(10.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, v životě je vždy něco poprvé, takže i toto je poprvé. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikdo. Přerušuji projednávání tohoto bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

46.
Návrh na odvolání členů dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky

 

Opět nám to vysvětlí pan kolega Urban.

 

Poslanec Milan Urban: Pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já vám to vysvětlím rád.

Jménem poslaneckého klubu sociální demokracie podávám návrh na odvolání členů dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky. V souladu s ustanovením § 13 zákona č. 171/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, podávám Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky návrh na odvolání členů dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky, a to Oldřicha Vojíře, Michala Krause, Martina Kocourka a Jana Stráského.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má opět pan poslanec Hojda, sice formálně, ale přesto v nezbytném vystoupení.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, děkuji. Jedná se opravdu o formalitu. Postup by měl být stejný, čili opět volební komise projednala a volební lístky budou připraveny nejpozději ve 12.15 hodin. Chtěl bych připomenout - týká se to i prvního bodu - že tentokrát se jedná o jednokolové odvolání.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Moje podklady mi napovídají, že bychom měli poté, co otevřu rozpravu, vzít na vědomí rezignaci člena dozorčí rady poslance Martina Římana. Myslím, že takto by ta procedura byla formálně čistá. Teprve poté bychom přerušili projednávání toho bodu a přikročili k odvolávání.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, je to tak. Pan poslanec Martin Říman podal rezignaci a sněmovna by měla tuto rezignaci vzít na vědomí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Do rozpravy se nikdo nehlásí. V rámci rozpravy přednáším návrh na hlasování:

Poslanecká sněmovna bere na vědomí rezignaci poslance Martina Římana na člena dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 48. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 192 pro návrh 163, proti 3. Návrh byl přijat.

 

 

47.
Návrh na odvolání člena dozorčí rady České konsolidační agentury

 

Budeme odvolávat dále, tentokrát člena dozorčí rady České konsolidační agentury. Slovo má pan kolega Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil jménem klubu sociální demokracie návrh na odvolání člena dozorčí rady České konsolidační agentury. V souladu s ustanovením § 6 bodu 7 zákona č. 239/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, navrhuji Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky odvolání člena dozorčí rady České konsolidační agentury, a to pana Libora Ježka.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má předseda volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Volební komise projednala tento postup návrhu odvolání. Chtěl bych doplnit, že v tomto případě není odvolání tajným hlasováním stanoveno ze zákona, přesto volební komise navrhuje, aby to proběhlo stejným způsobem jako v předchozích dvou bodech. Rovněž jsme připravení předložit lístky na tajné hlasování o odvolání ve 12.15 hodin.

Chtěl bych doplnit vzhledem k tomu, že byl přerušen bod, že sněmovna neodhlasovala jako v případě rezignace poslance Martina Římana na člena dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky u členů prezidia Fondu národního majetku rezignace místopředsedy prezidia Ing. Brožíka, Ing. Kupky, Ing. Rusnoka, Ing. Tošovského, Ing. Václavka a paní Vlasákové.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane předsedo, to byl váš úkol, toto navrhnout.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, omlouvám se. Žádám, abychom to mohli ještě dodatečně odhlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Určitě ano. Nejprve otevřu rozpravu k bodu odvolání člena dozorčí rady České konsolidační agentury. Nikdo se nehlásí. Chci se ujistit, pane předsedo, zda musíme v tomto případě schválit výslovným hlasováním proceduru, tedy tajné hlasování, nebo zda stačí jen vaše sdělení, že se bude hlasovat tajně.

 

Poslanec Pavel Hojda: Je to doporučení volební komise a sněmovna nechť rozhodne podle svého vědomí a svědomí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, dobře. Budeme rozhodovat nejprve o návrhu na odvolání formou tajného hlasování. Budeme hlasovat tak, že kdo se domnívá, že by se mělo rozhodovat v tajném hlasování, bude hlasovat pro, a kdo se domnívá opak, bude hlasovat proti.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 49. Kdo je pro tajné hlasování? Kdo je proti?

Z přítomných 192 pro 119, proti 27. Návrh byl schválen.

 

Ještě v rámci tohoto bodu mi dovolte, abych zařadil další hlasování, a to je návrh, který přednesl předseda volební komise (bod 46): Poslanecká sněmovna bere na vědomí rezignaci těchto členů prezidia Fondu národního majetku České republiky - podle jmen, jak je uvedl předseda volební komise.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 50. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 192 pro 147, proti 5. Návrh byl přijat.

 

 

48.
Návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení

 

Poslední fáze odvolávání, tentokráte členů dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení. Opět má slovo pan poslanec Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem klubu sociální demokracie předložil návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení. V souladu s ustanovením § 6 bodu 6 zákona č. 211/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, podávám Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení, a to Evžena Snítilého, Jana Bláhy, Jiřího Drdy, Jiřího Patočky a Eduarda Vávry.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Opět má slovo předseda volební komise.

 

Poslanec Pavel Hojda: Volební komise projednala na svém zasedání i tento návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby odvolání se konalo tajnou volbou. Lístky na odvolání budou připraveny opět ve 12.15 hodin dnešního dne.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Do rozpravy se hlásí poslanec Beneš.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP