(10.20 hodin)

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedající, pouze konstatuji, že podobně jako včera ve chvíli, kdy dojdou argumenty a fakta, používají se osobní útoky. Pan ministr tady vůbec nevysvětlil, jak mohlo dojít ke kauze pana Hrubanta. Znovu opakuji - vyšetřování zneužívání působení některých důstojníků Bezpečnostní informační služby ve lživém a manipulovaném obvinění tohoto člověka, který byl osvobozen soudem, tam že se státní zástupce ani neodvolal. Pan ministr vnitra ani slovem v této politické kauze, protože tento člověk měl vyšetřovat informační úniky k politikům sociální demokracie, se k tomu nevyjádřil a pouštěl se do osobních útoků. Ale to zřejmě patří k politice a speciálně do situace, kdy docházejí věcné argumenty.

Včera jsme zde zažili záměnu Marca Aurelia za Marca Antonia, záměnu Švejka za Antona Špelce ostrostřelce před chvilkou od pana minstra vnitra, takže je vidět, že faktologie je slabší i v celé řadě oblastí, ale zvláště mě zarazil postup pana místopředsedy sněmovny Kasala, který navrhoval, aby Senát zřídil vyšetřovací komisi. Chtěl bych připomenout panu místopředsedovi sněmovny, že článek 30 ústavy říká, že vyšetřovací komisi zřizuje Poslanecká sněmovna, a že Senát doposud nezřídil na základě tohoto článku ani jednu vyšetřovací komisi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane kolego, upozorňuji vás, že jste měl mluvit k věci v technické připomínce, ale už jsem vám dal slovo. Slovo má ještě pan ministr Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Za prvé ctím na rozdíl od jiných zákon o jednacím řádu. Když se projednává tato věc, má se hovořit k této věci. Tudíž nehovořím ke kauze Hrubant s tím, že bohužel u některých politiků se občas stává, že je zajímají jednotlivé konkrétní kauzy, ale už je nezajímá, že do takovýchto situací se všude ve světě, všude v demokratickém světě dostávají stovky, možná tisíce lidí. Jsou nějaký čas vyšetřováni, dokonce jsou nějaký čas vyšetřováni ve vyšetřovací vazbě a poté nezávislý soud shledá, že jsou nevinní. Měla-li by vazba být rozhodnutí o vině, pak jsme úplně v jiném pojetí trestního řádu. To je k této kauze.

Samozřejmě v případě, kdy někdo je nepravdivě obviněn, kdy to někomu způsobí škodu nebo kdy někdo nějaký čas neprávem stráví ve vyšetřovací vazbě, zná náš právní řád také způsob, jak těmto lidem poskytnout příslušné odškodnění. Bavme se o tom, jestli je to dostatečné, nebo není. To je jiná kauza. Ale proto jsem nehovořil o této záležitosti a nechci se v tuto chvíli dále k ní vracet.

Vrátím se ale k tomu podstatnému, co jsem říkal. Chtěl jsem po panu Nečasovi, aby řekl jediný důkaz toho, že někteří policisté v uniformě nosí stranické knížky. Pokud něco takového ví, ví o porušování zákona, protože žádný policista nesmí vyvíjet činnost ve prospěch politické strany. Jestli to ví, ať to řekne. Jestli to neví, ať o tom nemluví.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi vnitra. Řádně je přihlášen pan předseda Urban. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, mnohé z toho, co jsem chtěl říci, řekl již v předchozím vystoupení ministr vnitra Stanislav Gross. Nicméně dovolte mi přece jen několik krátkých poznámek.

Po včerejšku a dnešku v jednání Poslanecké sněmovny už víme, kdo převzal štafetu šíření blbé nálady v této zemi. Je to Občanská demokratická strana. (Potlesk.) Proč? Ptáme se proč. Zřejmě proto, že z jejich očí nezmizel děs 15. června t. r. a že to mohlo zanechat nějaká psychická traumata.

Návrh na zřízení vyšetřování komise je jenom pokračování debaty, která probíhala k důvěře vládě, je to pokračování debaty o nastolování témat čím hůř, tím lépe. Šíření paniky, že tuto zem řídí nějaké tajné služby, že všechno je nějak jinak než tak, jak se oficiálně mluví, jak se oficiálně píše, je samozřejmě pro ty, kteří chtějí šířit blbou náladu, dobrým prostředkem.

Přátelé, vzpomeňte, když jste nás vyzývali k tomu, abychom byli konstruktivní a státotvornou opozicí. Doufám, že ODS najde v sobě sílu, aby se takovou opozicí stala.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Urbanovi. S přednostním právem má slovo pan předseda klubu ODS Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, za prvé mi dovolte uvést, že urážky nejsou argument a že na ně nehodláme reagovat, protože jsou nejen nepravdivé, ale i hloupé a této Poslanecké sněmovny nejsou hodny.

Za druhé mi dovolte reagovat na to, co zde uváděl pan kolega Gross. Já ho zklamu, protože se obávám, že podmínky, kterými podmínil své odstoupení z funkce, byly naplněny v minulosti. Jestli svou deklaraci myslí vážně, dostává se do velmi kuriózní situace. Je totiž nepochybné, že kauzám Štiřín a Český dům by nebyla věnována téměř žádná pozornost, nebýt toho, že se odhalil pokus o nájemnou vraždu paní redaktorky Slonkové. To, že kauzy Štiřín a Český dům byly přinejmenším nedovedeny ke správným závěrům, je totiž zjevné již teď. Důkazy o tom má totiž veřejnosti a této Poslanecké sněmovně přinést ten, kdo říká, že když budou přineseny, odstoupí. (Potlesk.)

Moc nevím, jak se s tímto vypořádá pan ministr vnitra, ale situace je v principu konfliktem zájmů. Je to on, kdo má zdokladovat, jak to opravdu bylo v kauzách Štiřín, Český dům, nájemná vražda, korupce na Ministerstvu zahraničních věcí, zároveň říká, že budou-li takové důkazy, že došlo k pochybení, přineseny, odstoupí.

Řekl bych, že jedinou korektní reakcí je svěřit vyšetřování těchto kauz někomu jinému, pane ministře, protože vy jste se od tohoto svého prohlášení dostal do evidentního konfliktu zájmů.

Za třetí - pokud pan ministr Svoboda vidí hlavní překážku zřízení vyšetřovací komise v navrhovaném schématu pět krát dva, jinými slovy v koncepční chybě, že by ve vyšetřovací komisi, která by měla vyšetřovat právě jmenované kauzy, neměla mít převahu vládní koalice, není nic lehčího, než buď navrhnout jiné složení této komise, nebo prostě nevyužít přidělených míst a za KDU-ČSL nenominovat své zástupce, aby bylo dosaženo buď parity mezi koalicí a opozicí, nebo dokonce poměru opačného.

Jinými slovy - očekávám, že takovéto pozměňovací návrhy k předloženému usnesení pan ministr Svoboda přednese, protože mu nechci vnucovat, které z řešení je pro odvrácení jeho obav to nejsnazší.

Úplně na závěr. Podle mého názoru chtít vyšetřit - nejenom vyšetřovat, záměrně říkám chtít vyšetřit - nájemnou vraždu, korupci, ve které je už teď zjevné, že se jedná o desítky milionů korun, Štiřín, Český dům, není šíření blbé nálady.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP