(16.10 hodin)
(pokračuje Říman)

Lze bezpochyby konstatovat, že svazek obcí prokázal více než přesvědčivě, že je na tratích velmi dobrým hospodářem a že hospodaří odpovědně. Proto nepřekvapí, že v srpnu 1999 navrhlo Ministerstvo financí České republiky privatizaci této tratě bezúplatným převodem na svazek obcí. Dne 14. ledna 2000 rozhodlo Ministerstvo financí o privatizaci této trati včetně sedmi kusů vozových jednotek pro osobní dopravu.

Zdálo by se, že celá záležitost tím skončí ke spokojenosti všech. Avšak přesto do dnešního dne nebylo více než dva a půl roku staré rozhodnutí realizováno. Ptáme se - proč? Jednoduše proto, že proti se postavily České dráhy, státní organizace.

Nebudu zde rozvádět argumenty a jednotlivé kroky, pomocí kterých se České dráhy snaží do dnešního dne toto rozhodnutí zvrátit - mezi ně patří i vydírání. Nebudu zde ani spekulovat, proč České dráhy, kolos provozující téměř 10 tisíc kilometrů tratí v ČR, tolik usiluje o likvidaci dráhy o délce několika kilometrů.

Ptám se vás, pane premiére, jako místopředsedy vlády, za jejíhož období došlo k rozhodnutí o privatizaci, a předsedy vlády současné, která závazky vlády předchozí převzala, jak je možné, že se vláda takovým způsobem nechá vláčet jednou ze svých organizací, jak je možné, že jí dovoluje nerespektovat svou vůli, že si nestojí za svými rozhodnutími. Jestliže hovoříme o odpovědnosti veřejné správy, kázni, vynucování práva atd., nemá snad orgán nejvyšší, tedy vláda a ministerstva, jít příkladem? Ptám se tedy, pane premiére, kdy a jak se zasadíte, aby rozhodnutí staré dva a půl roku bylo konečně naplněno.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane poslanče, vážené poslankyně, vážení poslanci. Dovolte mi, abych zareagoval na uvedenou interpelaci. Konstatuji, že faktická informace, kterou předložil pan poslanec Říman, odpovídá i podkladům, které mám k dispozici a které říkají, že státní dráhy skutečně dosud nerealizovaly uvedené vládní rozhodnutí. Proto požádám pana ministra dopravy, aby mi podal za prvé výklad a za druhé mu uložím, aby se postupovalo podle vládního rozhodnutí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se pana poslance Martina Římana, zda chce položit doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Říman: Vážený pane premiére, musím vám poděkovat za vaši odpověď, nicméně to, že to trvalo dva a půl roku, než jsem se dočkal a než se lidé v okolí Šumperka dočkali této odpovědi, mě nutí být i nadále obezřetným. Na příští schůzi se vás nepochybně poptám, co se v té věci udělalo.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má místopředseda Poslanecké sněmovny pan Ivan Langer, připraví se paní poslankyně Páralová.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane premiére, už jednou jsem se z tohoto místa ohradil vůči osobě bývalého přednosty Okresního úřadu v Prostějově pana Vojtěcha Matějičného, jinak člena ČSSD, tedy politické strany, jíž jste předsedou, který po pět let neplatí nájemné za svůj obecní byt v Brně. Ač v takové funkci, v níž reprezentoval stát, se zachoval jako člověk téměř bez skrupulí, který neplní ani základní povinnosti občana naší země.

Dalo by se očekávat, že člověk, který se takto projevil, odejde ze své funkce a bude v ústraní zpytovat svědomí a nebude usilovat o žádnou veřejnou či státní funkci. Svým chováním nepochybně poškodil kredit státu a ten by se vůči němu neměl chovat nijak shovívavě. Leč nestalo se, pan Matějičný se nepoučil a stát, potažmo sociální demokracie, také ne, neboť on byl za své "zásluhy" opět povolán do státní správy a stal se ředitelem Úřadu státu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Prostějově. Tato nehoráznost dosáhla takové výše, že by podle mého názoru a hlubokého přesvědčení z ní měla být vyvozena odpovědnost.

Nutno říci, že obsazování členů sociální demokracie na postech státních úředníků na Prostějovsku se poměrně dost rozmohlo.

Chtěl bych proto znát, pane premiére a předsedo ČSSD, vaši odpověď na tyto otázky: Jak je možné, že člověk s takovým morálním kreditem se opět dostává do řídicí funkce, navíc související s majetkovými záležitostmi státu? Za druhé - považujete za normální, aby se takovýmto způsobem jedna politická strana starala o své členy a zajišťovala jim teplá místa placená z peněz daňových poplatníků? A za třetí - jaké konkrétní kroky hodláte podniknout, aby bývalý dlužník za obecní byt nemohl dále vykonávat funkci, v níž by měl rozhodovat o státním majetku?

Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, pan Vojtěch Matějičný byl jmenován do funkce vedoucího odloučeného pracoviště Úřadu vlády při zastupování státu ve věcech majetkových v Prostějově k 1. 10. 2002. Byl jmenován zejména proto, že stávající přednosta okresního úřadu neměl o tuto funkci zájem.

Vojtěch Matějičný vyhověl všem podmínkám pro zařazení do výběrového řízení, mj. má čistý trestní rejstřík a ve výběrovém řízení vyhrál. Důvodem výběru Vojtěcha Matějičného bylo mimo jiné to, že již jednou úspěšně prošel výběrovým řízením, a to, že má zkušenosti s prací ve státní správě. Od roku 2000 pracoval na oddělení kontroly Ministerstva pro místní rozvoj a od ledna 2001 na oddělení kontroly fondu bydlení v Olomouci. Z toho je patrné, že se do státní správy nevrátil až nyní, ale jen přechází na jiné pracoviště.

Pan Vojtěch Matějičný není od roku 1999 členem žádné politické strany, nebo resp. není členem České strany sociálně demokratické.

Dovolte mi, abych doplnil ještě onu otázku dluhu na nájemním bytě. Jednalo se o dluh z bytu, který pan Matějičný úředně vlastnil, ale bydlela v něm jeho bývalá manželka, se kterou byl rozvedený. Dluh činil před zaplacením 130 tisíc korun. Vojtěch Matějičný se v tomto bytě nezdržoval. Dlužné nájemné zaplatil ještě v roce 1999. Myslím si, že lidé, kteří jsou v životě zkušenější, vědí, že při rozvodových řízeních vznikají někdy velmi nejasné poměry a že někdy vznikají události tohoto nešťastného charakteru. Myslím si, že to v žádném případě není záležitost, která diskvalifikuje člověka, který jednak dluh splatil, jednak dvakrát vyhrál objektivní výběrové řízení, jednak má odpovídající zkušenosti ve veřejné správě.

Je mi líto, že pan Vojtěch Matějičný není členem sociální demokracie, ale je tomu tak.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se pana místopředsedy, zda chce položit doplňující otázku. Je tomu tak. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane premiére, mohl bych s vámi polemizovat o tom, co je správné a co není správné a zda je normální, když někdo prošel na jedné straně sice úspěšně výběrovým řízením na nějaké místo, které musel potupně a s hanbou potom opustit, zda tento člověk je způsobilý pro výkon tak významné státní funkce.

Nicméně budiž vaše slova jasná a srozumitelná. Proto doplňující otázka. Považujete jmenování pana Vojtěcha Matějičného do této významné funkce jako předseda vlády a předseda sociální demokracie za správné? Ano, či ne?

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má předseda vlády pan Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Musím říci, že okolnosti, které jsem uvedl, jsou pro mne naprosto zřejmé, a proto vám sděluji, že jmenování pana Vojtěcha Matějičného považuji za správné a další komentáře k této věci již nemám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další se svou interpelací byla vylosována paní poslankyně Alena Páralová, které tímto uděluji slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP