(10.10 hodin)
(pokračuje Schling)

Naproti tomu jako špatný příklad mohu uvést komisi, která přešetřovala činnost transplantačního centra. Jejím výsledkem na jedné straně bylo zlepšení transplantační legislativy, ale na druhé straně výsledkem její činnosti bylo i to, co ti, kteří byli proti zřízení této komise, předvídali, totiž diskreditace transplantačního programu a výrazný úbytek dárců a v důsledku toho úmrtí lidí, kteří se nedočkali orgánů, které by jim mohly být transplantovány.

Takže vyšetřovací komise jsou orgánem, který patří do evropských a světových parlamentů, který patří i do této sněmovny a který může za určitých okolností objasnit pro sněmovnu i pro veřejnost okolnosti určité události.

Chtěl bych upozornit ještě na další vlastnost vyšetřovacích komisí, respektive zřizování a jednání vyšetřovacích komisí. A právě v tomto případě je to důležité a je to důvodem, proč rozhodně nepodpořím v hlasování vznik této komise. Totiž vyšetřovací komise jsou středem velkého zájmu médií ve chvíli, kdy vznikají. A i předchozí exhibice pana kolegy Nečase mě přesvědčuje o tom, že to je hlavní účel návrhu pana kolegy Langera - dostat do sdělovacích prostředků stále další a další nepodložená obvinění, stále další a další spekulace, které poškozují vládní koalici anebo sociální demokracii. To je pravý účel. Až komise za rok skončí svoji činnost, ujišťuji vás, že po její závěrečné zprávě ani pes neštěkne.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Schlingovi. S technickou pan kolega Janeček. Ale jinak je přednostním právem přihlášen pan ministr Gross a pan předseda Urban a pak v řádném pořadí kolegyně Rujbrová a kolega Ransdorf. Pan kolega Janeček má slovo k technické poznámce.

 

Poslanec Josef Janeček: Musím zareagovat na slova kolegy Schlinga, neboť je zjevné, že také nečetl zprávu vyšetřovací komise. Pokud mluví o poklesu dárců, tak ten pokles začal před vyšetřováním, tj. největší pokles byl mezi roky 1997, 1998. V roce, kdy probíhalo vyšetřování, v roce 2000, počet dárců stoupl. Rozumím tomu, že pan kolega někdy opakuje nesmysly přebírané z médií. Fakta jsou však jiná. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Slovo má pan ministr Gross. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, přiznám se, že si připadám jak ve filmu, tuším, že to bylo ve Švejkovi, když jeden tam říká "A mně se chce něco říci a já něco řeknu." A to, co řeknu, si možná někdo bude brát osobně, ale mám pocit, že je to zapotřebí říci zcela jednoznačně.

Já jsem k tomu bodu nechtěl vystupovat z jednoho prostého důvodu, prostě z důvodu, že se tady povede politická diskuse k tomuto tématu. A v rámci této diskuse by nebylo dobré, aby vystupoval ministr vnitra, který má na starosti část orgánů činných v trestním řízení. Ale po tom, co tady předvedl pan poslanec Nečas a bohužel i ve svém úvodním vystoupení pan poslanec Langer, prostě začínám být opravdu jednoznačně přesvědčený o tom, že v tuto chvíli navrhovatelům ani trochu nejde o to, aby se věcně něco vyšetřilo, ani trochu. A kdybyste měli špetku svědomí, kolegyně a kolegové, kteří toto navrhujete, tak si to alespoň sami pro sebe přiznáte. Jediné, o co jde, je politická exhibice.

Tu politickou exhibici předváděl již předseda výboru pro obranu a bezpečnost také z tohoto poslaneckého klubu, který toto navrhuje, pan poslanec Vidím, o kterém jsem se také zpočátku domníval, že mu jde o věc, když se zajímal o to, jestli jsou vytvořeny podmínky pro vyšetřování. Pak mě to trošku zaráželo, když si "zval na kobereček policejní důstojníky k sobě do Poslanecké sněmovny, aby získával informace z průběhu vyšetřování". A vrchol byl dosažen tím, že pan poslanec Vidím oznámil Policii České republiky, že má důležitého svědka, že je zapotřebí ho vyslechnout, ale že ho vyslechnout může pouze pan policejní prezident. Pan policejní prezident přijel v dobré víře, zjistil, že jsou nachystány televizní kamery, že již mezitím to vědí všechny sdělovací prostředky. Panu poslanci Vidímovi vůbec nešlo o to, aby tato výpověď vnesla nějaké světlo do vyšetřování. Protože kdyby mu o to šlo, tak nebude dělat takovéto exhibice, ale zajistí, aby ta výpověď byla procesně uchopitelná, aby byla procesně použitelná. A procesně použitelná může být pouze tehdy, pokud bude provedena před konkrétním policejním orgánem, který vede toto konkrétní vyšetřování, aby bylo všechno řádně zaprotokolováno. Ale o toto panu poslanci Vidímovi vůbec nešlo. Šlo pouze o televizní kamery, o to, aby byl on vidět, o to, aby byly zase další titulky ve sdělovacích prostředcích. Návrh na tuto vyšetřovací komisi není nic jiného.

Pokud tady pan poslanec Nečas hovořil o tom, že policie a státní zastupitelství jsou zmanipulovány a že nemají důvěru k těmto orgánům, tak to je vystoupení, které bych možná ještě pochopil od Sládkových republikánů, pokud by zde byli. Od nich jsme tu a tam něco podobného slýchali, ale opravdu jen tu a tam.

To, že ODS a její poslanci nejsou schopni rozdýchat výsledek nedávných parlamentních voleb, to je věc, která je zcela viditelná. Ale to, že svoji frustraci budou řešit způsobem, kdy se budou pouze snažit o destrukci normálně fungujícího systému v tomto státě, to, že svoji frustraci budou řešit způsobem, že budou stále více a více škodit, aby si vydobyli autoritu, tak k tomu vám řeknu, kolegyně a kolegové, z této politické strany jedinou věc. Autoritu si nikdo nevydobude destrukcí, autoritu si nikdo nevydobude nějakou exhibicí, autoritu si můžete vydobýt pouze poctivou mravenčí prací, na kterou budete mít čtyři roky v opozici. A pak opět přijde okamžik zúčtování.

V tuto chvíli orgány činné v trestním řízení pracují - někteří mi věřit budete a jiní mi věřit nebudete - na plné obrátky v této kauze, jsou vytvořeny nejlepší podmínky k tomu, aby mohla být co nejrychleji dotažena do konce trestní kauza v té oblasti násilné trestné činnosti, to znamená pokusu o vraždu, jsou vytvořeny organizační podmínky k tomu, aby se řešily otázky v souvislosti s hospodářskou kriminalitou.

A jestli mi někdo z vás přinesete jeden jediný konkrétní důkaz, že ministr vnitra nebo kdokoliv jiný z politiků zasahuje a ovlivňuje vyšetřování tak, že toto vyšetřování je zpomalováno nebo že toto vyšetřování je jiným způsobem mařeno, tak odstoupím ze své funkce.

Ale jenom tady planě vykřikovat, že nedůvěřuji orgánům činným v trestním řízení, planě tady vykřikovat o tom, že jsou manipulováni policisté, dokonce že někteří v uniformách mají stranické knížky, to je prostě něco, co bych od politiků, kteří ještě donedávna o sobě říkali, že jsou politici demokratické politické strany, to bych od nich opravdu nečekal.

Vyzývám pana poslance Nečase, když tady hovořil o tom, že někteří policisté mají stranické knížky, přestože jsou převlečeni do uniforem, aby přinesl jeden jediný konkrétní důkaz. Jestli to neudělá, musím ho já i celá veřejnost považovat za lháře.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážené paní kolegyně, páni kolegové, řádně je s přednostním právem přihlášen Milan Urban. Další s přednostním právem, který se hlásí, je pan předseda Tlustý.

S faktickou připomínkou se přihlásil pan kolega Nečas. Tomu dám nyní slovo a potom bude mluvit pan kolega Urban.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP