(16.10 hodin)
(pokračuje Langer)

Česká televize není odvislá od toho, kolik lidí se na ni dívá. Veďme polemiku o tom, zda je to dobře, nebo ne, ale fakt je úplně opačný.

V případě kolegyně Fischerové věcný omyl byl zde zmíněn. Jediné správné hodnocení byla připomínka nejčerstvějšího případu v kauze Manéž a Banánové rybičky. To, co se týká hospodaření brněnské redakce, zde velmi přesně specifikoval kolega Pleva. Obávám se, že i v tomto vašem vystoupení, paní kolegyně, bylo plno věcných omylů.

Třetí poznámka. Prosím oba z mých dvou předřečníků, tedy pana předsedu Zaorálka i paní kolegyni Fischerovou, aby přišli někdy na jednání mediální komise. Přijďte, bude dostatek příležitostí na toto téma hovořit ne před přítomností televizních kamer České televize a před televizními kamerami jiných televizí. Zkusme nepodlehnout touze pěti minut slávy v tom, kdo razantnější odsouzení toho či onoho člověka zde udělá, ale pojďme si to lidově řečeno odpracovat.

Je škoda, že jste nebyla na posledním jednání mediální komise, kde jsme se tím dlouze zabývali. Pan předseda komise velmi přesně řekl, jaká byla principiální východiska projednávání tohoto bodu. Řekli jsme si, že se zabýváme hospodařením roku 2001 a věci, které souvisejí s rokem 2002, s fungováním České televize obecně, si necháme napříště.

Poslední poznámka. Prosím oba kolegy, aby propříště své osobní antipatie vůči tomu či onomu v České televizi nechali za dveřmi tohoto jednacího sálu. Je to jen ku škodě, když tyto osobní antipatie nám zastírají přijmout k věci racionální přístup a udělat racionální zhodnocení toho, co máme udělat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Ivanu Langerovi. Prosím, aby se slova ujal pan předseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dovolte, mi, vážení kolegové, abych připomněl svému předřečníkovi, že jsem ve svém vystoupení poměrně přesně uváděl literaturu, ze které jsem pro své vystoupení čerpal. Zopakuji, že jsem uvedl kodex, statut České televize, výroční zprávu České televize za rok 2001 a zprávu o činnosti, kterou jsem jmenoval. Chtěl bych ujistit, že to, abych se mohl vyjádřit k situaci v České televizi, jsem si dovolil také proto, protože jsem v této televizi tři roky pracoval jako dramaturg literárně dramatického vysílání ostravské televize. Nemyslím si, že bych byl v situaci, že bych byl nucen zde číst názory a myšlenky kohokoli jiného než své vlastní.

Mrzí mě, že pan Langer necítí v mém vystoupení potřebu mluvit o tom, že Česká televize má z titulu svého veřejnoprávního charakteru jako úkol, který by měla naplnit, snažit se být tribunou politické debaty a politické diskuse. To je snad požadavek, na kterém bychom se mohli shodnout, a neměli bychom se kvůli tomu zde napadat, že jsme exhibicionisté. Chtěl bych ho ujistit, že není pravda, že sledovanost České televize nemá vliv na hospodaření České televize. Četl jsem odborný názor, že pokles sledovanosti z 24 % na 21 % znamená ztrátu 200 milionů Kč při odhadu na rozpočet na tento rok. To je mé doplnění.

Přimlouval bych se za to, aby debata nebyla vedena ad hominem, ale aby byla vedena věcně.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi Lubomíru Zaorálkovi. O slovo se přihlásil pan místopředseda Ivan Langer, potom paní zpravodajka Kateřina Dostálová. Registruji stále přihlášku paní poslankyně Ivany Levé.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Omlouvám se, ale musím zareagovat na faktickou poznámkou, neboť pan předseda sněmovny ví více než já, což je možné a já to sebekriticky připouštím, nicméně je-li jedním z jeho zdrojů, ze kterých čerpal při svém vystoupení, také kodex České televize, opravdu ví víc než já, protože kodex České televize v tom smyslu, jak s ním počítá zákon o České televizi, neexistuje.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Langerovi. Vidím, že se slova opět ujme předseda sněmovny pan Lubomír Zaorálek. Omlouvám se paní poslankyni Levé.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Nereaguji příliš rád, ale je to pro přesnost. Kodex existuje od roku 1993 a já ho nyní panu místopředsedovi předám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Další přihlášky nemám. Ještě v rámci rozpravy vystoupí paní poslankyně Kateřina Dostálová.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Pane místopředsedo, chtěla bych uvést několik poznámek k diskusi, která se tady odvíjela. Byla to diskuse poměrně velmi emotivní. Když jsem to celou dobu u stolku zpravodajů poslouchala, chtělo by se mi zvolat, že tak jako mají České dráhy svého Duška, tak má Česká televize svého Duba a Dekoje.

Zabývám se hospodařením České televize kontinuálně několik let. Silné odborové svazy a zaměstnanecké svazy jsou tím činitelem, který přivádí Českou televizi do toho stavu, ve kterém je. Kolega Skopal velmi dobře řekl, že odvoláváním ředitelů - pozor, odvolává je rada, a ne Poslanecká sněmovna - se nic neřeší, pokud management České televize nebude natolik razantní, že bude vůbec schopen čelit a odolávat tlaku odborových organizací reprezentovaných panem Dekojem a panem Dubem.

K tomu, co zde zaznělo v úvodu od pana předsedy Zaorálka, bych ráda udělala jednu krátkou poznámku. Pan předseda se zmínil, že Česká televize nenaplňuje správně svůj veřejnoprávní charakter, jestliže nevysílá pořady, které by Evropskou unii více přibližovaly našim divákům. Chtěla bych pana předsedu vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, upozornit na to, že Česká televize už takovéto dokumenty vysílala. Byly to dokumenty myslím pod názvem Naskočíme a uváděla je paní Monika Pajerová. Tyto dokumenty pro své nepříliš kvalitní zpracování a takřka nulovou sledovanost byly následně v České televizi ukončeny. V té době mě nesmírně zarazilo, že Ministerstvo zahraničních věcí financuje natáčení těchto dokumentů. Osobně se domnívám, co je víc veřejnoprávního než takovéto dokumenty, a ty by měly být hrazeny z veřejnoprávních koncesionářských poplatků. V současné době mám informace - nemám je stoprocentně ověřené - že na téma Evropské unie se domlouvá Ministerstvo zahraničních věcí s komerční stanicí Nova, protože se domnívá, že zřejmě lépe zvládne tuto úlohu než Česká televize. Tolik k Evropské unii.

Co se týče paní kolegyně Fischerové, zmínila bych jednu věc, která se mě osobně dotýká, protože v rámci kauzy, která se tady odehrála na přelomu let 2000 a 2001, jsem zde často hovořila a vystupovala. Věděla jsem, jaká situace se odehrává v České televizi, poměrně přesně. Dotkla se mě zmínka o paní doktorce Valterové. Valná část z vás měla možnost slyšet její vystoupení s popisem toho stavu a těch událostí v České televizi, když se zde představovali kandidáti na prozatímního ředitele.

Ráda bych vás informovala, že paní doktorka Valterová byla posledního půl roku vláčena zaměstnanci České televize po soudech se snahou zpochybnit její pověření a se snahou následně vymáhat milionové částky za období krize v České televizi. Zdá se mi to neskutečné, že takovýmto způsobem právní oddělení České televize postupovalo, aniž by dopředu informovalo generálního ředitele České televize za situace, kdy v České televizi stále pracuje řada těch, kteří byli příčinou krize v České televizi, a řada z nich na nás také dnes a denně kouká z televizních obrazovek. Tento případ jsem chtěla v této chvíli zmínit.

To je ode mě vše, pane místopředsedo. Jestli nemá z žádných kolegů diskusní příspěvek, můžeme se posunout k hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Protože nejsou v tuto chvíli přihlášky do všeobecné rozpravy, všeobecnou rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou. Tak velí jednací řád.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP