(Jednání pokračovalo ve 14.38 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pěkné odpoledne, paní poslankyně, páni poslanci, vítám vás na odpoledním jednání dnešního dne. Jenom mi dovolte, abych v úvodu oznámila omluvu paní poslankyně Evy Dundáčkové, která se omlouvá z dnešního odpoledního jednání pléna Poslanecké sněmovny, a to z rodinných důvodů.

Dovolím si vás dále upozornit na to, že ze schváleného pořadu schůze vzhledem ke lhůtám, které musí být splněny, můžeme dnes odpoledne projednat pouze body 58, 59, 60 a 90. Po vyčerpání těchto bodů končím dnešní schůzi a oznámím, čím budeme pokračovat zítra.

Dovolte mi tedy, abych zahájila první z avizovaných bodů, a tímto bodem je bod č. 58 schváleného pořadu schůze -

 

58.
Doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády České republiky
se zahraničními partnery na území České republiky i mimo něj v roce 2002
/sněmovní tisk 5/

 

Ale dříve než tedy přistoupíme k projednání a než se ujme slova pan ministr, prosím, aby se slova ujal pan poslanec Jan Vidím. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych přednesl následující procedurální návrh. Všechny tři body, které nyní začneme projednávat, mají mnoho společného, a proto se domnívám, že je možné také vést rozpravu ke všem třem najednou. Navrhuji proto Poslanecké sněmovně, aby sloučila rozpravu ke všem třem bodům, které nyní budou následovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, jedná se o procedurální návrh. Já přece jenom ještě vás poprosím o pár vteřin trpělivosti, než svolám naše kolegy.

Rozumíme tomu, že budeme hlasovat o procedurálním návrhu, který spojuje rozpravu u bodů 58, 59 a 60. O tomto návrhu nechám nyní hlasovat, a to v hlasování s pořadových číslem 171.

 

Toto hlasování zahajuji. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 171 skončilo. Z přítomných 96 pro bylo 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Vracím se tedy k bodu 58 a prosím, aby předložený materiál uvedl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Prosím, ujměte se slova, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, na základě článku 43 odst. 6 Ústavy ČR předkládám materiál Doplnění plánu vojenských cvičení jednotek a štábů Armády ČR se zahraničními partnery na území ČR i mimo něj v roce 2002. Materiál poskytuje informace o cvičeních se zahraničními partnery na území ČR i mimo něj, která nebyla zařazena do informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády ČR se zahraničními partnery na území ČR i mimo něj plánovaných v roce 2002 schváleným usnesením vlády ČR za dne 4. února 2002 č. 134.

Vzhledem k úspěšně pokračující spolupráci s armádami členských států aliance byly vybrané části Armády ČR pozvány na další společná cvičení. Byly uzavřeny smlouvy o dvoustranné spolupráci na tři cvičení mimo území ČR a čtyři cvičení na území ČR. Přehled těchto cvičení je uveden v příloze. Tyto akce však byly sjednány vzhledem ke složitosti jednání předcházejících podepsání smluv o dvoustranné spolupráci až po termínu schválení informace. Navýšená cvičení budou hrazena z rozpočtu resortu obrany.

Vážená paní předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, navrhuji vám vzít předložený materiál na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře, za úvodní slovo. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro obranu a bezpečnost, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 5/1. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Miloš Titz a informoval nás o jednání tohoto výboru a případně přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP