(14.20 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Důvod zařazení tohoto bodu hned na začátek jednání naší schůze je ten, aby hospodářský výbor - pokud bychom tento návrh zákona neprojednávali podle § 90 - jej mohl projednat ve zkrácené lhůtě, tak aby druhé a třetí čtení mohlo proběhnout v příštím týdnu.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. S dalším návrhem se přihlásil pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, paní a pánové, k návrhu pořadu naší schůze mám dva drobné návrhy, které si vám dovolím teď předložit.

Za prvé navrhuji stažení bodu 34 z navrženého pořadu schůze, tedy vyřazení z programu schůze. Jedná se o vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Návrh na ratifikaci smlouvy mezi Českou republikou a Svatým stolcem o úpravě vzájemných vztahů, sněmovní tisk 17, prvé čtení.

Důvodem je jednak to, že pokud bychom tento tisk projednali a přijali tuto smlouvu, ratifikovali ji, vystavujeme značnou část našich spoluobčanů do nerovnoprávného postavení. Je třeba, aby podobné vztahy, jaké jsou navázány touto smlouvou, fakticky, mezi státem a největší církví, která tady působí, byly nastoleny i směrem k ostatním církvím. Důvod je také ten, že ten hlavní garant není ministr zahraničí, ale - z hlediska tematického - ministr Dostál. A ten tady není, je podle mých informací nemocen. Není tady a nebude moci být přítomen projednávání tohoto bodu.

Druhý návrh, který mám. Dozvěděli jsme se, alespoň někteří, že zítra navštíví Poslaneckou sněmovnu pan prezident. Bude chtít zřejmě promluvit. A já v této souvislosti navrhuji, abychom vystoupení pana prezidenta zařadili na pořad jednání Poslanecké sněmovny jako bod. Jde o to, aby mohla být vedena i rozprava k tomuto bodu.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji. Zachytil jsem.

Další přihlášku podal poslanec Vojíř. Prosím, aby se ujal slova.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi navrhnout, abych stáhl a přeřadil bod č. 18 na příští schůzi. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ano. To jsou všechny? Ještě se hlásí pan poslanec Vlček.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl vypuštění bodu č. 50.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vypuštění bodu č. 50. Děkuji panu poslanci.

Písemné přihlášky nemám žádné a také se nikdo nehlásí. Pokud tedy není žádný další pozměňující nebo doplňující návrh k pořadu schůze, tak přistoupíme k hlasování o jednotlivých návrzích v tom pořadí, v jakém byly podány.

Já jenom upozorním na to, že mi bylo sděleno, že v tom prvním bodu, který jsem navrhoval - to je ten bod 23 - předkladatelé nepožádali o vyřazení, ale o stažení tohoto bodu. Já jsem to tady měl špatně napsané. Omlouvám se. Budeme hlasovat o stažení tohoto bodu.

Dobrá. Přikročíme k hlasování o přednesených návrzích.

 

První návrh, o kterém budeme hlasovat, je ten návrh stažení bodu č. 23, tj. novela zákona č. 36 z roku 1960.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro… Pardon, pan poslanec Vymětal.

Upozorňuji, že bylo zahájeno hlasování.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedo, chtěl jsem jenom podotknout, že každý předkladatel má právo stáhnout svůj návrh do konce druhého čtení, takže o tom netřeba hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych chtěl jenom poprosit jednoho z předkladatelů, aby upřesnil na mikrofon, jestli ten svůj návrh bere zpět.

 

Poslanec Oldřich Němec: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, my jsme s kolegyní podali 26. srpna tohoto roku návrh novely zákona č. 36/1960 Sb., o územním členění státu, ve znění pozdějších předpisů, vedený pod současným sněmovním tiskem 29. Musím říci, že vláda České republiky na svém jednání dne 25. září tohoto roku pod usnesením č. 918 vyslovila s tímto návrhem nesouhlas. A z tohoto důvodu jsme navrhli, že bereme zpět tento návrh.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji vám. V tom případě nemusíme hlasovat o tomto bodu.

Přikročíme rovnou k těm návrhům, které zde byly podány ústně.

První návrh byl návrh pana poslance Recmana, který navrhoval, abychom bod 42 projednali 11. 10., v pátek, jako první bod dopoledne a bod 21 dne 11. 10. jako druhý bod vzápětí za ním, dopoledne. Doufám, že to říkám přesně a že můžeme o tomto nechat hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto změnu návrhu pořadu? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 3 přítomno bylo 186 poslanců, pro hlasovalo 108, proti 35. Návrh byl přijat.

 

Další návrh byl návrh pana poslance Karla Vymětala. Já jsem ho zachytil tak, že bod 29 by byl zařazen za bod 5.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto změnu? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 4 bylo přítomno 186 poslanců, pro hlasovalo 126, proti 48. Tento návrh byl také přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP