(15.20 hodin)
(pokračuje Tvrdík)

Myslím, že by si kolegové komunističtí poslanci mohli uvědomit, že mě k tomu zítra bude interpelovat pan poslanec Frank a že má odpověď bude zítra podrobně řešena v této interpelaci.

Přestože se to netýká projednávaného bodu, tak jen pro ujištění a pro klid našich kolegů mohu říci, že letoun po dobu své přítomnosti v České republice a jejím vzdušném prostoru v uvedených dnech neplnil žádné operační úkoly. Na území České republiky se letoun nacházel na vojenském letišti v Pardubicích a jeho role spočívala výhradně v přepravě osob. Jednalo se o dvě alianční delegace, které vedly pracovní jednání se složkami resortu obrany, a přítomnost tohoto letounu v České republice je standardním způsobem zahrnuta do přehledu přeletů vojenských letounů přes území ČR, které jsou běžně předkládány vládě a Parlamentu České republiky na vědomí. Zbytek zítra k interpelaci.

Jestli dovolíte, k vlastnímu projednávanému bodu. K jednotce speciálních sil, tak jak správně upozornil předseda výboru pro obranu a bezpečnost, povedeme samostatnou rozpravu v případě, že takovýto tisk vládě a parlamentu předložím. Myslím, že v tuto chvíli je skutečně příliš brzo. Já jsem ve svém úvodním slově byl veden upřímnou snahou informovat Poslaneckou sněmovnu vzhledem k rozsahu materiálu, který se jmenuje Komplexní působení jednotek Armády České republiky v zahraničí v roce 2003, i o připravovaných návrzích, ale nemyslím si, že tu debatu musíme vést dnes, ale povedeme ji prostě ve chvíli, kdy bude tento materiál předložen. Mohu říci, že vojáci, kteří půjdou do zahraničí, jsou na tuto misi připraveni, jsou to vojáci Armády ČR a resort je si vědom všech rizik, která s tím budou souviset.

Dovolte mi k vlastnímu tisku závěrečné slovo. Předložený návrh dalšího působení sil a prostředků v zahraničních operacích odpovídá jak současným ekonomickým možnostem naší země, tak prioritám zahraniční politiky České republiky, které byly opět zdůrazněny např. na probíhajícím 57. Valném shromáždění OSN. Ze širšího mezinárodně politického hlediska je zřejmé, že způsob, jakým naši vojáci v zahraničí plní své povinnosti, je staví jako reprezentanty naší země naroveň těm nejlepším velvyslancům. Vždyť např. v operaci Trvalá svoboda jsou významnou součástí koalice 40 zemí, a to zejména těch, ke kterým většinou vzhlížíme jako ke svým vzorům, co se demokratických principů, ekonomické a životní úrovně týče.

V souvislosti s možným vojenským vyústěním krize okolo Iráku registrujeme obrovský zájem o naše technologie v oblasti ochrany proti zbraním hromadného ničení. Tento zájem by zřejmě nenabyl takovýchto rozměrů bez perfektní prezentace naší protichemické jednotky v Kuvajtu. Podobně také 6. polní nemocnice v Afghánistánu otevřela dveře českým obchodníkům v regionu. Domnívám se, že český průmysl potom má co nabídnout a tato šance může být reálně využita.

Závěrem chci zdůraznit, že nedávné teroristické útoky v Indonésii jen potvrdily, že terorismus je globální hrozbou, na kterou je potřeba odpovědět globálním úsilím zaměřeným na likvidaci této reálné hrozby. Česká republika je a hodlá být i nadále součástí tohoto úsilí, a to ve světě, ve kterém události z 11. září jen zdůrazňují nedělitelnost odpovědnosti jednotlivých zemí za bezpečnost v celosvětovém měřítku. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za slovo, pane ministře. Zeptám se nyní, zda i pan zpravodaj hodlá v tuto chvíli využít svého závěrečného slova. Prosím.

 

Poslanec Miloš Titz: Paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, v obecné rozpravě vystoupili čtyři poslanci a ministr obrany České republiky. První hovořil poslanec Laštůvka za ČSSD, a to k bodu programu 60, sněmovní tisk 57. Se zájmem jsem vyslechl to, co říkal, nicméně mě napadlo: aby se zabránilo rozšíření nacismu, řekněme, ve 20. a 30. letech v Německu, zda bychom neměli tehdy ustoupit od Versailleské smlouvy, neboť to byl jeden z takových nosných programů tohoto hnutí, a tím také rezignovat na vznik Československa.

Poslanec Alexander Černý, KSČM, hovořil ke všem třem bodům 58 až 60. Tady bych chtěl říci jen tři poznámky. Vyslání jednotky speciálních sil nebylo předmětem sněmovního tisku 57, ta záležitost tam byla jen zmíněna. Mise ISAF v Afghánistánu je realizována v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. A konkrétně otázka přistání letounu Boeing OE-3A Sentry se systémem AWACS v Pardubicích byla zodpovězena ministrem obrany.

Poslanec Jan Vidím reagoval na proběhlou diskusi a poslanec Exner zase reagoval na poslance Vidíma, ale jinak se dá konstatovat, že nikdo ze čtyř diskutujících nepředložil žádný pozměňovací návrh, takže myslím, že nic nebrání tomu, abychom přikročili k hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Musím vás ještě upozornit na to, že neproběhla podrobná rozprava, pane zpravodaji, ale je to dáno tím, že jsme si odsouhlasili společnou rozpravu k těm třem tiskům, tak prosím, abychom s tolerancí přijali to, že máme opravdu projednávání poněkud komplikovanější.

V tuto chvíli otevírám podrobnou rozpravu, opět ve sloučené podobě k bodu 58, 59 a 60. Nemám žádné písemné přihlášky do této podrobné rozpravy ani k jednomu z uvedených bodů. Zeptám se, zda se někdo chce přihlásit z místa. Protože nemám žádnou přihlášku, končím také podrobnou rozpravu. Tím pádem jsme ukončili jak obecnou, tak podrobnou rozpravu ve sloučené podobě k bodům č. 58, 59 a 60. Nyní, tak jak avizoval pan zpravodaj Miloš Titz, přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích.

Prvním z nich bude hlasování o usnesení ke sněmovnímu tisku č. 5 k bodu 58. Já to usnesení přečtu a za chvíli o něm budeme hlasovat. Usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu bere na vědomí doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábu Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002, sněmovní tisk č. 5."

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování s číslem 172, které právě zahajuji, a ptám se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Konstatuji, že v hlasování s pořadovým číslem 172 z přítomných 157 poslankyň a poslanců pro se vyslovilo 112, proti bylo 31. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme ukončili projednávání bodu č. 58 a můžeme nyní hlasovat o bodu 59. Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna parlamentu bere na vědomí informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj za období leden až březen 2002, sněmovní tisk č. 10."

 

O tomto návrhu usnesení nechám nyní hlasovat, a to v hlasování s pořadovým číslem 173. Zahajuji toto hlasování a ptám se vás, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 173 z přítomných 165 pro se vyslovilo 123, proti bylo 32. Návrh byl přijat.

 

Skončili jsme tedy projednávání bodu č. 59 a nyní budeme hlasovat o bodu 60. Prosím, aby mě sledoval dobře pan zpravodaj v tuto chvíli, protože budeme hlasovat o usnesení, které nám bylo předloženo jako sněmovní tisk č. 57/1. Toto usnesení má čtyři body a pro hlasování o těchto bodech, to znamená 1, 2, 3 a 4 usnesení výboru pro obranu a bezpečnost, které se týkají prodloužení doby působení a vyslání, je třeba nadpoloviční většiny všech poslanců podle čl. 39 odst. 3 Ústavy České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP