Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
9. října 2002 v 9.04 hodin

Přítomno: 192 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, přeji vám příjemné ráno, dobrý den. Všechny vás vítám na dalším pokračování naší schůze, která by měla znamenat to, že zahajujeme druhý jednací den 6. schůze Poslanecké sněmovny. Prosím všechny vás, kteří jste toho schopni, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo z vás žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvu své neúčasti na dnešním jednání požádali pan Václav Klaus - účast na výroční konferenci britské Konzervativní strany, pan kolega Petr Nečas - naléhavé rodinné důvody, pan Lubomír Suk pro nemoc. Z vlády se omlouvá paní ministryně Petra Buzková pro nemoc, pan ministr Pavel Dostál taktéž pro nemoc a pan ministr Jaroslav Tvrdík, který má naléhavou účast na důležitém pracovním jednání mimo Prahu.

Dnešní den a dnešní jednání zahájíme bodem č. 9, který jsme včera přerušili, a poté budeme pokračovat dalšími body přesně podle schváleného pořadí. Chtěl bych ještě upozornit, že dnes po obědě navštíví Poslaneckou sněmovnu prezident republiky.

Dívám-li se do podkladů, vyplývá z nich, že v tuto chvíli k bodu 9 byla přerušena obecná rozprava, do které stále ještě jsou přihlášení písemně tyto kolegyně a kolegové: pan poslanec Miroslav Ouzký, pan poslanec Jiří Maštálka, paní kolegyně Emmerová, paní kolegyně Talmanová.

Dříve než prvně jmenovanému udělím slovo, poprosím všechny shlukující se koaliční či jiné poslance, aby zaujali svá místa či diskusi přenesli mimo zasedací sál.

Pan kolega Martínek mi oznamuje, že má náhradní kartu č. 8, pan kolega Vávra náhradní karta č. 1, paní kolegyně Orgoníková má náhradní kartu č. 7. Kolegové, prosím, abyste mi věnovali pozornost, budeme pokračovat v obecné rozpravě k bodu 9 a já uděluji slovo dalšímu přihlášenému v pořadí do obecné rozpravy, kterým je pan poslanec Miroslav Ouzký.

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Já vám děkuji, pane předsedající. Vážená vládo, vážená paní ministryně, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové. Já bych si dovolil ve stručnosti - nevím, zda jste všichni byli včera v podvečer bdělí, když zpravodaj tohoto tisku a můj kolega poslanec Cabrnoch zde vcelku brilantně popsal problematiku tohoto zákona. Já si dovolím velmi, velmi stručně zopakovat historii tohoto tisku.

Ti z vás, kteří zde byli přítomni minulé volební období, vědí, že se zde projednávaly dvě novely, které se týkaly stejné problematiky. Bohužel ani jedna z nich nebyla doprojednána - jedna z nich byla vládní předloha, jedna z nich byla předloha poslanecká. Obě tyto novely se snažily řešit všechny poskytovatele zdravotní péče, všechny zdravotnické pracovníky. Možná tato přílišná ambice poslanecké novely byla kamenem úrazu, protože v jisté fázi narazila na protesty středního zdravotnického personálu. Tato vládní novela, která přichází nyní, se snaží tuto věc vyřešit tím, že je rozdělena na dvě části - je rozdělena na lékařské a nelékařské profese, což zaručuje jistě větší šance na úspěch. Tato novela obsahuje také některé prvky, které vedly předkladatele v minulém volebním období k tomu, aby se pokusili o změnu současného právního stavu, a to je snaha sjednotit naše vzdělávání...

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, já vnímám hladinu hluku v tomto sále, nicméně je tak difuzně rozptýlená, že mi neumožňuje nikoho výslovně pokárat za to, že ruší příliš. Takže…

 

Poslanec Miroslav Ouzký: Děkuji, pane předsedající, já se budu snažit více křičet.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím, kolegyně a kolegové, abyste zkusili vnímat vystoupení pana poslanec Ouzkého. Pokud máte nějaké důležité jednání, prosím, abyste je přenesli mimo jednací sál. Děkuji vám.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP