(17.00 hodin)
(pokračuje Emmerová)

Kouření totiž způsobuje - a když k tomu přistoupí ještě jiný rizikový faktor - sklerózu v oblasti tepenného systému. Když to vezmu obráceně - nemocní, kteří u mne kdysi leželi s ischemickou chorobou dolních končetin, která i někdy končila amputací, a to dost často, byli všichni kuřáci. Ubezpečuji vás, že všichni kouřili. Podobně tomu bývá i u nemocných se srdečním infarktem. Neboli když si rozmyslíme, kolik takových onemocnění se vyskytuje ve statistických příručkách, potom vlastně skleróza a její komplikace se týkají převážně mozku, srdce, dolních končetin. Neboli úmrtí na kouření je daleko víc.

Když firma Philip Morris si nechala zpracovat výzkumný úkol, který měl říci, jak je to vlastně s kouřením, s náklady na nemoci, které jsou z kouření, dospěla k zajímavému závěru: Totiž čím více se bude kouřit, tím lépe. Více lidí zemře, uvolní byty a funkční pracovní místa. Kolegové, kteří jsou se mnou ve výboru - a tím myslím třeba i předkladatele - mi jistě dosvědčí, že takovýto výzkum existuje.

Samozřejmě, že kouření je určitý typ návykovosti. Ale stejně tak je návykovost a určitá nekázeň, přejídání se, takže to, že některá občanka Spojených států žaluje tuto firmu, že poškodila její zdraví tím, že nezdůrazňovala škodlivost kouření, stejně tak bude obžalován jiný výrobce potravin MacDonald's, který vyrábí příliš kalorické potraviny s prázdnými kaloriemi, které působí hlavně na obezitu, atd.

Co se týká reklamy samotné, samozřejmě že k něčemu je. Proč by ti, kteří ji užívají, vlastně za ni vynakládali tolik prostředků? To si snad nemusíme dokazovat.

Stejně tak jako reklama na kouření, na cigarety, by mohla působit reklama zcela nedávná, která se objevila u našich silnic, a to jsou dva homosexuálové. S touto reklamou zásadně nesouhlasím. Ta podporuje něco, co nechceme, aby bylo podporováno, co nevede k rozkvětu naší společnosti, co nevede k rozkvětu rodiny a výchovy dětí.

Když bychom hovořili o dětech, závěrem bych vám ráda přečetla zásady, které zveřejnil prezident Clinton 17. září 1997. Tento plán nazval Komplexní tabákový zákon k ochraně amerických dětí. Má celkem pět bodů.

Za prvé - komplexní plán ke snížení kouření mládeže včetně přísných pokut, pokud nejsou dodrženy zákonné požadavky. Ústředním bodem legislativy musí být komplexní celonárodní úsilí ke snížení kouření mládeže. Od administrativy se požaduje, aby legislativa obsahovala vysoké pokuty, které by přinutily tabákový průmysl nepodporovat kouření mládeže. Legislativa musí stanovit cíl, aby do pěti let bylo sníženo kouření mládeže o 30 %, do sedmi let o 50 % a do deseti let o 60 %. Pokud se tak nestane, tabákové společnosti budou postiženy těžkými pokutami.

Za druhé - poskytnout Kongresu plnou autoritu k regulaci tabákových výrobků. Tabákové výrobky budou regulovány jako každá jiná droga.

Za třetí - tabákový průmysl musí změnit své obchodní chování. Prezident vyzval průmysl k zastavení marketingu a podpory tabáku vůči dětem a k poskytnutí veškeré dokumentace, zvláště pak dokumentů zabývajících se marketingem pro děti. Budou předloženy komplexní programy umožňující stanovit přísné pokuty.

Za čtvrté - pokrok v dalších veřejných zdravotních cílech. Federální legislativa zajistí omezení pasivního kouření. Na to chci zvláště upozornit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, dovolte, já vás přeruším. Požádal bych pana poslance Turka a jeho kolegy, ale i ostatní kolegy, aby vám věnovali více pozornosti. Myslím, že téma, které tady projednáváme, není tak nezávažné, abychom se zde mohli volně bavit. Žádám vás o klid.

Paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Děkuji. Pasivní kouření. Jedinec, který se vyskytuje v uzavřeném objektu, v místnosti, kde někdo kouří, je pasivním kuřákem. Dokonce vdechuje horší toxiny než ty, které předtím vdechoval kuřák. Ten samozřejmě má požitek, pokud to tak mohu nazvat v uvozovkách, dvojí. Osobně jsem několikrát viděla člověka, dokonce na pitevním stole, který sám nekouřil, ale kouřili všichni okolo - v kanceláři, rodiče doma, návštěvy atd. Takže je nutno toto vzít v úvahu a uvědomit si, že veškeré statistiky jsou od tohoto fenoménu oproštěné, a tedy vlastně chybné.

Konečně je tu pátý bod amerického programu - ochrana farmářů pěstujících tabák. Administrativa je povinna zajistit finanční jistoty pro farmáře, jejich rodiny a sdružení.

Nechci vám zde imputovat myšlenku, že Amerika je náš vzor, ale na druhé straně si myslím, že v tomto je pokroková, že dávno již zjistili tyto dopady a že se k tomu postavili tímto způsobem, zatímco my tu těžko prosazujeme, aby se nevyvěšovaly a nepropagovaly cigaretové krabičky atd.

Myslím si, že podpora tomuto zákonu by měla vyplývat z našeho civilizačního uvědomění, naší solidarity a šetrnosti k našim spoluobčanům.

Co se týká automobilů, jsem z Plzně. Dokážu říci, že plzeňské ovzduší - již jsme to tu několikrát diskutovali - je vlastně plzeňský Perský záliv, ale že je zde naděje, že se tohoto energetického zdroje, který působí tak nebezpečné výfukové zplodiny, zbavíme. Je tendence k zavádění elektromobilů, jsou automobily, které pracují na stlačený vzduch atd. Jsou tu snahy tento fenomén vyloučit. Ten je tak nějak přijímán, protože se autem potřebujeme někam dostat. Kouření nutné není.

Zcela závěrem. Možná že jste mě někdo viděl kouřit. Já se k tomu přiznávám. Občas kouřím, protože dříve, v mém mládí, to bylo v módě. Nepovažovalo se to za nic škodlivého. Musím říci, že se za to upřímně stydím a že se snažím toto potlačovat všemi prostředky. Nejde o návykovost, protože se bez toho obejdu po 14 dní i déle. Za toto jsem šťastná.

Závěrem doporučuji vám všem, abychom podpořili zákon, který předkládá kolega Janeček a jeho kolegové. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegyni Emmerové. S přednostním právem se přihlásila paní místopředsedkyně Němcová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, doufám, že jsme se velmi pozorně poslouchali, a to po celou dobu, kdy zde v různých vystoupeních obhajovali různé názory někteří z nás. Já se přiznám, že jsem poslouchala velmi pozorně. Pro ty, kteří neposlouchali, si dovoluji zopakovat: V debatě se točí jakoby neustále dokola řeč kolem některých slov, která bych si dovolila označit jako hesla.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP