(14.50 hodin)

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, v souvislosti s účinností zákona č. 148/2002 Sb., kterým se novelizoval zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, je nezbytné promítnout do statutu Pozemkového fondu ČR změny týkající se kompetencí prezidia Pozemkového fondu, změny v počtu členů výkonného výboru spočívající v rozšíření o druhého místopředsedu a s tím související změny ve způsobu rozhodování výkonného výboru. Vedle toho bylo v zákoně rozšířeno oprávnění výkonného výboru o možnosti rozčlenit územní pracoviště Pozemkového fondu na oddělení, které přichází v úvahu tam, kde se jedná o větší počet zaměstnanců. Systém řízení upravený novelou, tedy zákonem č. 148/2002 Sb., koresponduje s úpravou řízení Fondu národního majetku a tomu odpovídajícím zněním jeho statutu. Předpokládaný návrh změn stávajícího statutu Pozemkového fondu České republiky představuje tedy úpravu vyvolanou platnými zákony.

Návrh byl projednán na schůzi vlády 18. 9. 2002 a se souhlasným stanoviskem je předkládán Poslanecké sněmovně. Změny nabudou účinnosti až po schválení touto sněmovnou. Zemědělský výbor projednal návrh změn na své 5. schůzi dne 31. 10. 2002 a doporučuje Poslanecké sněmovně tento návrh schválit.

Z výše uvedených důvodů, paní poslankyně, páni poslanci, vás žádám o schválení návrhu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi Jaroslavu Palasovi. Návrh projednal zemědělský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 77/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Josef Mandík a informoval nás o jednání výboru zemědělského.

Vidím pana předsedu zemědělského výboru, že pro pana zpravodaje odchází, proto budeme muset minutu, doufám, počkat.

Ani to minuta nebyla, pan zpravodaj je zde a prosím, pane zpravodaji, abyste nás seznámil s jednáním vašeho výboru ve věci tisku č. 77.

 

Poslanec Josef Mandík: Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, dámy a pánové, zemědělský výbor předlohu zákona o změně statutu Pozemkového fondu projednal a doporučuje Poslanecké sněmovně ji přijmout. Tato předloha má souvislost se změnou zákona o Pozemkovém fondu a z těchto důvodů je nutné provést úpravu statutu Pozemkového fondu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane zpravodaji. Prosím, abyste se ujal své zpravodajské role a usedl ke stolku zpravodajů.

Nyní zahajuji všeobecnou rozpravu, do níž nemám žádné písemné přihlášky. Zeptám se, zda se do ní někdo hlásí z místa. Nevidím nikoho takového, proto obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Ani do ní nemám žádné písemné přihlášky. Opět se vás táži, zda chcete někdo v podrobné rozpravě k tomuto tisku vystoupit. Není tomu tak, proto končím i podrobnou rozpravu.

Domnívám se, že závěrečná slova nemusejí v tuto chvíli zaznít. Přesto se vás táži, zda chcete využít svého práva. Není tomu tak, proto můžeme hlasovat o návrhu na usnesení.

Prosím pana zpravodaje, aby nám ještě jednou toto usnesení přečetl.

 

Poslanec Josef Mandík: Vážená paní předsedající, návrh usnesení je na schválení změny statutu Pozemkového fondu ve znění usnesení zemědělského výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Toto usnesení nám bylo písemně rozdáno, čili můžeme nyní přistoupit k hlasování. Zeptám se v hlasování… Ještě chvilku se pokusím přivolat naše kolegyně a kolegy do jednací síně, abychom za chvíli mohli zahájit hlasování, v němž se vyjádříme k přijetí navrženého usnesení, které jsme dostali v písemné podobě. Toto hlasování bude mít pořadové číslo 160.

 

Já je zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 160 z přítomných 166 pro se vyslovilo 119, proti byli 2. Návrh usnesení byl přijat.

 

Tím končí projednávání bodu č. 67, sněmovního tisku 77.

Vidím, že se s procedurální přihláškou hlásí pan předseda zemědělského výboru Ladislav Skopal. Prosím, pane poslanče. A prosím o klid!

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás požádal vzhledem k tomu, že jsme propustili do třetího čtení novelizaci zákona o myslivosti, a vzhledem k tomu, že v programu třetí čtení není, o zařazení třetího čtení novely zákona o myslivosti na středu 11. 12. jako čtvrtý bod našeho jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zaregistrovali jsme váš procedurální návrh a prosím, aby se k němu nyní sněmovna vyjádřila, a to v hlasování s pořadovým číslem 161, které právě zahajuji. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti uvedenému návrhu na pevné zařazení tohoto bodu na středu 11. 12. jako čtvrtý bod?

Hlasování s pořadovým číslem 161 skončilo. Z přítomných 166 poslankyň a poslanců pro bylo 101, proti 39. Tento procedurální návrh byl přijat a příslušný bod jsme zařadili dle návrhu pana předsedy zemědělského výboru.

 

Můžeme nyní pokračovat ve schváleném pořadu schůze, a to bodem, kterým je bod číslo

 

28.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání
autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků
činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 455/1991 Sb.,
o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 120/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr pro místní rozvoj Pavel Němec. Prosím, aby se pan ministr, kterého vidím, ale nevím, zda mě on slyšel… Slyšel mě pan ministr Němec a já ho prosím, aby se ujal slova a uvedl předložený vládní návrh.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl návrh novely zákona o autorizovaných architektech a inženýrech činných ve výstavbě. Vzhledem k tomu, že jde o návrh novely, domnívám se a věřím, že nekonfliktní - (Stále hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane ministře, že vás přeruším, ale znovu poprosím všechny kolegy, aby dali prostor panu ministrovi Němcovi, aby mohl uvést vládní návrh zákona v adekvátní atmosféře a klidu, který je pro toto uvedení potřebný. Děkuji vám za pochopení.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Pavel Němec: Ještě jednou, dámy a pánové. Vzhledem k tomu, že věřím, že tento návrh zákona je nekonfliktní, nebudu vás dlouho zdržovat úvodním slovem, pouze stručně.

Cílem tohoto návrhu novely je transpozice směrnice č. 85/384/EHS o vzájemném uznávání dokladů a formální kvalifikaci v oboru architektury.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP