Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
4. prosince 2002 v 9.04 hodin

Přítomno: 170 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, zahajuji pátý jednací den 8. schůze Poslanecké sněmovny, na které vás všechny srdečně vítám. Prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami a případně mi stejně jako pan ministr Škromach oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. V jeho případě je to náhradní karta č. 1.

Na úvod chci sdělit, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito kolegové: Boháčková Jarmila z důvodu hospitalizace, Jaroslav Gongol - zahraniční pracovní cesta, Helena Malotová z důvodu nemoci, Oldřich Němec a Miloš Titz - zasedání shromáždění ZEU v Paříži.

Z vlády se omlouvá Jan Kavan - zasedání Valného shromáždění OSN, pan ministr Jaroslav Palas, který má pracovní setkání před svým ministerstvem se zemědělci s vidlemi v rukou - v rukou zemědělců, abych byl přesnější. Dále se omlouvá ministr Jiří Rusnok z důvodu přijetí oficiální zahraniční delegace, Pavel Rychetský - ustavující schůze Senátu a Cyril Svoboda z důvodu pracovní návštěvy Slovinska.

Nyní důležitou informaci pro vás, a to jakými body a v jakém pořadí se dnes dopoledne budeme zabývat. Na dnešní den máme pevně zařazeny body 89, 80, 81 a 5. Vzhledem k tomu, že usnesení zemědělského výboru k bodu 5 bylo rozdáno včera až ve 14 hodin, můžeme tento návrh projednávat až po uplynutí předepsané 24hodinové lhůty, tedy až odpoledne. Znamená to tedy, že budeme nejprve projednávat body 89, 80, 81. Dále chci sdělit, že odpoledne v 15.15 hodin můžeme jednat o bodu 55, tj. pravidla jednání související s volbou prezidenta republiky, a od 16.00 hodin můžeme projednávat bod 87, tedy zákon o silniční dopravě, druhé čtení. Po projednání prvních tří uvedených bodů budeme pokračovat v projednávání bloku zpráv. Tedy ještě jednou 89, 80, 81 a poté pokračování v bloku zpráv a informací.

 

Jak jsem avizoval, prvním bodem je

 

89.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu
a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 320/2002 Sb.
/sněmovní tisk 134/ - druhé čtení

 

Návrh uvede z pověření vlády místopředseda vlády ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci , jelikož jsem na této schůzi uváděl první čtení tohoto návrhu, kde jsem poměrně podrobně odůvodnil, proč vláda předstoupila k jeho předložení, myslím si, že by bylo nadbytečné, abych po několika málo dnech opakoval argumenty, které vedly vládu k předložení návrhu. Myslím, že by to mohlo být vnímáno také jako výraz nedůvěry k paměti poslanců. Vzdávám se proto svého úvodního slova.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře.

Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání petičnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 134/1. Prosím pana poslance Stanislava Křečka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, jak bylo řečeno, usnesení petičního výboru vám bylo rozdáno jako tisk 134/1. V tomto usnesení petiční výbor doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona s některými pozměňovacími návrhy technické povahy. Navrhuji proto propustit návrh zákona do třetího čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Paní kolegyně Němcová má náhradní kartu č. 7, pan poslanec Křeček náhradní kartu č. 4.

Otevírám obecnou rozpravu. Nikdo se do ní nehlásí, obecnou rozpravu tedy končím. Zahajuji podrobnou rozpravu k tomuto bodu. Do podrobné rozpravy se nikdo nehlásí, končím ji a tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

Vážené kolegyně a kolegové, prosím o chvíli strpení. Vyhlašuji pětiminutovou přestávku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP