(17.20 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Ale já se chci teďka podívat na tu spíše část ekonomickou, že paradoxně, ač kolega Janeček je lékař, tak by řekl, s vědomím asi, že je lékař, předkládá spíše tu část ekonomickou. Říká "zabraňme reklamou případnému zvyšování nebo nabírání dalších a dalších zákazníků". Ale ona ta statistika je taková, že v podstatě dneska ta záležitost už se udržuje v nějakém sektoru a jedni odcházejí a druzí přicházejí. A je otázkou, jestli opravdu by došlo k tomu, že by se ten počet snížil. Může tomu tak být, protože reklama opravdu jako taková, já to potvrzuju, je produktem součásti kampaně, abych ten produkt prodal.

Ale já na to mám názor následující a chtěl bych být stručný, protože nechci se pouštět do hlubší polemiky, nejsem na to ani samozřejmě teď tak rychle připraven. Ale zdá se mi, že buď bychom měli hovořit o zdraví. Pokud by to bylo o zdraví, tak se mi zdá, že produkty typu tabákové výrobky, alkohol by měly být zakázány, tak jako jsou zakázány drogy a jiné látky na straně jedné. A na druhé straně, pokud budou tabákové výrobky vyráběny, tak už dnes platí, že musí být označeno, že kouření poškozuje zdraví. U alkoholu tomu tak není, pokud se nepletu, například. Mám pocit, že alkoholismus je taky velká složitost společenská, možná že ne tak zdravotní, tak rychle zdravotní, ale společenská bezesporu jistě, a mám pocit, že trošku jsme udělali jenom jeden krátký segment. A ač nerad, tak mám z toho takový dojem, že to je opravdu jen a jen ryze záležitost politická, ale nikoliv pojatá věcně jako komplex toho všeho, co by se určitě mělo diskutovat.

Závěrem chci říci: Bohužel z toho, co jsem četl - nezažil, ale četl - tak prohibice například alkoholu ve Spojených státech amerických vytvořila neuvěřitelné mafie, neuvěřitelné skupiny lidí, kteří porušovali pravidlo, porušovali zákon, zbohatli na tom velmi, a protože prostě vždycky existovala dost veliká skupina lidí, která to bez ohledu na to, jestli zákon existuje, nebo neexistuje, prostě chtěla konzumovat. Takže to je můj pohled na tu věc a já proto říkám, že tento zákon nepodpořím.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Oldřichovi Vojířovi. Posledním přihlášeným je pan poslanec Říman. Prosím, pane kolego, můžete se ujmout slova.

 

Poslanec Martin Říman: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl reagovat na některé reakce, respektive nereakce. Za prvé bych chtěl poděkovat paní kolegyni Emmerové, s jakou genialitou - troufnu si říct - nám patrně nevědomky vysvětlila, na jaké logice je postaven tento návrh. Je postaven na logice vidíš-li billboard s homosexuály, staneš se homosexuálem. (Nesouhlasný šum v sále.)

Za druhé, pan poslanec Mládek tady hovořil o tržních podílech. Pokud mě dobře poslouchal, já jsem o nich hovořil také. Já jsem jasně řekl, že neexistuje přímá souvislost nebo není prokázána přímá souvislost mezi celkovou spotřebou, tedy tím celým koláčem, a reklamou. A to platí u tabáku stejně jako kupříkladu u pana poslance Holáně, tedy u voleb. My jsme taky mezi sebou bojovali spíše o ten podíl na tom koláči.

A třetí poznámka je k nereakci na můj dotaz pana předkladatele, když jsem mu položil otázku, proč navrhuje zákaz reklamy, proč nenavrhuje zákaz kouření jako takového.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Římanovi. Mezitím jsem získal nové přihlášky. Ještě s přednostním právem před písemnou přihláškou se hlásí místopředseda vlády pan Pavel Rychetský. Takže ostatní přihlášení počkají ještě.

Pane místopředsedo, máte slovo. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Děkuji za slovo. Já jsem jako člověk, který je v konfliktu zájmů a je notorickým kuřákem a hluboce se za to stydí, nechtěl v této diskusi vůbec vystoupit. Ale chtěl bych reagovat na opakovanou otázku pana poslance Římana.

Ona vypadá zdánlivě logicky. Proč tedy nezakážeme kouření jako takové? Ve skutečnosti je jasným vyjádřením neznalosti elementárních principů tvorby práva. Jedním ze základních požadavků na jakýkoliv právní předpis je, abychom byli předem, než ho přijmeme, přesvědčeni o tom, že tento předpis bude za prvé akceptovatelný těmi, kterým je určen, a za druhé vynutitelný. Snažit se o to, vydávat předpisy, které nesplní tyto elementární požadavky, které budou jenom deklarovat něco, co stejně nelze vynutit, je projev - teď nevím, jak to vyjádřit kulantně - je to způsob, který uplatňovaly totalitní režimy, že zakazovaly, přikazovaly věci, které nebyly splnitelné.

A v našem právním řádu byl pro to krásný příklad. Dámy, ale možná i pánové prominou. V zákoně o rodině jsme měli po několik desítek let větu, že manželé jsou povinni žít spolu, být si věrni a vytvářet zdravé harmonické prostředí. To je věta, která nepatří do zákona, není-li vynutitelná. Která má hluboký smysl, ale bohužel nemá smysl ji dávat do zákona. A totéž by byl požadavek pana poslance Římana na to, abychom zakázali kouření. Protože zakážeme-li ho, museli bychom ho také trestat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády. S faktickou poznámkou se přihlásil ještě pan poslanec Říman. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Martin Říman: Vážený pane předsedající, já v žádném případě nechci zpochybňovat právní fundament pana místopředsedy vlády, ale pokud argumentuje touto logikou, kterou argumentoval, tak očekávám, že na příští schůzi budeme mít návrh na legalizaci užívání všech druhů drog, protože ty sice jsou zakázány, ale bohužel to také nedokážeme vynutit.

Děkuji. (Ojedinělý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Římanovi. S písemnou přihláškou je tady pan poslanec Kubinyi, který má přednost před ústní přihláškou Karla Vymětala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jozef Kubinyi: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, myslím si, že není žádným tajemstvím, že na zdraví populace se podílí zdravotnictví a úroveň zdravotní péče z asi 20 % a zbylých 80 % je věcí životního stylu. Já jsem původně nechtěl k tomuto bodu vystupovat, ale ta diskuse, která už je poměrně dlouhá a řekl bych i únavná, má v sobě dva aspekty. Jednak je tady návrh nějakého zákona, který zakazuje reklamu, na druhé straně obhajoba volné soutěže, která by měla zahrnovat i takovou věc, jako je propagace věcí pro zdraví nebezpečných nebo věcí nezdravých.

Já se domnívám, že je to otázka trošku vyšší, než se dostala diskuse v této sněmovně. Je to otázka právě životního stylu, je to otázka, nakolik je česká společnost dnes schopná se od návyků, které poškozují zdraví, oprostit. My máme dnes poměrně velký důraz položen na ekologii. Myslím si, že v této krajině za posledních dvanáct let se udělaly obrovské pokroky v oblasti ekologie, v oblasti toho, aby si člověk mohl odpočinout v přírodě, aby naše řeky byly čistější, aby ovzduší bylo čistější. A myslím si, že teď stojí před námi i před touto sněmovnou, nejenom před národem jako takovým, další úkol, a to znamená oprošťovat se postupně od návyků, které jsou ve všech civilizovaných zemích. Je to otázka nedostatku pohybu, je to otázka obezity, je to otázka zneužívání alkoholu, je to otázka kouření a samozřejmě ostatních drog, o kterých tady taky byla řeč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP