(17.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře, za odpověď. S doplňující otázkou vystoupí pan poslanec Pospíšil.

 

Poslanec Jiří Pospíšil: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Jsem velmi rád, že pan ministr uznal zásadní pochybení, které v tuto chvíli je obsaženo v platné právní úpravě. A když dovolíte, položím panu ministrovi závěrečnou otázkou, která zní: Souhlasíte se mnou, pane ministře, že vaše ministerstvo zanedbalo své povinnosti, když tento návrh novely zákona, o kterém se mluví minimálně tento rok mezi odbornou a laickou veřejností, dosud nepředložilo Parlamentu ČR? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji a prosím o odpověď na tuto doplňující otázku pana ministra.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Ano, na otázky se samozřejmě má odpovídat.

Jsem přesvědčen, že Ministerstvo životního prostředí poté, co zjistilo tyto problémy, začalo bezodkladně pracovat spolu s Ministerstvem financí na novele příslušného paragrafu. Je samozřejmě velmi obtížné předkládat na každé schůzi novelu zákona o vodách. A proto po diskusi s Ministerstvem zemědělství dojde k předložení v poněkud pozdějším termínu, než bychom si přáli, ale s tím, že jsme připraveni to udělat v případě projednávání jiných bodů. Znamená to, že se domnívám, že i když výměnou vlády došlo k určité časové prodlevě, resort životního prostředí na tom pracoval dostatečně včas a že své povinnosti v tomto ohledu plní.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Jako pátá byla vylosována paní poslankyně Alena Páralová, která přednese interpelaci na pana ministra Vladimíra Mlynáře ve věci plnění předvolebních slibů. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, kolegyně a kolegové, vážený pane ministře. Nedávno mě v Pardubicích zastavil občan a požádal mě, abych se vás na něco zeptala. Tvrdil, že vás v letošních volbách do sněmovny volil a dal vám dokonce preferenční hlas. Před volbami jste totiž slíbil za prvé, že budete prosazovat snížení daní, a dále za druhé jste slíbil, že v případě, že se stanete ministrem, vzdáte se svého poslaneckého mandátu.

První slib jste porušil tím, že jste podpořil nikoli snížení, ale zvýšení daní. A co slib druhý? Vzdáte se poslaneckého mandátu, tak jak jste to voličům v Pardubickém kraji sliboval?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já děkuji vám, paní poslankyně, a poprosím pana ministra Vladimíra Mlynáře, aby se nyní ujal slova a na tyto jednoduché otázky paní poslankyni odpověděl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vlády ČR Vladimír Mlynář: Vážená paní předsedající, vážení kolegové poslanci. Jakkoliv ústava stanoví, že poslanec může interpelovat ministra pouze ve věci působnosti jeho ministerstva, což je, mírně řečeno, diskutabilní, na obě tyto otázky paní poslankyně Páralové samozřejmě odpovím.

Pokud jde o slib, který jsem učinil před volbami, že se vzdám poslaneckého mandátu, pokud se stanu ministrem, má pravdu. Tento slib jsem učinil a hlásím se k němu a také jsem po volbách se k tomuto slibu veřejně přihlásil a přiznal, že v době, kdy jsem tento slib dával, jsem ani ve snu nepomyslel na to, že vznikne taková politická situace, že na mém členství v poslaneckém klubu Unie svobody bude záviset existence tohoto poslaneckého klubu. Je mi velmi nepříjemné toto své pochybení přiznat, nicméně veřejně ho přiznávám.

Řekl jsem také, že jakmile nebude existence samostatného poslaneckého klubu Unie svobody záviset na mém mandátu, svůj slib splním. Možnosti jsou abych tak řekl dvě. Buďto v rámci přípravy novely ústavy Poslanecká sněmovna schválí existenci tzv. klouzavého mandátu, a věřím, že paní poslankyně Páralová mě v této snaze spolu se svým klubem podpoří. V takovém případě ihned svůj slib splním. Anebo dojde na jinou situaci, kterou by si paní poslankyně možná přála víc, totiž že nějaký jiný poslanec opustí klub Unie svobody, a tím už nebude záviset na mém rozhodnutí existence klubu Unie svobody . A pak rovněž tento svůj slib okamžitě splním a vzdám se mandátu poslance, protože se dlouhodobě domnívám, že práce poslance a ministra je jenom obtížně slučitelná, resp. že se člověk má věnovat plně své práci jedné a ne dvěma současně.

Pokud jde o otázku první, nevím, nač přesně paní poslankyně naráží. Pravděpodobně, odvozuji, na mé hlasování o tzv. povodňovém balíčku, kdy jsem skutečně hlasoval pro vládní návrh. A rád jí znovu vysvětlím, proč jsem tak učinil.

Součástí vládního návrhu, jak jistě ví, bylo snížení sazby daně z přidané hodnoty z 22 % na 21 % a zvýšení spodní sazby DPH z 5 % na 7 %, což bylo součástí volebního programu volební strany koalice, za kterou jsem kandidoval. Součástí daňového balíčku bylo i postupné snížení daně z příjmů právnických osob, postupně až na 28 %, což je rovněž věc, kterou měla strana vládní koalice, za kterou jsem kandidoval, ve svém programu. A konečně za třetí součástí vládního návrhu bylo zvýšení spotřební daně na cigarety a alkohol a později i na benzin, což je rovněž plně v souladu s volebním programem, za který jsem kandidoval, neboť se tak zvyšuje zdanění spotřeby.

To, na co paní poslankyně jistě naráží, je zavedení pátého zdaňovacího pásma pro lidi s příjmy nad 1 mil. Kč, které bylo ve vládním návrhu koncipováno jako přechodné na tři roky a představovalo zvýšení o 3 % oproti současné sazbě.

Netajím se tím, že jsem patřil k těm, kteří ve vládě prosazovali to, že tento návrh není rozumný. Mohl bych tady zopakovat argumenty, které paní poslankyně Páralová zná. Nicméně vláda rozhoduje ve sboru a v rámci hledání politického kompromisu. A pro mě toto byl politicky přijatelný kompromis, uvážím-li, jaký výsledek získala moje strana ve volbách a jaký výsledek získaly politické strany, se kterými tvoříme vládní koalici, pro které byla tato věc důležitou, a já to respektuji.

Chtěl bych zdůraznit, že až do roku 1999 bylo u nás čtvrté zdaňovací pásmo v sazbě 39 %, a nemám tedy informaci, jak tehdy kolegyně Páralová hlasovala v době, kdy procházel náš návrh na snížení tohoto zdaňovacího pásma na 32 současných procent, ale protože vím, že je loajální členkou Občanské demokratické strany, která tehdy hlasovala proti tomuto snížení, předpokládám, že i ona hlasovala proti tomuto snížení.

Pro úplnost dodávám, že v minulých letech, za dob, kdy Občanská demokratická strana měla dominantní postavení ve vládě, bylo toto zdaňovací pásmo ještě výrazně vyšší, v polovině 90. let bylo až 45 %.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, pane ministře, děkuji vám. A doplňující dotaz má paní poslankyně Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Mám příliš málo času, ale musím replikovat. Nejednalo se mi o milionářskou daň, ale o zvýšení daně z přidané hodnoty z 5 % na 7 %, která by dopadla právě na nejnižší příjmové skupiny.

Co se týče návrhu zákona, tam se zvyšovaly spotřební daně a právě proti tomu jsme byli, a tam se řešila vlastně okamžitá situace, takže bylo vyváženo snížení daní zvýšením.

Pane ministře, sice jste se snažil to nějakým způsobem obejít, ale jako novinář jste se mi líbil lépe a kritizoval jste nepravosti a já jsem vám fandila. A myslíte si tedy, jestli budete takto pokračovat a nebudete mluvit na rovinu, že až ve funkci ministra skončíte a budete skládat účty, budete moci říci stejně jako Cyrano z Bergeraku "zde vracím svůj svědomí štít čistý"? Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP