(17.30 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Samozřejmě to rozhodnutí o osudu Vítkovice Steel nelze v tuto chvíli předjímat, nicméně upozorňuji, že i kdyby nebylo pozitivní ve směru k LNM Holdings, že nevidím žádnou tak fatální závislost této firmy na dodávkách Vysokých pecí Ostrava, i když samozřejmě souhlasím s tím, že ta technologická propojenost je důležitá.

Na druhou stranu je nutno říci, že ať už budou vlastníci různí, nebo jeden, že v jejich přirozeném zájmu je se dohodnout, protože jinak obě ty společnosti budou trpět, pokud se nedohodnou. Nemá prostě smysl dovážet vstupy do válcoven Vítkovice Steel odjinud než z té nejmenší vzdálenosti, to znamená z Vysokých pecí Ostrava. Je to sice možné, dají se ty vstupy dovážet z Třince, pokud bychom se pohybovali na našem území, dají se dovážet i z mnohem větší dálky, i to se děje v evropském ocelářství, ale samozřejmě nákladovost takového podnikání se potom značně zhoršuje.

Neviděl bych to tedy tak zásadně, a znovu opakuji, že Novou huť jsme prodávali v situaci, která byla akutní, kritická, ten její stav neumožňoval žádné optimální, teoreticky nejlepší řešení, které si samozřejmě dovedu i já představit. Myslím si však, že šance pro prosperitu limitovaného objemu českého ocelářství, jak bylo dohodnuto s Evropskou unií, tady je a že v tomto směru děláme všechno, co je možné.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministru Rusnokovi.

Jako třetí byla vylosována interpelace pana poslance Vladimíra Doležala na ministra zahraničních věcí Cyrila Svobodu ve věci DPH po našem vstupu do Evropské unie. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Vážená paní místopředsedkyně, vážení páni ministři, moje interpelace je následující. Dle stávajících dohod při jednání s Evropskou unií bylo dosaženo následujícího výsledku pro sazbu DPH ve stavebnictví. Za prvé - k datu vstupu České republiky do Evropské unie musí být zavedena sazba DPH na stavební práce s výjimkou bytové výstavby ve výši nejméně 15 %. A za druhé - pro bytovou výstavbu je dohodnuto tříleté přechodné období, kdy sazba může zůstat jako dosud 5 %.

Mé otázky jsou následující. Vážený pane ministře, jakou výši DPH podporujete a jakou navrhuje vláda pro stavební práce? Bude to 15 %, jak je to minimum pro Evropskou unii, nebo 22 %, což je nyní horní sazba naší DPH? Za druhé - kdy bude návrh na zvýšení sazby předložen do Poslanecké sněmovny? Za třetí - jak a čím bude kompenzováno a řešeno zdražení všech stavebních prací k datu vstupu, a to nejméně o 10 %, které postihne zejména kraje, obce, Státní fond dopravní infrastruktury, a samozřejmě nejvíce občany České republiky?

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci. Prosím pana ministra, aby se ujal odpovědi. Uděluji vám slovo, pane ministře. - (Ministr Svoboda konzultuje odpověď na položené otázky s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.) - Prosím, pane ministře, abyste odpověděl na položené otázky.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, problematiku daně z přidané hodnoty obecně upravuje šestá směrnice č. 77/388 Evropských hospodářských společenství. Podle této směrnice je minimální limit základní sazby DPH stanoven na 15 %; to také zmínil pan poslanec ve své interpelaci. Pod tuto úroveň nesmí standardní sazba DPH klesnout. Členské státy si jinak výši sazby DPH stanovují samostatně, takže ta sazba DPH v členských státech není jednotná.

Česká republika ve svém pozičním dokumentu ke kapitole X. Daně se zavázala, že akceptuje a bude implementovat i v oblasti daní tuto směrnici od data vstupu ČR do Evropské unie s výjimkou těch oblastí, pro které vyjednala přechodná období. V oblasti DPH se jedná za prvé o období pro zachování snížené sazby DPH u dodávek tepelné energie používané pro vytápění a přípravu teplé užitkové vody majitelům domů a malým podnikatelům do 31. 12. 2007. Druhé přechodné období je období, o kterém mluvil pan poslanec, a to je přechodné období na dodávku stavebních prací v rámci bytové výstavby do 31. 12. 2007. A třetí takové přechodné období se týká osvobození osob - tam má být trvalá výjimka derogace od registrace plátce DPH s obratem nižším než 35 tis. eur.

Z uvedeného vyplývá, že v oblasti, kterou zmínil pan poslanec, je výjimka. Tato výjimka jasně říká, že až skončí ono přechodné období, to znamená po 1. lednu 2008, že bude zavedena sazba DPH tak, abychom se plně harmonizovali. To tedy znamená, že nesmí tato sazba klesnout pod 15 %. Tato právní úprava bude předložena, ale přiznám se, že teď nevím přesně datum, kdy bude předložen příslušný návrh zákona, protože ona výjimka se týká relativně dlouhého přechodného období, to znamená do 31. 12. 2007.

Jinak se samozřejmě budeme snažit harmonizovat tyto sazby a budeme harmonizovat tuto právní úpravu, přičemž je možné, že již tato vláda v příštím roce předloží tento návrh. Ale protože jde o relativně dlouhé období, myslím si, že tu není žádný důvod k nějakému spěchu. Chtěl bych připomenout, že existence tohoto přechodného období je dobrý signál pro naše podnikatele v oblasti stavebnictví.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Ptám se pana poslance Doležala, zda chce položit doplňující otázku. Ano, je to tak. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Vážený pane místopředsedo vlády, já jsem zděšen, že vy jste překvapen tím, že se bude zvyšovat DPH, což znamená daňové zatížení občanů, a vy nevíte o kolik, kdy a jak.

Domnívám se, že ve vašich vystoupeních vždy zaznívala pozitiva ve vztahu ke vstupu do Evropské unie. Teď najednou je tu jedno negativum, na které vy neumíte odpovědět, neumíte říci kdy a na jakou sazbu bude DPH navýšena, a to přesto, že jednání vede vaše ministerstvo. Nedovedu si tudíž živě představit, jak se bude kontrolovat tato agenda, když na byty bude platit něco jiného, na nebyty bude platit něco jiného a podobně. Domnívám se, že se dostaneme do takového chaosu a daňových úniků, které budou neřešitelné.

A hovořit o tom, že v příštím roce snad bude předložen nějaký legislativní návrh, je zvláštní, když oba dobře víme, že projednávání a legislativní proces trvá určitou dobu. A jestli předpokládáte vstup k 1. 1. 2004, pak si myslím, že je nejvyšší čas. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci a poprosím ještě pana místopředsedu vlády o odpověď na doplňující otázku.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Takže za prvé - já jsem tu nesděloval žádné překvapení. Nevím, jak na to pan poslanec přišel, že jsem něčím byl překvapen.

Sděluji, že toto je vyjednaný obsah, který jsme dojednali před vstupem do Evropské unie, a dobrá zpráva, o které jsem mluvil, je, že tu je vyjednáno ono přechodné období. To skutečně myslím, že je dobrá zpráva.

Druhá věc je, že podle plánu legislativních prací vlády má být v průběhu příštího roku tento návrh zákona předložen. Bude to tedy příští rok, což je zpráva, kterou můžeme normálně sdělit všem občanům.

Jaká bude přesně tato sazba, to je třeba potom vzít do souvislostí celé daňové soustavy, výše jednotlivých sazeb i daňového zatížení. Teď vám tedy neřeknu přesně výši této sazby, ale to je věc, kterou se bude zabývat Poslanecká sněmovna příští rok.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP