(9.14 hodin)
(pokračuje Langer)

Budeme pokračovat v projednávání již oznámeného bodu, kterým je bod číslo

 

80.
Návrh poslanců Martina Kocourka, Libora Ježka, Vladimíra Doležala a dalších
na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 89/ - druhé čtení

 

Dříve než vybídnu k přednesení úvodního slova zástupce předkladatelů, chci vás požádat, abyste v klidu zaujali svá místa ve sněmovně a zabývali se poslechem, čtením či jinými tichými činnostmi.

Slovo má zástupce navrhovatelů pan kolega Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych u tohoto návrhu zákona, který předkládáme, zrekapituloval, že předložený návrh obsahuje ustanovení, která se týkají řešení daňových důsledků při poskytování bezúplatné humanitární pomoci v oboru daně z přidané hodnoty a daně z příjmů.

Přijetí navrhované úpravy je pro nás velmi důležité i z toho pohledu, že v souvislosti s povodněmi bylo představiteli jak vlády, tak Ministerstva financí i Parlamentu opakovaně zdůrazňováno, že bude přijata právní úprava řešící daňovou stimulaci pomoci při odstraňování následků povodní. V těchto souvislostech také opakovaně zazněly informace ze strany představitelů vlády nebo Ministerstva financí, že nepeněžitá pomoc poskytnutá při povodních nebude mít žádné negativní dopady z pohledu daně z příjmů a daně z přidané hodnoty. Podle našeho názoru by nebylo správné, aby poté, co takováto pomoc byla již většinou poskytnuta, se ukázalo, že tyto informace nebyly naplněny nebo nebyly pravdivé.

Dále naše úprava řeší ještě jeden problém, který se i v souvislosti s povodněmi vyskytl, a to je problematika tzv. nerealizovaných kursovních rozdílů, které v souvislosti s povodněmi a sílící korunou nabraly na dramatičnosti.

Dále bych ještě upozornil na to, že od podání návrhu do jeho projednávání ve druhém čtení byla vedena jednání mezi předkladateli a zejména Ministerstvem financí, aby bylo dosaženo takové právní úpravy, která by byla konsensuální jak mezi předkladateli, tak mezi Ministerstvem financí. Toto vše se promítlo do jednání rozpočtového výboru, který s jistou úpravou doporučuje Poslanecké sněmovně tento návrh postoupit do třetího čtení.

Tolik na úvod z mé strany.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Předložený návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru, usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 89/2. Prosím pana poslance Vlčka, aby nás informoval o jednání výboru.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl zpravodajskou zprávu ke zmíněnému tisku 89, návrhu kolegů Martina Kocourka, Libora Ježka, Vladimíra Doležala a dalších, číslo zákona 586 z roku 1992 Sb., o daních z příjmů.

Tak jak řekl již pan předkladatel, projednal rozpočtový výbor na své schůzi tento tisk a doporučil Poslanecké sněmovně postoupit tento tisk do třetího čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP