(17.30 hodin)
(pokračuje Kubinyi)

Domnívám se, že zakázat - a to je trošku rovina absurdní - zakázat alkohol a zakázat kouření není dost dobře možné, i když jsou to drogy, ale jsou to drogy takzvaně společensky tolerované. Takže cesta by měla vést asi tím způsobem, že jednak samozřejmě musí být ze strany lidí, kteří mají kredit ve společnosti, příklad pozitivní, který vede k tomu, že tím hrdinou není ten, kdo kouří, a ten, kdo se opíjí, ale naopak člověk, který žije zdravě. Součástí té kampaně, se domnívám, že by měly být v této naší společnosti i zákony které zakazují právě to, aby reklama působila negativním směrem. Jinak naprosto se ztotožňuji s tím, že pokud přijmeme zákon o zákazu reklamy tabákových výrobků, tak bychom zřejmě měli někdy v dohledné době přijmout i zákon o zákazu reklamy alkoholických nápojů, protože také poškozují zdraví.

Domnívám se proto - a už ukončím svou řeč - že bychom tento zákon měli přijmout. Nikoliv dívat se na něj jako na vytržený z kontextu, jako na jeden zákon, který zakazuje jenom reklamu jednoho druhu jedné látky, která poškozuje zdraví, ale jako na začátek nějakého procesu, který by měl vést k tomu, že by se v české společnosti životní styl dostal na úplně jinou úroveň než tam, kde je dneska.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Kubinyimu. Pan kolega Vymětal ještě počká - s přednostním právem se přihlásil místopředseda vlády Pavel Rychetský.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Já se omlouvám, ale budu pokračovat v tom cvičení formální logiky. Já jsem řekl, že na právní předpis je potřeba klást dva požadavky - akceptovatelnost a vynutitelnost - jinak nemá smysl. Pan poslanec Říman řekl, ať na příští schůzi v tom případě předložím návrh na legalizaci drog. Já tak neučiním, protože u nás není zakázáno požívání drog. Tak hloupí nejsme, takový zákon jsme nikdy nepřijali. Požívání drog není ani přestupkem. To, co je trestné, je obchodování s drogami, a to je zcela na místě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Prosím kolegy, kteří se chtějí vyjádřit k projevu pana místopředsedy vlády, nechť se řádně přihlásí. Myslím, že je lepší, když bude klid ve sněmovně a bude mluvit jenom jeden. Řádně přihlášený je nyní pan poslanec Karel Vymětal. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, vy milý pane místopředsedo. Dámy a pánové, mám takový pocit, že kdybychom měli zakázat vše, co je nezdravé, tak bychom museli zakázat cokoliv pít, cokoliv jíst a cokoliv dýchat. Pak bychom byli konečně zdraví. (Ohlas v sále.)

Takže bych chtěl znovu deklarovat pro nové poslance, kteří to nevědí, protože tato tematika je evergreen a projednávala se i v minulé Poslanecké sněmovně, že jsem také kuřák, silný kuřák, na rozdíl od pana místopředsedy vlády se za to nestydím. Protože se tady vede debata několikahodinová už pomalu a střídají se tady za pultíkem, až na světlé výjimky, samí nekuřáci, kteří samozřejmě jsou ve střetu zájmu s touto předlohou, tak myslím, že je třeba, aby také nějací kuřáci něco řekli.

Mě, abych vám pravdu řekl, pobavil návrh některých poslanců, kteří navrhovali, aby se zakázalo kouření v České republice, na celém území, a současně jsou tak liberální, že by souhlasili s tím, aby zůstala uzákoněna možnost reklamy na tabákové výrobky. To oceňuji, skutečně je to provázaný návrh.

Velice si vážím toho, že pan zpravodaj ve své úvodní zpravodajské zprávě zde konečně přiznal, jak to s tou reklamou je. Že tabákové firmy, aby možná jaksi ulehčily svému svědomí, že produkují takové škodlivé produkty, tak že sponzorují sport. Takže jsem se skutečně otevřeně dozvěděl, že kuřáci, kteří vlastně vytvářejí tabákovým firmám zisky, z nichž ony sponzorují sport, tak že vlastně všichni kuřáci podporují sport. Já bych to velice ocenil, kdyby ten sponzoring byl trošičku jiný - a to je třeba předlohou toho zákona - kdyby ty tabákové firmy jaksi ušetřily na reklamě, měly větší zisky a daly to do sportu, nechť to dají, perfektní. Já se tomu nebráním, že? Ale proč pak chtějí tedy, aby ten hráč měl na zádech značku cigaret? Proč chtějí, aby na mantinelu byla značka cigaret? To si mohou snad odpustit, vždyť to nepotřebují! Vždyť oni jsou tak hodní, že sponzorují sport. Ať to dělají tedy.

Už tady nebudu opakovat slova, že ta reklama není zaměřena - samozřejmě každá reklama je zaměřena na nějakou cílovou skupinu. Tady bylo mnoho moudrých řečí řečeno a já si troufám říci, že prostě na kuřáky zaměřena není. Mohu jenom zopakovat, že jako kuřák žádnou reklamu nepotřebuji. Já si svou cigaretu najdu. (Smích v sále.)

Takže samozřejmě ona má ta reklama nějaký smysl, že? A to je právě to. Ona je zaměřena na ty budoucí, potenciální spotřebitele, a to je právě to. Já nechci, aby mladí kouřili. Když my staří kouříme, tak už to vydržme do toho krematoria, kde si zakouříme naposledy, a tím to naše kouření skončí. (Smích v sále.) Ale dost legrace. Ono skutečně jde o tu mládež.

A tady bych se vrátil k paní místopředsedkyni, která tu už není. Je? Je. Jako kuřák mám dvě dcery. Ani jedna nekouří, ani vnoučata, ani jedno nekouří. A jsem rád. Já udělám všechno pro to, aby děti mých dětí nekouřily. A z toho vychází také ten zákon. Proto si myslím, že bychom měli mít ten rozum ten zákon přijmout. Vykašleme se na kuřáky a mysleme na naše děti.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Vymětalovi, i když už jsem měl jednu chvíli dojem, že bude třeba, abych ho volal k pořádku, aby mluvil zcela k věci.

Protože nemám žádnou písemnou přihlášku ani nevidím, že by se někdo další hlásil do rozpravy, končím obecnou rozpravu s tím, že… Tak se omlouvám, příliš rychle jsem reagoval. Prosím pana kolegu, který je zatím posledním přihlášeným do rozpravy, aby se ujal slova.

 

Poslanec Miloslav Kala: Já myslím, vážené kolegyně a kolegové, vážený pane předsedající, že tím krásným vystoupením pana kolegy Vymětala by tato diskuse neměla skončit. Já bych chtěl říci, že svět, který nás obklopuje, je světem, ve kterém jsou drogy, a ty drogy, o kterých se tu hovoří, určitě nejsou všechny. Drogou podle mého názoru je i aspirin pro někoho, pro někoho je to práce a pro někoho třeba sex. Ale o užívání drog se rozhodujeme podle svého vlastního názoru a rozhoduje o tom několik faktorů. Jedním z nich je dostupnost drogy, druhým faktorem je vytvoření poptávky a společenského klimatu, ve kterém jsme schopni akceptovat nebo neakceptovat drogu. A tím dalším je potom snadnost a komplikovanost užívání drogy.

Tento zákon si neklade za cíl vyřešit otázku dostupnosti. Naštěstí tato diskuse přispívá ke snižování společenské akceptace, což si myslím, že je velmi významné, a bylo by velmi dobré, aby tato diskuse pokračovala nejenom v tomto sále, ale v celé veřejnosti.

Co se týče snadnosti užívání, tak zde si srovnejte užívání tabáku prostřednictvím cigarety a dýmky. Myslím si, že je evidentní, že se reklama zaměřuje právě na to nejsnadnější užívání, nikoliv na to užívání, které je složitější a nákladnější. Ale ani tento faktor nemůže tímto zákonem být žádným způsobem ovlivněn.

Já sám jsem kuřák a pro návrh zákona budu hlasovat, protože se domnívám, že tento zákon by mohl přispět, byť malým dílem - a znovu opakuji, jenom přispět - k tomu, aby nevznikali noví konzumenti a především konzumenti z řad těch, kteří jsou snadno ovlivnitelní a nemohou se sami rozhodnout a nemohou sami domyslet svoje rozhodnutí, které učiní ve věku, ve kterém ještě nenesou odpovědnost ani za jiné právní úkony, které například udělají. Z toho důvodu tento návrh zákon podpořím a myslím si, že je to správná cesta, a byl bych rád, abychom tak učinili jako celá Poslanecká sněmovna.

Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP