(10.30 hodin)

Poslanec František Beneš: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, i když bych se mohl vyjádřit až později jen přímým hlasováním, chci doplnit ten poslední návrh, který jsme slyšeli, o důvody, které mohou vést k tomu, že byl předložen. V Poslanecké sněmovně nastoupila nová garnitura komunálních poslanců, kteří mají zkušenosti ze zastupitelské práce po roce 1990, a myslím, že mohou podstatným způsobem zlepšit i práci orgánu, o kterém právě jednáme.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega, nikoli Beneš I., ale Beneš druhý v pořadí v tuto chvíli - Miroslav.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, děkuji předřečníkovi za to, že zcela vyjasnil nejenom této Poslanecké sněmovně, o co přesně jde. Jde o to, že sociální demokracie se zřejmě domluvila s komunistickou stranou, že obmění kontrolní orgány jednotlivých institucí. Dámy a pánové, nezbývá, než to respektovat, jen bych prosil o jednu věc: až příště zase někdo budete hovořit o kontinuitě, až budete hovořit o volebních obdobích, řekněte, že to platí jen do té chvíle, než se změní vaše volební možnosti.

Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Na první pohled hladký bod se nám uzluje. Slovo má kolega Vojtěch Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, paní a pánové, myslím, že je zbytečné dramatizovat tento bod. Chci jen podotknout, že kdyby vítězové voleb v jednotlivých obdobích respektovali princip poměrného zastoupení, pravděpodobně by byla i vyšší politická kultura v jednotlivých orgánech, které volí sněmovna. Byl bych rád, kdyby pan kolega Beneš toto vzal na vědomí.

Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Myslím, že nejsmysluplnější bude rozhodnout o tom, zda budeme odvolávat tajně, či veřejně. Co říkáte?

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 51. Kdo je pro tajné hlasování? Kdo je proti?

Z přítomných 191 pro návrh 117, proti 50. I tento návrh byl schválen.

 

Přerušuji projednávání tohoto bodu a prosím teď pana předsedu volební komise, aby vyhlásil lhůtu voleb.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Jak jsem již avizoval, vyhlašuji lhůtu k podání a odvolání jednotlivých členů orgánů na 12.15 hodin s tím, že vydávání lístků bude čtvrt hodiny, to znamená do 12.30 hodin, a na zpracování bude komise potřebovat alespoň 45 minut.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Vězte tedy, že ve 12.15 hodin vyhlásí předsedající polední pauzu, resp. pauzu na volby, jednání organizačního výboru a polední pauzu jako takovou.

 

Budeme pokračovat v projednávání dalších bodů schváleného pořadu schůze. Tím dalším je bod číslo

 

10.
Vládní návrh zákona o konzervaci a využívání genetických zdrojů rostlin
a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství a o změně zákona
č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
(zákon o genetických zdrojích rostlin a mikroorganismů)
/sněmovní tisk 55/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr zemědělství Jaroslav Palas. Nicméně než panu ministrovi udělím slovo, požádám ty z vás, kteří nechtějí sledovat projednávání tohoto návrhu zákona, aby opustili jednací sál a aby zde byl dostatečný klid na jednání.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR představil vládní návrh zákona o konzervaci a využívání genetických zdrojů rostlin a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (zákon o genetických zdrojích rostlin a mikroorganismů), sněmovní tisk 55.

Důvodem pro vypracování návrhu tohoto zákona je potřeba samostatně právně upravit vztah našeho státu ke genetickým zdrojům rostlin a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství a současně upravit tento vztah tak, aby tyto genetické zdroje byly trvale uchovány jak pro využití současné, tak budoucí generace. Ve světě jsou již genetické zdroje pokládány za nenahraditelné národní bohatství, které pokud zmizí, zmizí navždy. Proto je ve světě jejich shromažďování, dokumentace, konzervace a využívání právně regulováno, ať už mezinárodními úmluvami, nebo v právních řádech jednotlivých států.

Předložený návrh zákona upravuje základní podmínky pro shromažďování, hodnocení, dokumentaci, konzervaci a využívání genetických zdrojů rostlin a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství. Stanoví práva a povinnosti pověřené osoby, která bude realizovat národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a mikroorganismů a současně bude provozovat genobanku rostlin.

Dále návrh zákona stanoví práva a povinnosti účastníků národního programu, kteří budou vykonávat v rámci národního programu jednotlivé činnosti týkající se konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a mikroorganismů. Návrh také upravuje výkon státní správy, dozor nad dodržováním povinností stanovených tímto zákonem a sankce za jejich porušení.

S ohledem na výše uvedené a vzhledem k přímému vztahu navrhované právní úpravy k harmonizaci našeho právního řádu s předpisy Evropských společenství doporučuji Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR přijetí tohoto vládního návrhu zákona o konzervaci a využívání genetických zdrojů rostlin a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk č. 55, ke schválení v prvém čtení a postoupení k dalšímu projednávání. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, přichází jeden z řady zemědělských zákonů, které mají daleko širší dosah než jen úzce resortní význam pro zemědělství, potravinářství a výživu. Přichází jeden z těch zákonů, které mají obrovský dosah do budoucnosti lidského rodu, co se týče oblasti životního prostředí. Je to zákon, kterým naše republika, byť malým dílem, byť jen řekněme jen tematicky omezeným dílem, přispívá k zachování biodiverzity. Přispívá k zachování biodiverzity tam, kde se může stát někdy v budoucnosti, že zachováme-li ten či onen druh, odrůdu či nižší taxon mikroorganismu nebo rostliny, můžeme v něm v příštích dobách v příštím šlechtění, v příštích výzkumech objevit, najít látky či vlastnosti významné pro léčbu nemocí, se kterými si dnes nevíme rady, můžeme v něm najít látku, gen či jinou vlastnost významnou pro uživení té obrovské části lidstva, která dnes ještě pořád hladoví.

Naše republika tímto zákonem přispívá k tomu, abychom zachovali pro budoucí možnosti využití ty druhy a odrůdy, které by jinak vzhledem k rychlému rozvoji zemědělství byly nenávratně ztraceny, abychom vytvořili předpoklady pro to, aby tyto druhy a odrůdy, a zejména ty primitivní odrůdy s dobrými vlastnostmi, jako je odolnost proti škůdcům nebo vlastnosti proti využití v jednotlivých extrémních podmínkách, podnebích, klimatu sucha a podobně, bylo možné využít pro šlechtění nových druhů a odrůd v budoucnosti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP