(16.20 hodin)

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, kolegyně a kolegové, v nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu se dovídáme, že Ministerstvo práce a sociálních věcí nepředložilo k aplikovanému způsobu vedení účetnictví prostředky výpočetní techniky projekčně programovou dokumentaci požadovanou zákonem o účetnictví. V důsledku toho nebylo v rámci provedené kontroly možné ověřit, zda program funguje správně a zda jsou jím zpracovaná data zpracována požadovaným způsobem, a současně ověřit bezpečnost systému z hlediska zabudovaných kontrol, což je nezbytné pro posouzení spolehlivosti systému.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dokumentací nedoložilo ani základní formální náležitosti aplikovaného programu, jako je název zpracovatele, předkladatele či vlastníka programu účetnictví, verze programu, datum jeho platnosti apod.

Chtěla bych se pana premiéra zeptat, zda je mu známo, jak závažné je toto pochybení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, Nejvyšší kontrolní úřad jako nedostatek uvedl, že Ministerstvo práce a sociálních věcí porušilo § 25 odst. 1 a odst. 4 zákona č. 563/1994 Sb., o účetnictví, tím, že do pořizovací ceny hmotného investičního majetku nezahrnulo výdaje vynaložené na výběrová řízení, tj. jako výdaje související s jeho pořízením. Tím byla dle Nejvyššího kontrolního úřadu nesprávně zaúčtována v roce 1989 částka 144 007 Kč, v roce 2000 částka 101 641 Kč.

S tímto závěrem Ministerstvo práce a sociálních věcí nesouhlasilo a svůj nesouhlas odůvodnilo tím, že podle zákona č. 199/1994 Sb. upravuje závazný postup zadavatelů veřejných zakázek směřující k uzavření smlouvy k jejich provedení. To znamená, že upravuje postup, ne vlastní obchodní vztah, kterým se nabývá hmotný investiční majetek. Podle názoru Ministerstva práce a sociálních věcí se jedná o právně ekonomický problém, pro který není jednoznačná autoritativní interpretace, který není taxativně řešen v právní normě. Na Ministerstvu práce a sociálních věcí bylo přijato opatření a tyto údaje jsou nadále účtovány v souladu se stanoviskem Nejvyššího kontrolního úřadu.

Další zjištěný nedostatek spočívá v tom, že Ministerstvo práce a sociálních věcí nesprávně při zařazení hmotného a nehmotného investičního majetku ponechalo tvorbu zdrojů na účtu č. 902, fond oběžných aktiv; na účtu č. 901, fond investičního majetku, ve zdrojích neúčtovalo. Jedná se o účetní chybu bez dalších vedlejších účinků a tato byla ihned po zjištění v roce 2001 odstraněna. Vzhledem k tomu, že se jedná o syntetický účet, kde finanční objemy jsou uspořádány meziročně, nárůstově, přeúčtováním na správný účet č. 901 došlo k úplnému narovnání.

V kontrolním zjištění Nejvyšší kontrolní úřad uvedl, že Ministerstvo práce a sociálních věcí v důsledku toho neúčtovalo na účtu 014 ocenitelná práva o nákupu licencí a dodávce rozšířeného aplikovaného programového vybavení a že snížilo hodnotu svého majetku v roce 1999 o celkovou částku 2 miliony 742 Kč, v roce 2002 o celkovou částku 65 865 030 Kč. V těchto případech šlo o aplikační programové vybavení informačního systému státní sociální podpory, které bylo nakupováno formou licencí pro jednotlivá kontaktní místa státní sociální podpory. Pořizovací cena těchto licencí připadající na jednotlivé okresní úřady a městské části hlavního města Prahy a magistráty statutárních měst byla nižší, než je limit stanovený pro pořizovaní investičního majetku, tj. 60 tisíc Kč. V případě, kdy cena nakupovaných licencí v rámci informačního systému státní sociální podpory přesáhla stanovený limit, byla účtována v souladu s opatřením Ministerstva financí č. 111-74 200-1997 o rozpočtové skladbě v platném znění.

Vážená paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se paní poslankyně Páralové, zda chce položit doplňující otázku. Ano, je tomu tak. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane premiére, vaši odpověď bych mohla hodnotit asi tak - já o koze, vy o voze. Já jsem se ptala na dokument, programovou dokumentaci podle zákona o účetnictví § 4 odst. 4, § 6 odst. 2. Já jsem se vás původně chtěla zeptat na to, co můžete říci na svou obhajobu, protože je evidentní, že jste ve své funkci evidentně selhal. Ale v tuto chvíli se neptám, protože vy ani nechápete, na co se vás ptám. Takže já si neumím představit, jak jste mohl čtyři roky řídit ministerstvo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se předsedy vlády, zda chce reagovat. Nechce. Děkuji.

Vážené kolegyně a kolegové, oznamuji vám, že jsme tímto vyčerpali poslední interpelaci v bloku interpelací na předsedu vlády. Ukončuji tedy tuto část interpelací s tím, že v 17.00 bude začínat druhý blok interpelací na jednotlivé členy vlády a jako první bude svoji interpelaci pokládat pan poslanec Václav Exner; jeho interpelace bude směřována na místopředsedu vlády pana Cyrila Svobodu.

 

(Jednání přerušeno 16.27 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP