(14.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Než přikročíme k dalšímu návrhu, požádal o slovo ministr zahraničních věcí a místopředseda vlády Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já nepodporuji návrh na stažení bodu č. 34, to je smlouva mezi Českou republikou a Svatým stolcem, a navrhuji sněmovně kompromisní řešení, aby bylo možné o tomto návrhu vést skutečnou debatu: totiž nechat tento bod na programu schůze a přerušit jeho projednávání a zařadit potom na lednovou schůzi nebo na nějakou konkrétní schůzi, abychom měli přesně stanovený termín, do kdy se diskuse povede, abychom potom o této věci mohli hlasovat, neboť tato smlouva zřejmě potřebuje více komunikace, nicméně je založena na principu "ber nebo neber", text se bere takový, jaký je, a potom se postoj sněmovny projeví v hlasování. Tím, že to stáhneme z programu, nic nevyřešíme. Podle mě je lépe, aby se suverénně rozhodla sněmovna ve věci samotné.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pane ministře.

Jenom ještě tady podotknu, že pan poslanec Antolák má kartu č. 7.

 

Budeme hlasovat o vyřazení bodu 34 - smlouva s Vatikánem. Připomínám, že je to návrh pana poslance Kováčika, a zahajuji hlasování.

Kdo je pro vyřazení tohoto bodu z programu? Kdo je proti?

V tomto hlasování, které má pořadové číslo 5, bylo přítomno 185 poslanců, pro hlasovalo 82, proti 58. Návrh na vyřazení nebyl přijat.

 

Hlásí se pan poslanec Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Pane předsedající, předsedo, dovolte mi, abych se omluvil milým kolegyním a váženým kolegům, ale spletl jsem se při tomto hlasování: Chtěl jsem hlasovat "ano", pro vyřazení z programu této schůze, a hlasoval jsem "ne". Čili chtěl bych požádat, aby ctěná sněmovna toto uvážila, abychom mohli hlasovat znovu. Děkuji. Zpochybňuji tím hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, pan poslanec Kohlíček podal tedy námitku proti hlasování, budeme hlasovat o této námitce.

Zahajuji hlasování: Kdo souhlasí s touto námitkou, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti této námitce?

V hlasování pořadové číslo 6 z přítomných 187 poslanců pro námitku hlasovalo 136, proti 11. Námitka byla přijata.

 

Budeme opakovat toto hlasování. Jedná se o hlasování, ve kterém bylo požadováno vyřazení bodu č. 34 z pořadu schůze.

Zahajuji tedy znovu hlasování. Znovu hlasování o vyřazení bodu č. 34. Kdo je pro vyřazení toto bodu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 7 z přítomných 187 poslanců pro hlasovalo 92, proti 59. Návrh na vyřazení tohoto bodu přijat nebyl.

 

Chvilku počkáme.

Je to v pořádku? Ano? Můžeme pokračovat? Přece jenom - hlásí se pan poslanec Turek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Turek: Vážený pane předsedo, moc se omlouvám, mačkal jsem "ano", a přesto mám na sjetině křížek, takže bych chtěl zpochybnit předchozí hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím. Byla vznesena námitka, o které musíme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování o námitce pana poslance Turka. Kdo je pro, souhlasí s touto námitkou, zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti této námitce?

V hlasování pořadové číslo 8 z přítomných 186 poslanců pro bylo 145, proti 8. Námitka byla přijata a my budeme ještě jednou opakovat hlasování o vyřazení bodu č. 34. Takže prosím, vážení kolegové, soustřeďme se.

 

Potřetí zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřazení bodu č. 34 z pořadu naší schůze? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 9 pro hlasovalo 94 poslanců a proti 60. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Teplík se hlásí o slovo.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, všem se vám velmi omlouvám, ale ano, je to tak. Snažil jsem se hlasovat, ale nicméně hlasovací zařízení se mně nepodařilo uvést do chodu, a tudíž zpochybňuji hlasování, protože mám eminentní zájem ještě jednou v této otázce hlasovat. Zpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, zdá se, že jsme nedosáhli potřebné koncentrace na to, abychom se dostali přes tento bod. Slyšeli jsme další námitku, já o ní musím nechat hlasovat, takže s dovolením prosím, abyste všichni sledovali, co děláme.

 

Zahajuji hlasování o námitce pana poslance Teplíka. Kdo je pro a souhlasí s touto námitkou, ať prosím stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V tomto hlasování, které nese číslo 10, bylo přítomno 187 poslanců, námitka byla přijata 161 hlasy, proti bylo 5. To znamená, že námitka byla přijata a budeme znovu opakovat hlasování o vyřazení bodu č. 34 z programu schůze.

 

Prosím, vážení kolegové, zahajuji hlasování o vyřazení bodu č. 34. Kdo je pro vyřazení tohoto bodu, stiskne "ano" a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování, které nese pořadové číslo 11, bylo přítomno 187 poslanců. Pro hlasovalo 91, proti 63. Návrh přijat nebyl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP