Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
8. srpna 2002 v 9.04 hodin

Přítomno: 196 poslanců

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: (Zvoní.) Dobrý den, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pane premiére, vážení členové vlády, milí hosté. Z pověření předsedy Poslanecké sněmovny zahajuji třetí jednací den 3. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Zatím mají všichni své původní identifikační karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti požádali poslanci Josef Houzák ze zdravotních důvodů a kolega Jaroslav Pešán, kterého zde však vidím a doufám, že jeho zdravotní stav se zlepší. Z vlády požádali o omluvu pan ministr Pavel Němec, pracovní cesta do SRN, a místopředseda vlády Pavel Rychetský - souběh s jinými pracovními povinnostmi na Úřadu vlády. Jiné žádosti o omluvy jsem neobdržel.

Pan kolega Petr Bratský hlásí náhradní kartu č. 1. Děkuji.

Připomínám, že dnes se budeme věnovat nejdříve dvěma přerušeným bodům, a to bodu č. 1, u něhož jsme včera neodhlasovali návrh doprovodného usnesení. Dále se vrátíme ke třetímu bodu pořadu naší schůze. Poté bychom projednávali body ve schváleném pořadí, a to před polední přestávkou ještě body č. 14 a č. 8. K bodu č. 7 se uskuteční pouze druhé kolo volby, rozprava se již nebude vést.

Kolegyně Zuzka Rujbrová má náhradní kartu č. 2.

Nyní se vracíme k bodu pořadu č. 1. Ale ještě předtím se hlásí kolega Petr Braný. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abych, byť nerad, zdržoval tuto ctihodnou sněmovnu, a to jednou žádostí. Touto žádostí je informace. Obracím se na vládu České republiky a zejména na ministra vnitra pana Stanislava Grosse s požadavkem, aby v průběhu dnešního jednání, nejpozději do oběda, podal informaci o stavu opatření proti povodňové vlně, nebo chcete-li stoleté vodě, která je nyní v jižních Čechách, zasáhla více území Jihočeského kraje, postupuje i do Středočeského kraje a dalších oblastí. Situace je tam velmi vážná. Z informací, které mám k dispozici, jsou ohroženy životy občanů, jsou velké ztráty na majetku, odstavují se technologické celky a poslední informace hovoří o tom, že voda již postupuje i na náměstí v Českých Budějovicích.

Chtěl bych, aby vláda podala této ctihodné sněmovně informaci, jak bude řešit vzniklou situaci. A vím, že řada mých kolegů je velmi vstřícná. Měl jsem možnost hovořit s kolegou Miroslavem Kalouskem, který uvažuje o některých opatřeních v rozpočtovém výboru, až budou známy rozsahy škod. O to mi teď v prvním pořadí nejde, ale spíše, abychom se vyvarovali těch problémů, které byly při řešení obdobné situace na Moravě v druhé polovině devadesátých let.

Obracím se tedy na vládu s požadavkem, aby byla dnes předložena informace, jaká opatření vláda činí a co předpokládá uskutečnit v nejbližším období ke zmírnění škod, zejména v Jihočeském kraji a dalších regionech, a popřípadě bude-li ještě ochota přijmout i další opatření, která budou nutná na úrovni vlády, popř. této sněmovny. Nenavrhuji to jako bod pořadu dnešní schůze, ale jako informaci, s vědomím, že k tomu nebudeme moci diskutovat. Ale věřím, že členové vlády a zejména pan ministr Stanislav Gross se zhostí této informace se vší odpovědností.

Ještě jednou vám děkuji.

Toto je můj návrh, kterým si dovoluji zdržovat tuto ctihodnou sněmovnu před projednáváním stanovených bodů dnešního jednání.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji kolegovi Petru Branému. Nejde o návrh dalšího bodu programu, jde tedy o žádost na člena vlády.

Hlásí se pan ministr Stanislav Gross, prosím.

Ještě dříve, než začne pan ministr hovořit, sděluji, že pan předseda Lubomír Zaorálek má náhradní kartu č. 5 a pan kolega Jan Vidím náhradní kartu č. 7.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, vážená vládo. Omlouvám se za to, že informace, které budu podávat, budou asi trošku nesourodé, protože se přiznám, že jsem moc nepočítal s tím, že tady budu podávat nějakou zprávu, takže mám spíše jenom kusé informace z průběhu noci a dnešního rána, protože v průběhu noci bylo samozřejmě zapotřebí realizovat řadu opatření k minimalizaci škod, ale hlavně k předejití možným ohrožením životů a zdraví, byť ne stoprocentně se to podařilo.

Nejprve bych chtěl říci, že v tuto chvíli je situace taková, že co se týče Českých Budějovic, tak voda je na náměstí, s tím, že voda tam kulminuje. Je to podle informací, které mám, a berte to skutečně ne jako stoprocentní informaci, protože mám informaci průběžně sdělovanou, aby mě tedy někdo nechytal za slovo zítra nebo pozítří.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP