(10.10 hodin)

Poslanec Jaromír Talíř: Děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, na programu dnešní schůze máme zařazeny body, které lze souhrnně nazvat změny v orgánech, jejichž dozorčí rady či prezidia jsou v kompetenci Poslanecké sněmovny. Abychom stihli lhůty, které souvisí s projednáváním těchto bodů, navrhuji, abychom tyto body zařadili na jednání teď hned. Jedná se o body 45 - Návrh na odvolání místopředsedy a členů prezidia Fondu národního majetku České republiky, 46 - Návrh na odvolání členů dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky, 47 - Návrh na odvolání členů dozorčí rady České konsolidační agentury, 48 - Návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Je zjevné, že v případě zařazení těchto bodů budeme při jejich projednávání rozhodovat pouze o jejich první části, tj. o jejich odvolání, poté se jednotlivé body přeruší a vyhlásí se lhůty, aby mohly proběhnout volby. Toto je procedurální návrh, o kterém rozhodneme hlasováním bez rozpravy.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 46. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 190 pro návrh 123, proti 43. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Karel Černý: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych po dohodě s předkladatelem navrhl pevné zařazení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 218/1999 Sb., o rozsahu branné povinnosti a o vojenských správních úřadech, branný zákon, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 65. Ve schváleném programu schůze je uveden jako bod 26.

Z pověření vlády má tento bod odůvodnit ministr obrany Tvrdík, který je ovšem z jednání této schůze na dny 9. až 11. října omluven z důvodu dlouhodobě plánované účasti na naléhavém pracovním jednání mimo Prahu. Vzhledem k předpokládanému harmonogramu těchto jednání by bylo možné, aby sněmovní tisk 65 ministr obrany odůvodnil v závěru dnešního jednání. Proto bych vás chtěl požádat o schválení mého návrhu na pevné zařazení sněmovního tisku 65 jako poslední bod dnešního odpoledního jednání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nemohu si odpustit poznámku, že pan ministr Tvrdík by měl pochopit, že když zasedá Poslanecká sněmovna, neměl by si plánovat pracovní jednání mimo Prahu. Myslím, že je on zrovna tím členem vlády, který neustále žádá o pevné zařazování bodů a přizpůsobování jednání sněmovny svému vlastnímu programu.

 

Nicméně procedurální návrh zazněl, rozhodneme o něm v hlasování, které má pořadové číslo 47. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 47 z přítomných 190 pro 94, proti 41. Procedurální návrh nebyl přijat.

 

Vážené kolegyně a kolegové, před malou chvílí jsme schválili procedurální návrh pana poslance Talíře - předřadit body 45, 46, 47 a 48.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

45.
Návrh na odvolání místopředsedy a členů prezidia
Fondu národního majetku České republiky

 

Prosím pana poslance Milana Urbana, aby se ujal slova.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte, abych jménem poslaneckého klubu sociální demokracie přednesl návrh na odvolání místopředsedy a členů prezidia Fondu národního majetku. Stávající prezidium Fondu národního majetku České republiky bylo ve smyslu § 7 zákona České národní rady č. 171/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, zvoleno Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky na podzim roku 1998 na dobu pěti let, a to v tomto složení: místopředseda Ing. František Brožík, členové - Ing. Václav Kupka, CSc., Ing. Zdeněk Petříček, Ing. Jiří Rusnok, Ing. Michal Tošovský, Ing. Jiří Václavek, Milada Vlasáková a Jaroslav Vrána. Předsedou prezidia je ze zákona vždy ministr financí České republiky.

K dnešnímu dni se svého členství v prezidiu postupně vzdali písemným podáním tito členové: místopředseda František Brožík, členové - Michal Tošovský, Milada Vlasáková, Václav Kupka, Jiří Rusnok a Jiří Václavek.

Vzhledem k potřebě rekonstruovat prezidium Fondu národního majetku tak, aby byla nastolena jeho plná funkčnost, navrhuji vám, kolegyně a kolegové, abychom podle § 7 zákona České národní rady č. 171/1991 Sb., ve znění pozdějších novel, odvolali zbývající členy prezidia, a to pana Zdeňka Petříčka, člena prezidia, a pana Jaroslava Vránu, člena prezidia Fondu národního majetku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím předsedu volební komise pana kolegu Hojdu, aby se ujal slova, resp. řízení procedury.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, volební komise na svém jednání včera projednala možnost tohoto odvolání. Mohu prohlásit, že je schopna připravit lístky na odvolání zbývajících dvou členů tak, aby odvolání mohlo proběhnout nejpozději ve 12.15 hodin dnešního dne. Odvolání by mělo proběhnout tajně, protože volby byly tajné. Na tom se usnesla i volební komise.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zkusme se dohodnout, pane předsedo. Předpokládám, že máte odvolávání připraveno, tak bychom v tuto chvíli přerušili tento bod, projednali bychom celý blok, potom byste vyhlásil jednu společnou lhůtu k odvolání.

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, souhlasím.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Slovo má pan kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jelikož budeme svědky historického okamžiku, kdy poprvé bude sněmovna někoho tajně odvolávat, bylo by záhodno, aby nám předseda volební komise vysvětlil, jakým způsobem budeme upravovat hlasovací lístky. Zdali to, že někoho zakroužkujeme, bude znamenat, že ho odvoláváme, nebo naopak.

 

Poslanec Pavel Hojda: Byl jsem dotázán, pokusím se odpovědět. Odvolání členů prezidia tajným hlasováním je stanoveno ze zákona. Lístek na odvolání bude upravován následovně: odvolávám, číslo a jméno odvolávaného. Opět se bude postupovat jako při volbách, kdy zaškrtnut bude ten, kterého nechci odvolat, to znamená křížkem toho, kterého nechci odvolat, kroužkem toho, kterého chci odvolat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP