(15.30 hodin)
(pokračuje Němcová)

Já nyní prosím, aby bylo nastaveno kvorum pro potřebný počet hlasů. Toto kvorum bylo nastaveno, můžeme tedy přistoupit k hlasování. Bude to hlasování s pořadovým číslem 174. V tomto hlasování rozhodneme o usnesení, jak vám bylo zpravodajem přečteno.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 174 z přítomných 166 poslanců hlasovalo 127 pro a 24 bylo proti. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme ukončili projednávání bodu 60 našeho schváleného pořadu schůze.

 

Nyní mi dovolte avizovat, že budeme projednávat poslední bod, který je dnes možno projednat. Po tomto bodu ukončíme dnešní schůzi. Tímto bodem je

 

90.
Petice poslancům Spolkového sněmu Německa
ve věci zadržení paní Natálie Sudliankové v Německu

 

Nejdříve prosím navrhovatele bodu, pana poslance Svatopluka Karáska, aby usedl ke stolu zpravodajů. Tento bod jsme začali projednávat v pátek 11. října a jeho projednání jsme přerušili do doby projednání v petičním výboru.

Petiční výbor se sešel, přijal usnesení č. 24, které uvede zpravodajka výboru paní poslankyně Zuzka Rujbrová. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

Prosím o klid v jednací síni. (Hluk v sále nepřestává.) Ještě jednou prosím, abyste se ztišili. Je před námi poslední bod. Myslím, že se to dá vydržet tak, abychom věnovali pozornost tomu, co zde pan poslanec Karásek navrhl k projednání. Vypořádáme se s tím jistě v krátké době. Těch 5 až 10 minut soustředění je minimum, co po vás mohu v této chvíli žádat. Děkuji vám za pochopení.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Obávám se, paní místopředsedkyně, že lepší to nebude. Doufám, že mě budou poslouchat alespoň ti, kteří o to mají zájem.

Ráda bych připomněla, že tento bod byl na program sněmovny zařazen na návrh kolegy Svatopluka Karáska, který poukázal na zadržení paní Natálie Sudliankové, občanky Běloruska, při vycestování do Německa dne 6. 10. Požadoval, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu v tomto směru zakročila. Vzhledem k tomu, že s výjimkou členů petičního výboru jste neměli k dispozici potřebné písemné podklady ani informace, které petiční výbor obdržel od zástupců Ministerstva vnitra a Ministerstva zahraničních věcí, dovolte mi alespoň velmi stručnou rekapitulaci.

V rámci jednání petičního výboru se nám podařilo zjistit tyto skutečnosti. Rozhodnutím Ministerstva vnitra České republiky z 20. 12. 1999 bylo vyhověno žádosti paní Natálie Sudliankové a bylo jí přiznáno postavení uprchlíka. Podotýkám, že byla jednou z několika málo občanů, kteří ve svých žádostech uspěli. Ročně je podáváno několik tisíc žádostí, vyhověno je maximálně několika desítkám. Následuje rozhodnutí Kanceláře Státního zastupitelství v Bělorusku, ve kterém 21. 12. 2000 bylo požádáno o zadržení občanky Natálie Sudliankové v souvislosti s trestním stíháním pro majetkovou trestnou činnost v objemu kolem 4 mil. USD a více než 9 mld. běloruských rublů, které se měla dopustit v letech 1995 a 1996.

19. dubna 2001 byla paní Natálie Sudlianková zadržena na území České republiky, byla vyslechnuta u Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, spáchání trestné činnosti popřela a poukázala na udělený azyl. 26. září 2001 následuje žádost běloruského velvyslanectví v České republice o vydání paní Natálie Sudliankové k trestnímu stíhání do Běloruské republiky.

Pro nás bude asi důležité to, že 7. ledna letošního roku Krajský soud v Hradci Králové rozhodl o nepřípustnosti vydání paní Natálie Sudliankové do Běloruska s ohledem na přiznání politického azylu. Následuje to, co už víme, tedy snaha paní Natálie Sudliankové vycestovat do Spolkové republiky Německo, kde dne 6. října 2002 byla zadržena na německé straně přechodu Pomezí nad Ohří na základě mezinárodního zatykače Interpolu a byla převezena do věznice v Bamberku, kde v současné době čeká na rozhodnutí soudu.

Poslanecká sněmovna se o těchto skutečnostech dozvěděla ze žádosti, kterou se ředitel odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra doktor Haišman obrátil na poslance Karáska. Z dalších informací obou ministerstev je zřejmé, že v této době již poskytla veškeré dostupné informace německé straně včetně informace o udělení azylu na území České republiky.

Připomněla bych právní úpravu, která se týká postavení uprchlíků. U nás je uveřejněna ve Sbírce pod č. 208/1993. Signatářem této úmluvy je kromě České republiky samozřejmě i Německo. Článek 33 zde stanoví povinnost smluvních států nevyhostit nebo nevrátit uprchlíka na hranice zemí, ve kterých by jeho život či osobní svoboda byly ohroženy na základě jeho rasy, náboženství, národnosti, příslušnosti k určité společenské vrstvě či politického přesvědčení. Za daných okolností - byť zatím rozhodnuto nebylo - lze důvodně očekávat, že německá strana paní Natálii Sudliankovou do jejího původního domovského státu, tedy do Běloruska, nevyhostí.

Za těchto okolností petiční výbor po projednání návrhu poslance Karáska konstatoval, že Ministerstvo vnitra České republiky a Ministerstvo zahraničních věcí České republiky učinily kroky potřebné k informování Spolkové republiky Německo o okolnostech případu paní Natálie Sudliankové. Ponechali jsme případnou podporu návrhu poslance Svatopluka Karáska na individuálním rozhodnutí poslanců. K tomu pouze dodávám, že podle informace pana poslance již část petic s podpisy poslanců byla odeslána. Dále jsme požádali Ministerstvo vnitra České republiky a Ministerstvo zahraničních věcí České republiky o průběžné poskytnutí informací o dalším řešení případu paní Natálie Sudliankové a Poslanecké sněmovně doporučujeme, aby vzala informaci o projednání návrhu poslance Svatopluka Karáska v petičním výboru na vědomí.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Otevírám všeobecnou rozpravu k tomuto bodu. Písemné přihlášky nemám. Ptám se, zda se chce někdo přihlásit z místa. Protože nevidím žádnou takovou přihlášku, končím všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ani k té nemám žádnou písemnou přihlášku. Nevidím, že by se někdo hlásil z místa, proto uzavírám i rozpravu podrobnou.

Byl nám přednesen návrh usnesení tak, jak jsme jej dostali od petičního výboru.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP