(Jednání pokračovalo ve 14.02 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, přeji vám pěkné odpoledne. Dnešní odpolední jednání zahájíme avizovaným předřazeným bodem, kterým je bod

 

52.
Návrh zemědělského výboru Poslanecké sněmovny
na změnu Podpůrných programů zemědělství pro rok 2002

 

K tomuto bodu jste obdrželi usnesení zemědělského výboru č. 46 z 20. listopadu letošního roku.

Prosím nyní, aby se slova ujal předseda zemědělského výboru pan poslanec Ladislav Skopal. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych řekl pár slov k návrhu na změnu Podpůrných programů zemědělství pro rok 2002 poskytovaných podle § 2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství.

Jedná se o dotační titul 1.Q. Změna se týká části prodeje mladého jatečného skotu, kde prostřednictvím tohoto dotačního titulu mělo být podporováno vyrovnání záporné rentability žiryskotu. (?)

V současné době jsou podávány žádosti chovatelů, kteří realizují prodej na jatky a export přímo. Ostatní chovatelé, kteří realizují prodej prostřednictvím odbytových družstev, nemají podle stávajícího znění nárok na dotaci, protože na jatkách realizuje prodej odbytové družstvo. Protože se jedná cca až do 40 % realizovaného prodeje, mělo by to značný dopad do ekonomiky části zemědělských podniků, které podporují odbytová družstva a celý prodej přes ně realizují. Odbytová družstva jsou rovněž ministerstvem zemědělství podle stávajících zásad, kterými se stanoví podmínky pro poskytování finančních podpor na rok 2002, dotována při vzniku na činnost.

Doporučuji v titulu 1.Q odst. Subjekt doplnit stávající znění takto:

"Subjekt: chovatel (pro účely tohoto podpůrného programu se rozumí subjekt - majitel, držitel) podnikající v zemědělské výrobě /podle § 2 zákona č. 513/1991 Sb./, u kterého se předmětný býček narodil a který zároveň býčka dodal k jatečným účelům nebo na vývoz do zahraničí, přímo nebo prostřednictvím odbytové organizace."

Jedná se o doplnění tohoto dotačního titulu. Bylo to projednáno v zemědělském výboru a většinově schváleno. Proto vás žádám, kolegyně a kolegové, abyste schválili doplnění tohoto dotačního titulu tak, jak zní usnesení zemědělského výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Prosím, abyste sledoval další rozpravu k tomuto bodu.

Protože nemám žádnou písemnou přihlášku do obecné rozpravy, ptám se, zda se do ní někdo v tuto chvíli hlásí z místa. Protože takovou přihlášku nevidím, končím obecnou rozpravu.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Ani k té nemám žádnou přihlášku. Táži se vás, paní poslankyně a páni poslanci, zda se chcete v podrobné rozpravě vyjádřit k tomuto bodu. Nevidím žádnou přihlášku. Proto končím i podrobnou rozpravu.

Nevím, zda je třeba závěrečného slova, pane předsedo. Myslím, že vše potřebné, co jste chtěl říci, bylo sděleno.

Nyní chvilku počkám a přivolám všechny poslance, kteří se nacházejí v blízkosti jednací síně, k hlasování, které nás za chvilku čeká.

Pouze vás poprosím, pane předsedo, abyste před hlasováním znovu přečetl návrh usnesení, jak jej přijal váš výbor. Pak o tomto návrhu budeme hlasovat. Prosím, pane předsedo, dávám vám slovo.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Usnesení je následující:

Zemědělský výbor ze schůze dne 20. listopadu 2002 k návrhu na změnu Podpůrných programů zemědělství pro rok 2002 poskytovaných podle § 2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna schvaluje změnu Podpůrných programů zemědělství pro rok 2002 poskytovaných podle § 2 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, v titulu 1.Q. Část Subjekt zní: "Subjekt: chovatel (pro účely tohoto podpůrného programu se rozumí subjekt - majitel, držitel) podnikající v zemědělské výrobě /podle § 2 zákona č. 513/1991 Sb./, u kterého se předmětný býček narodil a který zároveň býčka dodal k jatečným účelům nebo na vývoz do zahraničí, přímo nebo prostřednictvím odbytové organizace."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. Byl to text usnesení, které jsme obdrželi také v písemné formě. Myslím proto, že všichni vědí, o čem budeme nyní hlasovat.

 

O tomto návrhu usnesení rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 67. Zahajuji toto hlasování a táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 67 z přítomných 123 pro se vyslovilo 112, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu předsedovi zemědělského výboru Ladislavu Skopalovi.

 

Zahajujeme projednávání dalšího bodu, kterým je bod

 

20.
Návrh zastupitelstva Pardubického kraje na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 73/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 73/1.

Z pověření zastupitelstva návrh uvede hejtman Pardubického kraje pan Roman Línek, kterého zde srdečně vítám a prosím, aby se v tuto chvíli ujal slova. Prosím, pane hejtmane.

 

Hejtman Pardubického kraje Roman Línek: Vážená paní předsedající, přítomní členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, na svém jednání 19. 9. se zastupitelstvo našeho kraje zabývalo projednáváním návrhu legislativní iniciativy na změnu zákona č. 558/1992 Sb., o daních z příjmů, a zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, obojí ve znění pozdějších předpisů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP