(12.40 hodin)
(pokračuje Gross)

Tento systém je drahý. Jedna souprava stojí asi 10 mil. korun. Ale znovu zdůrazňuji, že to není systém, který by měl fungovat tak, že bude na všech hraničních přechodech. Je to systém, který v tuto chvíli je ve zkušebním provozu. Ověřujeme jeho funkčnost. V případě, že se ukáže jako systém funkční a použitelný, tak bude Českou republikou nakoupen v tom počtu souprav, v jakém nám to umožní naše rozpočtové prostředky.

Ale znovu. Oddělujme dvě problémové věci: problém, ať už tomu říkáme kdo chce jak chce, extremistů nebo anarchistů, lidí, kteří se podílejí na masových demonstracích proti globalizaci nebo čemukoliv takovému - s tím tato databáze nemá nic společného, tito lidé tam prostě nemají co dělat - od databází osob, které jsou podezřelé z těch nejzávažnějších trestných činů na světě. Na ty je tento systém jak dělaný a na tyto osoby bude tento systém využívaný. To znamená, že tento systém nebude vyhledávat rozhodně tváře, které se třeba v České republice při zasedání Mezinárodního měnového fondu na něčem podílely, tam tito lidé rozhodně zaneseni nebudou. Ale budou v tomto systému zaneseny osoby, které jsou zpravodajskými službami celého světa podezřelé jako osoby spolupracující s mezinárodní teroristickou sítí. Takže pokud někdo z osob, které chtějí pořádat nejrůznější protestní akce, a doufám, že pokojného charakteru, tak tito lidé rozhodně nemusí mít obavu, že by je jakkoliv tento systém omezoval na jejich působení.

Co se týče slučitelnosti nebo neslučitelnosti s českým právním řádem. Tento systém samozřejmě je plně v souladu s českým právním řádem. Databáze, které Policie České republiky provozuje, jsou databáze nahlášené Úřadu pro ochranu osobních údajů s tím, že pokud se jedná o zkušební provoz, tak úřad je o tomto informován, ale hlásí se formálně podle zákona až plná aplikace toho systému. To znamená, že v tuto chvíli toto není v plné aplikaci, je to pouze ve zkušebním provozu, protože je zapotřebí ještě dolaďovat softwarové vybavení, databázi a podobné věci. V okamžiku, kdy bude systém spuštěn jako normální databáze, tak samozřejmě všechno proběhne podle zákona.

Ale tady říkám zcela jednoznačně, že není možné, aby kdokoliv vstupoval a kontroloval, co v databázi je obsaženo. To prostě není možné a nebude možné. A nedovolím to, pokud na to budu mít vliv. Protože v těchto databázích jsou osoby, které pocházejí z databází utajovaných, z databází poskytovaných zpravodajskými službami. A není možné, aby se prostě rozšiřoval okruh osob, který má povědomí o tom, jaké osoby jsou do těchto mezinárodních databází zavedeny.

To, co kontroluje Úřad pro ochranu osobních údajů, je věc jiná. Úřad pro ochranu osobních údajů kontroluje to, zda tato databáze a využívání této databáze bude dostatečně zajištěno, jestli do ní mohou vstupovat pouze povolané osoby, to znamená, že nehrozí a nebude hrozit zneužití údajů v této databázi obsažené. Chce-li Česká republika mít alespoň elementární schopnost včas předcházet nejrůznějším rizikům spojeným ať už s pobytem, nebo průjezdem mezinárodně hledaných zločinců či osob podezřelých z napojení na terorismus, anebo dokonce včasné odhalení nějakých aktivit jejich tady, tak prostě je nezbytně nutné, abychom měli možnost využívat databází, kterými disponují naši spojenci. Věděli-li by spojenci, že tyto databáze nejsou dostatečně ochráněny z hlediska citlivosti toho, jaké oni mají poznatky o mezinárodních zločineckých strukturách anebo teroristických strukturách, tak samozřejmě k těmto údajům nebudeme mít přístup, a nebudeme-li mít k těmto údajům přístup, tak si celý systém můžeme zavřít do vitríny a budeme se chovat jako země, která není schopna využívat moderních technologií pro boj s nejzávažnějšími formami kriminality a teroristickými skupinami.

Pokud to shrnu, to, na co se ptala paní poslankyně Rujbrová - ano systém testujeme v tuto chvíli, ano, prezentace proběhla. Ale není to systém, kterým budou vybaveny hranice a hraniční přechody. Je to systém, který bude využíván na různých místech podle potřeby bezpečnostního aparátu České republiky. A blíže bych to moc nechtěl specifikovat, protože má-li systém být účinný, tak vyjmenovat místa, kde systém bude umístěný, je nejlepší návod, jak by se mu někdo mohl vyhnout.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Já jsem velmi ráda, že pan ministr na rozdíl od odpovědi na moji písemně podanou interpelaci v této chvíli už připouští existenci byť zatím zkušebně využívaného systému a byť zatím nevyužívaného na všech přechodech, ale musím říci, že ani dnešní odpověď neobsahuje úplné odpovědi na všechny mé otázky. Protože to, co mě zneklidňuje, a zneklidňuje mě to i ze současného vyjádření pana ministra, pokud jde o rozsah kontroly prováděné Úřadem pro ochranu osobních údajů, je skutečnost, že tato ochrana je zaměřena pouze na obal systému, nikoliv na jeho obsah. A mně nejde o to, jestli v tomto systému je zapsána paní Anna Vomáčková nebo Františka Opička, ale mně jde o to, aby tam nebyli zapsáni lidé, kteří tam být nemají. A šlo mně především o to, a v tomto směru pokládám odpověď za neúplnou, jakým způsobem tyto databáze jsou a budou vytvářeny.

Pan ministr uvedl příklady. Nemám nic proti tomu, abychom do republiky nepouštěli celosvětově hledané teroristy a osoby podezřelé ze závažné trestné činnosti. Ptám se ale, zda pouze tyto osoby budou v databázi, případně další osoby. Jakým způsobem zahraniční osoby se do této databáze dostanou a především podle jaké mezinárodní dohody je tato mezinárodní evidence evidovaných osob, ať jim budeme říkat nežádoucí, nebo jakkoliv jinak, vytvořena.

Jinak bych chtěla pana ministra informovat, že Národní bezpečnostní úřad mě prověřil na "přísně tajné" a samozřejmě znám svoji povinnost zachovávat tajemství. V této souvislosti jeho odpověď mohla být výrazným způsobem úplnější.

V této chvíli nejsem spokojena s odpovědí na interpelaci a prosím sněmovnu, aby mě podpořila tak, že přijme usnesení, kterým rozhodne o nesouhlasu s odpovědí ministra Grosse na moji interpelaci.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Slovo má místopředseda vlády a ministr vnitra pan Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně a páni poslanci, mám pocit, že se trochu neposloucháme, protože teď v druhém vystoupení paní poslankyně Rujbrové zazněla věta, že připouštím existenci. Já nic nepřipouštím, já to oznamuji, když jsem tázán, tak to není žádné připouštění.

Za druhé. Že zatím nebude zavedena na všech hraničních přechodech. Já jsem tady dvakrát zopakoval ve svém vystoupení, že nikdy nebude zavedena na všech hraničních přechodech. Nikdy! Opakuji ještě jednou.

Za další řekla paní poslankyně Rujbrová, že si myslí, že je dobře, aby nebyli vpouštěni na naše území teroristé apod. Vůbec nejde o nevpouštění těch osob, vůbec nejde o to, aby nebyly vpuštěny. Proboha, jaký bychom to byli partner v boji proti organizovanému zločinu, kdybychom na hranicích zachytili drogového bosse a tam jsme mu řekli, my vás sem nevpustíme! O to vůbec nejde. Ať sem přijede, ať tady je, ale ať je tady pod naší kontrolou takováto osoba. O to jde. Nás musí zajímat, co tady ten člověk kde dělá, s kým se tady kontaktuje. Ale potřebujeme vědět, že tady takovíto lidé jsou. A už je jedno, jestli jde o drogového bosse, nebo mezinárodního teroristu. Ten systém nemá za cíl zabránit vstupu na území republiky. Ten systém má za cíl zjistit, že tady takováto osoba je. A o tom ten systém je. Ne o tom, aby sem někdo vpuštěný nebyl. To by nám naši partneři v zahraničí asi poděkovali, protože bychom vlastně nepřímo řekli, kdo je a kdo není v takovýchto databázích mezinárodně hledaných zločinců, případně teroristů. Takže to je další věc.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP