(14.40 hodin)
(pokračuje Kučera)

Ale na druhou stranu ten jeho návrh zde otevíral spekulativní možnosti, jak by obce vlastně ručily za všechny závazky honebního společenstva. Proto ten doplněk, který by to eliminoval.

Další mé pozměňovací návrhy jsou již k tisku 28, tedy k původní předloze návrhu zákona.

K bodu 8 - tento bod vypustit. Krátké zdůvodnění. Tento bod totiž zakládal možnost nesvolávat valnou hromadu vůbec, ani jednou za těch 10 let, a tím docházelo k výraznému omezení výkonu práva vlastníka pozemku, který ze zákona, jak již jsem zde říkal, za závazky honebního společenstva ručí svým majetkem.

Sedmý pozměňovací návrh - k bodu 15 k tisku 28: taktéž vypustit. Zde dochází k omezování práv vlastníků pozemků, jak již zde bylo řečeno paní poslankyní Parkanovou.

Taktéž osmý návrh - k bodu 16: vypustit z toho samého důvodu, který zde již byl popsán.

Dal jsem zde ještě dva pozměňovací návrhy, a sice k vlastnímu zákonu 320/2002, ve znění pozdějších předpisů, a je to pozměňovací návrh číslo devět: v § 55 odst. 1 písm. a) nahradit číslovku "20" číslovkou "60". Je zde totiž za "dvacítkou" skryta velice krátká lhůta pro uplatnění náhrad škod na zemědělských kulturách v délce 20 dní, což prakticky znemožňuje vlastníkovi zemědělské kultury škodu vůbec zjistit a uplatnit ji řádným způsobem, jak mu umožňuje zákon. Je to totiž z jednoduchých důvodů, protože v období růstu zemědělských kultur se do kultur prostě nevstupuje a vlastník této kultury nemá možnost škodu zjistit.

Konečně poslední pozměňovací návrh, desátý - také k § 55 odst. 3: nahradit slova "jednoho měsíce" slovy "tří měsíců". I zde se snažím změnit příliš tvrdé znění zákona, který prakticky znemožňoval nebo znemožňuje lhůtou jednoho měsíce škodu vzniklou na porostech řádně kvantifikovat. Zde bych chtěl upozornit, že pokud si chcete tuto škodu skutečně zdůvodnit, to znamená, že si objednáte znalce a jeho posudek, tak vám nestačí v žádném případě lhůta jednoho měsíce na objednání znalce, vyžádání a získání znaleckého posudku a sepsání žaloby k soudu. Takže i zde příliš tvrdé znění zákona znemožňovalo prakticky škodu vzniklou na porostech řádným způsobem uplatnit. Proto to prodloužení z jednoho měsíce na tři měsíce.

Vážení přátelé, děkuji za pozornost. (Ojedinělý potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Miloslavu Kučerovi za jeho přednesené návrhy a prosím, aby se slova nyní ujal pan poslanec Marian Bielesz.

 

Poslanec Marian Bielesz: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, k uvedenému návrhu zákona bych chtěl podat tyto pozměňující návrhy.

Za prvé - k bodu 15 návrhu zákona, týká se § 32 odst. 2, navrhuji tento bod vypustit. Pokud by tento bod byl přijat, jak již bylo řečeno, jednalo by se o výrazné omezení práv vlastníků honebních pozemků, se kterým v žádném případě nemohu souhlasit. Kdo jiný než vlastník má právo jakkoliv nakládat se svým pozemkem a kdo jiný než vlastník pozemku má mít přednostní právo jej užívat k honitbě? Tímto ustanovením bychom se vrátili někam zpět k minulosti, kdy mu bylo toto právo upíráno. Proto navrhuji tento bod z návrhu vypustit.

Za druhé - můj druhý návrh směřuje k pozměňujícímu návrhu č. 16, týká se § 44 odst. 2 zákona, který je uveden v usnesení zemědělského výboru č. 35 ze dne 28. 11. 2002. V tomto pozměňovacím návrhu navrhuji za slovo "myslivecké" vložit slova "a kynologické". Kynologické organizace totiž jsou kluby, které zajišťují chov loveckých psů a následně jejich výcvik pro výkon práva myslivosti. Pro výkon práva myslivosti mohou být používáni pouze psi s průkazem původu a zkouškou z výkonu. Zkouška z výkonu je jednou z podmínek získání chovnosti psů a fen loveckých plemen, které provádějí především kynologické organizace. Pokud by z tohoto procesu kynologické kluby vypadly, rapidně by se tak snížil počet chovných psů pro výkon myslivosti. A toto, myslím, nechtějí ani kynologové, ani myslivci.

Věřím, že tyto moje pozměňovací návrhy podpoříte. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Byl jste poslední, kdo se přihlásil do podrobné rozpravy. A já se nyní táži, zda je ještě někdo, kdo chce v tuto chvíli vystoupit v podrobné rozpravě. Registruji přihlášku pana zpravodaje Mandíka. Prosím.

 

Poslanec Josef Mandík: Vážená paní předsedající, já bych ještě v podrobné rozpravě chtěl dát jeden legislativně technický návrh. Je to bod 10 k § 26 odst. 1 - před slovem "členstvím" chybí slovo "s".

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tento návrh a vidím ještě jednu zvednutou ruku do podrobné rozpravy, a tou je ruka pana poslance Miloslava Kučery, kterému také uděluji slovo.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Dámy a pánové, obávám se, že jsem zapomněl uvést jeden svůj pozměňovací návrh. Je to k tisku 28 - bod 8 vypustit. Omlouvám se za svoji nepozornost. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, zaregistrovali jsme i tento váš návrh a prosím, abyste jej předal zpravodaji. Teď se ještě jednou zeptám, zda chce někdo vystoupit v podrobné rozpravě. Nevidím, že se někdo do podrobné rozpravy hlásí, a proto ji končím.

Protože zde zazněl návrh na zamítnutí v podrobné rozpravě, zeptám se ještě v tuto chvíli na závěrečná slova pana předkladatele a pana zpravodaje. Pan předkladatel nechce pronést závěrečné slovo, pan zpravodaj se chce ještě vyjádřit k proběhnuvší podrobné rozpravě. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Mandík: Vážená paní předsedající, vážení páni ministři, dámy a pánové, dovolte mi, abych shrnul rozpravu, ve které vystoupilo celkem šest poslanců a z toho padl od pana kolegy Doležala návrh na zamítnutí zákona, o kterém by bylo třeba hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, to je shrnutí rozpravy. Ale vidím zde ještě zvednutou ruku - registruji návrh na to, abych vás odhlásila, což v tuto chvíli činím. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali a za malou chvíli rozhodneme v hlasování o návrhu pana poslance Doležala na zamítnutí příslušné novely zákona, které bylo předneseno v podrobné rozpravě.

 

Nyní zahajuji toto hlasování, které nese číslo 159. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 159 z přítomných 162 pro bylo 55, proti 100. Návrh nebyl přijat.

 

Tím končím druhé čtení tohoto návrhu zákona a děkuji panu předkladateli i panu zpravodaji.

 

Budeme pokračovat v našem programu, a to bodem č. 67, kterým je

 

67.
Návrh změn Statutu Pozemkového fondu České republiky
/sněmovní tisk 77/

 

Prosím, aby se slova ujal ministr zemědělství a předseda prezidia Pozemkového fondu Jaroslav Palas a předložený návrh uvedl.

Počkám, až pan ministr dotelefonuje.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP