašeho vystoupení, protože to považuji za věc, která musí být zodpovězena. Nechci, aby byla sněmovna matena. Myslím si, že není právem exekutivy, aby podávala nepřesné informace. I když nebude vysloven nesouhlas, rozpory, na které jste písemně poukázal, vám budou vysvětleny a pak na základě tohoto vysvětlení buď přistoupíte k další interpelaci, nebo nikoli.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Grossovi za jeho vystoupení. Kdo se hlásí do rozpravy? Pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: K poznámkám, které tady pan ministr měl. Pokud se říká, že tady jsou vysoké náklady na tyto expertizy, to může být, ale má také 94 pracovníků. To je souměřitelné s jinými útvary vyšetřování.

Že se mi nelíbí publikování toho, co se dělo v době komunismu. Musím říci, že komunismus nikde na světě nebyl, ani v České republice, a že úřad vyšetřování vychází z dokumentů, že nejde o bádání. Myslím si, pana ministře, že tím jste urazil všechny historiky v této republice a možná na světě, protože historici vycházejí z dokumentů. S čím jiným by měli pracovat než s dokumenty? Snílkové si mohou leccos vymýšlet, ale to není profesionální práce historiků.

Ke svatému Václavovi se nebudu vracet.

Jasně jsem řekl nesouhlas nikoliv kvůli činnosti úřadu. Naopak jsem ocenil, že jste ji popsal. Je dobře, aby sněmovna věděla, co všechno úřad dělá. Nesouhlas dávám s ekonomickou oblastí. To jsem na konci řekl.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Vymětalovi. Kdo má zájem vystoupit v rozpravě? Nikdo, rozpravu končím.

Pan kolega Karel Vymětal navrhl, aby Poslanecká sněmovna usnesením vyslovila nesouhlas s odpovědí pana ministra vnitra. K tomu jsme slyšeli vystoupení pana ministra. Nezbývá než hlasovat.

Všechny vás odhlásím, abychom zjistili aktuální stav. Žádám vás, abyste se zaregistrovali svými registračními kartami. Jakmile se dostaví ti, kteří mají zájem hlasovat o této věci, hlasovali bychom o návrhu pana kolegy Vymětala o tom, že nesouhlasíme s odpovědí pana ministra vnitra.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 171 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 171 pro 33, proti 43. Návrh nebyl přijat.

 

Přesto myslím, že sněmovna může být spokojena, protože pan ministr vnitra slíbil, že rozdílné ekonomické údaje uvede pro poslance na pravou míru a tím bude naplněn smysl interpelace.

Vzhledem k tomu, že jsme dnešní schválený pořad schůze již projednali, dnešní jednací den končím s tím, že začínáme zítra ve 14 hodin odpoledne. Dopoledne je čas na jednání výborů a podvýborů. Naše odpolední jednání bude zahájeno bodem 82, budeme pokračovat bodem 90 a 79. Jde o daně z příjmů. Žádám kolegu Kocourka, Michala Krause, Stanislav Grosse a Stanislava Křečka. Ostatní u bodu 79 jsou zřejmí podle vylosovaného pořadí interpelací.

Přeji vám příjemný večer, krásné zítřejší dopoledne a odpoledne se těším na pokračování této schůze. Děkuji vám.

 

(Jednání skončilo v 17.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP