(16.40 hodin)
(pokračuje Špidla)

Samozřejmě, že naším hlediskem je klíčové hledisko, že ta řešení, která případně studijně provedeme nebo uplatníme v našem postupu, musejí být řešení, která uplatňují státy, o jejichž demokratické struktuře řízení a svobody slova není žádných pochyb.

Po dokončení této analýzy považujeme za možné a možná i žádoucí přikročit k případné novelizaci tiskového zákona, protože, jak jsem již uvedl na začátku své odpovědi, tiskový zákon tuto situaci neřeší.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se pana poslance Michala Doktora, zda chce položit doplňující otázku. Ano, je tomu tak. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Uvedu, že nevyužiji ani tak práva položit doplňující otázku, jako spíš poděkuji za obsah odpovědi a korektní přístup k mé interpelaci. Shledávám postoj a postup zmíněných institucí a aktivit členů Poslanecké sněmovny i mých kolegů zmíněných ve vystoupení předsedy vlády jako postačující a jako jistou naději na změnu situace, ke které snad připojím včerejší výrok Krajského soudu v Hradci Králové, který již napadl zmíněné monopolní chování PNS. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další vstoupí se svou interpelací paní poslankyně Alena Páralová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. Upozorňuji, že jde zřejmě s největší pravděpodobností o poslední dnešní interpelaci na předsedu vlády.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Vážený pane premiére, minulá vláda, v níž jste byl ministrem práce a sociálních věcí, nedokázala za celé čtyři roky předložit Poslanecké sněmovně zákon o sociální pomoci. nicméně je mi známo, že byly vypracovány standardy sociálních služeb, a dokonce byly vydány na drahém papíře. Některé předlohy jste předložil sněmovně, jiné jste vydal na drahém papíře.

Můj dotaz zní, jaký je váš názor na tyto standardy kvality sociálních služeb a zda budete jako premiér podporovat jejich uvedení v život. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, na úvod bych rád uvedl, že smyslem standardů je ochránit zranitelné lidi, kteří jsou uživateli sociálních služeb, ujistit veřejnost o úrovni sociálních služeb, které užívají, povzbudit provozovatele sociálních služeb k pokračujícímu úsilí na poli kvality a zajistit systém monitorování služeb tak, aby bylo možné, pokud to bude potřeba, provést změnu státní a regionální politiky standardů a cílů. V souladu s filozofií evropského sociálního modelu si standardy kladou za cíl popsat žádoucí výsledky sociální politiky, to je docílit takových služeb, které požadují a s nimiž jsou spokojeni jejich uživatelé.

Soubor základních standardů pro poskytování sociálních služeb byl publikován v dubnu 2002, jak jste citovala. Jednalo se o první konkrétní akci s celostátním dopadem na úseku sociálních služeb. Standardy byly propagovány v rámci série velmi úspěšných sociálních konferencí v průběhu dubna a května 2002, kterých se účastnilo více než tisíc účastníků zastupujících samosprávu, poskytovatele a uživatele služeb. Šest konferencí bylo uspořádáno Ministerstvem práce a sociálních věcí, dvě byly organizovány Asociací poskytovatelů sociálních služeb, což ukazuje, s jakým přístupem a touhou po spolupráci přistoupili zástupci státního i nestátního sektoru k vypracování a užívání standardů. Webová stránka, na níž byly zveřejněny, je velmi navštěvovaná. To je úspěch a poskytovatelé sociálních služeb na celém území České republiky již standardy, které se staly vodítkem v jejich práci, využívají. Průvodce k tomu, jak využívat standardů, je nyní připraven k publikování.

Dosažení úrovně standardů jednotlivými poskytovateli služeb vyžaduje v zájmu transparentnosti a objektivity nezávislé ověření. V současné době je připraveno 30 pilotních inspektorů, vyškolených odborníků z oblasti sociálních služeb, kteří aktivně spolupracují při provádění pilotních inspekcí. Pilotní inspekce pomáhají testovat a rozvíjet metodiku inspekce. Dosud bylo provedeno 20 inspekcí a další jsou naplánovány. Systém provádění dobrovolných inspekcí může být zahájen, tak jak bylo naplánováno, na jaře příštího roku.

Jaké jsou další připravované aktivity k rozvoji a zajištění kvality sociálních služeb. Systém dobrovolných inspekcí bude zahájen v roce 2003, bude založen rejstřík kvalifikovaných inspektorů, pokračují práce na přípravě zákona o sociálních službách, který umožní zavedení standardu kvality sociálních služeb do všeobecné praxe a zavedení systému povinných inspekcí a vydávání oprávnění k poskytování sociálních služeb. Do této přechodné doby však dobrovolný systém umožní všem účastněným stranám, aby přivykly zaváděnému systému, aby docílily pokroku při naplňování standardu kvality služeb.

Návrh zákona o sociálních službách bude připraven v průběhu druhého čtvrtletí 2003. Zatím bude poskytnut čas pro přípravu vysoce kvalitního návrhu zákona konsensuálním způsobem tak, aby mohl reflektovat změny v organizaci sociálních služeb vzhledem k realizaci druhé fáze reformy veřejné správy.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, z toho, co jsem uvedl, vyplývá, že standardy kvality vypracované Ministerstvem práce a sociálních věcí se postupně stávají součástí našeho života, součástí sociální politiky. Považuji za správné, aby byly dále rozvíjeny a včleněny do budoucího zákona o sociálních službách.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji předsedovi vlády a táži se paní poslankyně Páralové, zda chce položit doplňující otázku. Nechce. Kolegyně a kolegové, vyhlašuji tedy přestávku do 17 hodin, kdy začne blok interpelací na jednotlivé členy vlády. Interpelace na předsedu vlády jsou vyčerpány, rovněž uplynul čas. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 16.47 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP