(14.40 hodin)

Poslanec Miloš Titz: Paní předsedající, páni ministři, milé kolegyně, vážení kolegové, výbor pro obranu a bezpečnost na své třetí schůzi z 18. září projednal doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábu armády ČR se zahraničními partnery na území ČR a mimo něj v roce 2002. Toto doplnění plánu vojenských cvičení je ve sněmovním tisku číslo 5. Výbor pro obranu a bezpečnost nepřijal žádný pozměňující návrh a formuloval usnesení číslo 13 v tomto znění:

Po odůvodnění brigádního generála Ing. Pavla Štefky, zpravodajské zprávy místopředsedy výboru poslance Titze a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby sněmovní tisk číslo 5, doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábu armády ČR se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002, vzala na vědomí;

2. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za vaši zprávu, pane zpravodaji. Prosím, zaujměte své místo.

V tuto chvíli přerušíme projednávání bodu 58 tisku číslo 5, jak jsme si v procedurálním hlasování rozhodli.

 

Otevírám nyní projednávání bodu

 

59.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábu Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj
za období leden - březen 2002
/sněmovní tisk 10/

 

Tuto informaci uvede opět pan ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, v souladu s plánem práce vlády ČR předkládám materiál s názvem Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábu AČR se zahraničními partnery na území ČR i mimo něj za období leden až březen 2002. Tento materiál obsahuje přehled o provedených cvičeních se zahraničními partnery na území ČR i mimo něj za uvedené období.

Celkem byla uskutečněna tři společná cvičení AČR, dále výcvik vzdušných sil AČR se zahraničními partnery a ve dvou případech byly využívány naše vojenské výcvikové prostory, jejichž přehled je uveden v příloze. Cíle těchto zaměstnání byly splněny.

Nebylo realizováno cvičení Moravia and shield vzhledem k tomu, že velitelství druhého armádního sboru, které mělo řídit cvičení, bylo určeno k řízení operace Essential harvest v Makedonii.

Navrhuji vzít uvedenou informaci na vědomí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Tohoto bodu se opět ujme zpravodaj pan poslanec Miloš Titz, který nás bude informovat o jednání výboru. Prosím, aby přednesl návrh na usnesení, které výbor pro obranu a bezpečnost přijal. Toto usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 10/1. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miloš Titz: Paní předsedající, páni ministři, milé kolegyně, vážení kolegové, výbor pro obranu a bezpečnost na své třetí schůzi z 18. září 2002 přijal čtrnácté usnesení k informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábu ČR se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj za období leden až březen 2002, sněmovní tisk číslo 10. Ani v tomto případě výbor pro obranu a bezpečnost nepřijal žádný pozměňující návrh, a proto si dovolím přečíst jeho usnesení.

Po odůvodnění brigádního generála Ing. Pavla Štefky, zpravodajské zprávě místopředsedy výboru poslance Miloše Titze a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábu AČR se zahraničními partnery na území ČR i mimo něj za období leden až březen 2002, sněmovní tisk číslo 10, vzala na vědomí;

2. pověřuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Opět přerušíme projednávání bodu číslo 59.

 

V tuto chvíli zahajuji projednávání bodu

 

60.
Vládní návrh dalšího působení sil a prostředků
Armády České republiky v zahraničních operacích
/sněmovní tisk 57/

 

Předložený vládní návrh uvede pan ministr obrany Jaroslav Tvrdík a místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda. Prosím, abyste se postupně ujali slova. První slovo má ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, snad mi odpustíte vzhledem k významu tohoto bodu trochu obsáhlejší úvodní slovo než u předchozích dvou.

Dovolte mi, aby vám předložil k projednání vládní návrh dalšího působení sil a prostředků Armády České republiky v zahraničních operacích. Rád bych vás úvodem svého vystoupení alespoň krátce seznámil s genezí této problematiky za uplynulé období:

Resorty Ministerstva obrany a Ministerstva zahraničních věcí pracovaly na přípravě materiálu Návrh dalšího působení sil a prostředků armády České republiky na Balkáně po 31. prosinci 2002, který měl být projednán vládou letošního roku. Současně však také bylo nutné zpracovat materiály k prodloužení působení protichemického kontingentu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda a polní nemocnice v misi mezinárodních bezpečnostních podpůrných sil ISAF v Afghánistánu, neboť platnost usnesení přijatých Parlamentem ČR vypršela v případě operace Trvalá svoboda dne 30. září 2002, resp. vyprší 24. října 2002 v případě mise ISAF.

S ohledem na mnohotvárnost zapojení ozbrojených sil České republiky do zahraničních operací by však každý pokus posuzovat odděleně aktivity těchto našich jednotek působil kontraproduktivně. Bylo tedy zapotřebí přijmout komplexní přístup a z tohoto důvodu také došlo ke sloučení všech tří zmíněných materiálů. Došlo tím také ke změně názvu na nový, který je uveden v titulu sněmovního tisku číslo 57.

Navrženou variantu působení našich jednotek v zahraničních operacích bylo také nutné přepracovat vzhledem k okolnostem vyvolaným nedávnými povodněmi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP