(11.30 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane ministře. Ptám se pana zpravodaje, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Nechce. Děkuji.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh zákona byl přikázán k projednání zemědělskému výboru, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 59 z přítomných 184 poslanců hlasovalo 116 pro návrh, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

14.
Vládní návrh zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad
a o změně některých zákonů (zákon o zoologických zahradách)
/sněmovní tisk 62/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr životního prostředí pan Libor Ambrozek. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové poslanci, dovolte mi, abych vám předložil vládní návrh zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad a o změně některých zákonů, zkráceně zákon o zoologických zahradách. Jedná se o reprízu v Poslanecké sněmovně a doufám, že tentokrát bude úspěšný.

Jak ukazuje posudek Evropské komise, který se v současné době připravuje ke zveřejnění, k plné harmonizaci naší legislativy ekologické s právem Evropského společenství chybí několik novel zákonů. Je to novela zákona o ochraně přírody a o podmínkách obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů - tyto novely projednala vláda už v říjnu - a dále novely zákonů o chemických látkách a geneticky modifikovaných organismech. Ty jsou v současné době v meziresortním připomínkovém řízení. Pátým zákonem, kterým jsme povinni harmonizovat naši legislativu, je tato norma. Jedná se o dosažení souladu s právními předpisy Evropských společenství, o směrnici Rady č. 1999/22/ES ze dne 29. března 1999 o chovu volně žijících živočichů v zoologických zahradách.

Směrnice obsahuje definici zoologických zahrad a dále stanovuje: požadavky na zoologické zahrady s tím, že licenci k provozování obdrží provozovatel zoologické zahrady, který splňuje stanovené požadavky; zásadu, že pro veřejnost může být otevřena pouze zoo s licencí; specifické požadavky při uzavření zoo, na provádění pravidelných kontrol a na přijetí odpovídajících sankcí za porušení právních povinností.

Těžiště směrnice spočívá ve stanovení požadavků na provoz zoologických zahrad, s čímž ostře kontrastuje skutečnost, že provozování zoologických zahrad v České republice je živností volnou. Z toho je jisté, že v českém právním řádu absentuje právní úprava odpovídající požadavkům směrnice. Hlavním předmětem návrhu zákona je proto stanovení licenčního systému pro provozovatele zoologických zahrad a stanovení dozoru nad zoologickými zahradami. S tím souvisí další upravované otázky, jako je zakotvení požadavků nutných k udělení a držení licence a stanovení postupu pro případ, kdy provozovatel zoologické zahrady přestane tyto požadavky splňovat.

Návrh zákona vychází ze směrnice a drží se striktně jejího obsahu. Použitý pojem zoologická zahrada a zejména jeho obsah je určen směrnicí. Proto návrh zákona záměrně neomezuje formu zoologické zahrady ani osobu provozovatele či zřizovatele. Provozovatelem či zřizovatelem může být jak fyzická, tak právnická osoba nebo stát.

Širší právní úprava nad rámec směrnice není nutná, neboť úprava veškerých ostatních otázek souvisejících s chovem volně žijících živočichů v zoo je v našem právním řádu obsažena. Jedná se především o zákony o ochraně přírody, o ochraně zvířat proti týrání, o veterinární zákon a další. Při vypracování návrhu byla vzata v úvahu koncepce, při níž se využívá tato stávající právní úprava souvisejících oblastí. Do stávající úpravy není zasahováno, resp. v co nejmenší míře, pouze jsou těmto zmíněným správním úřadům, jako jsou veterinární správy, Česká inspekce životního prostředí nebo Ústřední komise na ochranu zvířat, přidány kompetence spočívající v součinnosti s MŽP jakožto orgánu povolujícího.

Návrh zákona byl projednán opakovaně též s Unií českých a slovenských zoologických zahrad. Předkládaný text akceptuje návrhy Unie českých a slovenských zoologických zahrad.

Předpokládá se vydání jediného prováděcího předpisu formou vládního nařízení, kterým se stanoví pravidla pro poskytování dotací provozovatelům zoologických zahrad. Návrh prováděcího předpisu je také obsahem sněmovního tisku.

Navrhovaná právní úprava vyvolá nároky na státní rozpočet ve výši 59 mil. Kč pro rok 2003, 58,2 mil Kč pro rok 2004. Jen pro dokreslení: už letošní rozpočet počítá s podporou ve výši 49 mil. Kč.

Účinnost navrhovaného zákona se stanovuje na 1. červenec 2003.

Závěrem si dovoluji požádat Poslaneckou sněmovnu o propuštění tohoto návrhu zákona do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministru životního prostředí Liboru Ambrozkovi. Nyní prosím zpravodaje pana poslance Tomáše Hasila, aby se ujal své úlohy.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vládní návrh zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad a o změně některých zákonů byl již jednou v Poslanecké sněmovně projednáván, a to 30. listopadu 2001, kdy byl usnesením č. 18/89 zamítnut.

Hlavním předmětem zákona je úprava podmínek pro vydání licence k provozování zoologických zahrad, postup při vydávání licence, kontrola dodržování povinností plynoucích z tohoto zákona, základní podmínky pro poskytování dotací ze státního rozpočtu a sankce za porušení povinností stanovených tímto zákonem. Zákon vymezuje příslušné správní úřady odpovědné na úseku provozování zoologických zahrad a dozoru nad nimi. Udělování a kontrola licence má být svěřena Ministerstvu životního prostředí v součinnosti s orgány veterinární správy, orgány ochrany zvířat a Českou inspekcí životního prostředí.

Nutnost přijetí právní úpravy o zoologických zahradách vyplývá dále z legislativy Evropského společenství, konkrétně ze směrnice Rady Evropského společenství č. 99/22 ze dne 29. března 1999 o chovu volně žijících živočichů v zoo a nařízení Rady Evropského společenství č. 338/97 ze dne 9. prosince 1996 o ochraně druhů volně žijících živočichů a volně rostoucích rostlin a regulaci obchodu s těmito druhy. Cílem je nastolení kompatibility českého práva s právem Evropské unie, neboť právní úprava odpovídající obsahu směrnice v českém právním řádu absentuje.

Dle názoru zástupců zoologických zahrad se jedná o správný záměr právní normy, která v systému udělování licenčních povolení zamezí obchodování se zvířaty, jež je v rozporu s mezinárodními úmluvami. Aktivní postoj státu k problematice zoologických zahrad navíc usnadní spolupráci a členství v evropské i celosvětové organizaci, které sdružují zoologické zahrady, hlavně pak směrem k realizaci programu ochrany ohrožených zvířat.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu zpravodaji Tomáši Hasilovi. Nyní otevírám obecnou rozpravu.

Do obecné rozpravy mám písemnou přihlášku pana poslance Jiřího Pospíšila, nicméně pan zpravodaj má přednost.

 

Poslanec Tomáš Hasil: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dávám tímto návrh na vrácení návrhu zákona o podmínkách provozování zoologických zahrad navrhovateli k dopracování.

Zdůrazňuji, že důvodem není věcný obsah zákona. Nutné je však upravit, upřesnit nebo stanovit především tyto podmínky:

1. Získání licence při splnění požadavků je nároková, nikoli volná úvaha úřadů.

2. Splnění podmínek nově zakládané zoo je nutno rozložit do delšího časového prostoru.

3. Licenci je žádoucí vydávat na dobu neomezenou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP