(17.20 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Co se dělo dál s Vítkovicemi Steel? Necelých 99 % akcií této společnosti v březnu 2002 v tendru, který byl vypsán, získala dceřiná společnost Fondu národního majetku Osinek, a. s., za cenu 3,31 mld. Kč. Toto byl rozhodující krok, kterým se podařilo ukončit vyrovnání ve společnosti Vítkovice, a. s., a rozhodl o něm Krajský soud v Ostravě dne 9. května 2002 - o ukončení procesu vyrovnání. Čili jenom pro drobnou korekci toho, co jste uvedl vy - nejednalo se o oddlužení firmy Vítkovice Steel. Jednalo se o dokončení vyrovnání společnosti Vítkovice, a. s., mimo jiné prostřednictvím odprodeje části aktiv, a to dceřiné společnosti Vítkovice Steel, kterou tehdy v tom tendru koupila v podstatě Fondem národního majetku ovládaná společnost Osinek.

V průběhu jednání s firmou LNM, která byla vedena v souvislosti s jejím potenciálním vstupem do společnosti Nová huť, projevila tato společnost eminentní zájem o privatizaci akciových podílů státu právě i ve společnosti Vítkovice Steel a mimo jiné i ve společnosti OKD. Obě tyto společnosti mají přímou a logickou návaznost technologickou na výrobu oceli v Ostravě. Na základě těchto jednání a vzhledem k těm technologickým vazbám, které jsem právě zmínil, bylo v usnesení z 5. června 2002 č. 587, o dokončení finanční restrukturalizace a privatizace majetkové účasti státu ve společnosti Nová huť, rozhodnuto, nebo vydán souhlas se zahájením exkluzivních jednání se společností LNM za účelem předložení nabídky meziresortní komisi pro získání oněch 99 % akcií společnosti Vítkovice Steel, které jsou dnes v držení společnosti Osinek, a. s., po dobu šesti měsíců od podpisu smlouvy o prodeji akcií společnosti Nová huť.

Abych to uvedl trochu "lidským" jazykem: Ano, v procesu vyjednávání o vstupu do společnosti Nová huť - v procesu, kdy Nová huť stála v podstatě před akutní finanční krizí, v situaci, kdy tato společnost s velkou pravděpodobností by se ocitla v neschopnosti dostát svým závazkům především z důvodu velkého zadlužení, které je důsledkem minulých investičních programů vzniklých v počátku a v polovině 90. let, a to byl také důvod, proč tehdy vláda postupovala tímto řekněme netradičním způsobem a souhlasila s rychlým vyjednáváním exkluzivně s jedním partnerem, protože ten čas byl významným faktorem, a dnes by možná Nová huť už nebyla plně funkčním podnikem, možná by vyráběla zčásti, ale v každém případě by asi byla v konkursní situaci, resp. po vyhlášení konkursu - ano, v tomto procesu vláda, protože to byl docela složitý vyjednávací proces, souhlasila i s tím, že poskytne omezené šestiměsíční období této firmě na možnost podat nabídku ještě i na odkoupení akcií ve vztahu ke společnosti Vítkovice Steel, která, jak jsem řekl, technologicky přirozeně navazuje na konglomerát Vysoké pece a Nová huť.

Na základě tohoto vyjednávání, resp. studia firmy LNM ve firmě Vítkovice Steel v současných dnech tato firma podala na základě due diligence, čili té komplexní prohlídky, Osinku - protože Osinek je majitelem akcií - nabídku na odkup akcií a komplexnější nabídku na ostatní řekněme finanční transakce spojené s převzetím této firmy. Ta nabídka byla podána zhruba v pondělí, úterý tohoto týdne. Já jsem se bohužel vrátil ze své pracovní cesty do Kanady dnes ráno, takže jsem neměl možnost zatím tu nabídku podrobněji studovat, proto se nebudu vyjadřovat k přijatelnosti či nepřijatelnosti této nabídky, o které konkrétně znám jenom tolik, co jsem se dočetl v novinách z dnešního dne. Nicméně chci konstatovat jednu důležitou věc.

My nejsme v situaci, kdy musíme prodat náš podíl ve Vítkovicích firmě LNM Holdings. Oni měli právo, které vzniklo při jiném dílu, přednostně podat nabídku sami, půl roku v exkluzivním prostředí. To se stalo. Tu nabídku vyhodnotíme v nejbližších dnech. Já velice rád seznámím parlament, ale i pana poslance osobně, pokud bude mít zájem, s vyhodnocením té nabídky z naší strany. V tuto chvíli to nemohu udělat, protože ji opravdu důkladně neznám, vzhledem k tomu, že jsem tady nebyl. Ale znovu podtrhuji - my nemusíme prodat Vítkovice Steel v tuto chvíli a za jakýchkoliv podmínek. Ukáže-li se v tom našem vyhodnocení, že ta nabídka je řekněme krajně nevýhodná, případně neadekvátní kondici toho podniku, tak jak ho známe dnes, nabídku prostě akceptovat nebudeme a velmi pravděpodobně budeme směřovat k vyhlášení nějaké širší soutěže pro zájemce, kteří by se mohli o firmu ucházet.

Podobná situace je v té druhé části, o které jsem tady mluvil při minulých interpelacích, to znamená pokud jde o OKD. Tam je to dokonce ještě komplikovanější, protože vzhledem k "nekooperaci" většinového vlastníka zřejmě ani LNM nebude schopno podat nabídku na odkup státního podílu. Ale stejně i tam platí, že není žádný důvod a transakce v Nové huti není vázána fatálně na uskutečnění těchto následných odprodejů v těch firmách, o kterých jsem tady hovořil.

Tolik na dotazy pana místopředsedy Langera. Jsem samozřejmě připraven odpovědět na případné doplňující otázky.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Pan místopředseda Langer chce využít doplňující otázky. Prosím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Rozumím tomu, že pokud jste se vrátil dnes ráno a nemáte nabídku k dispozici, nedokážete jasně odpovědět na otázku. Nicméně byl bych rád, kdyby zde zaznělo - a zřejmě to zde zaznělo - jasně, že pokud ta nabídka bude takto z mého pohledu nevýhodná, tedy za 3,3 mld. nabídka 700 mil., není nutnost prodávat společnost Vítkovice Steel.

Nicméně upozorňuji na druhý problém - a to je důvod, proč se tím zabývám, neboť Ostravsko patří do mého volebního obvodu a osud hutí se týká desítek tisíc lidí - to je rozhodnutí o prodeji Nové hutě, a tím i o Vysokých pecích. Tedy neprodají-li se Vítkovice Steel, neprodá-li se OKD, potom vlastník Nové huti bude de facto ovládat svými dodávkami i další dvě zbývající hutě a bude diktovat podmínky pro jejich činnost. Myslím si, že to je špatné a vláda by to měla zvažovat ještě zpětně ke svému rozhodnutí o osudu Nové huti Ostrava.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane místopředsedo. Slovo má pan ministr.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jiří Rusnok: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, mě skutečně těší zájem pana místopředsedy o tuto problematiku, protože je důležitá pro nás jak z pohledu regionálního, tak celostátního. Chci ho ubezpečit, že v situaci, ve které jsme byli, a domníváme se, že se ta situace dnes výrazně zlepšila proti stavu před půl rokem, jsme učinili to, co jsme učinit mohli, ve prospěch. Ve prospěch - to znamená pro zachování existence odpovídajícího počtu pracovních míst v tomto sektoru na Ostravsku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP