(9.10 hodin)
(pokračuje Gross)

Údajně by mělo docházet ke kulminaci a voda na náměstí by se v Českých Budějovicích již zvedat neměla. Byly evakuovány obce a města na Blanici, Vodňany, Protivín, a dále dochází k evakuaci v obcích potoku Blanice směrem na Písek. V Budějovicích je problém na Malši. Docházelo k upouštění přehrady Římov s tím, že na toku Malše dochází k evakuacím v obcích a městech Týn nad Vltavou a Hluboká, s tím, že nedochází k úplné evakuci těchto měst a obcí, ale jen v tom pásmu, kde se očekává možnost zaplavení. Do této doby bylo evakuováno v této oblasti přes 2000 osob v průběhu noci. Možná bude počet vyšší. Toto je číslo z pěti hodin ráno. Bohužel máme hlášeno jedno úmrtí v Písku. Podrobnosti k tomu nevím. To je zatím ten nejvážnější problém.

Co se týká materiálních škod, zatím vyčísleny nejsou. Pro uklidnění sněmovny - doufám, že mě odborníci na tyto záležitosti nebudou chytat za slovo: není to přívalová vlna v tom slova smyslu, jak jsme ji znali z roku 1997, ale je to spíše klasická pozvolnější povodeň, kdy je možno s předstihem předvídat, kam povodňová vlna půjde. Evakuace tedy proběhly ještě předtím, než povodňová vlna dorazila do příslušných míst.

Co se týká sil a prostředků, na místě zasahují jednotky Hasičského záchranného sboru Českobudějovického kraje, připraveny jsou posilové odřady z krajského sboru Praha a Brno, které jsou určeny jako prvosledové pro posilování. V Českých Budějovicích zasahuje výcviková základna Armády ČR z Jindřichova Hradce.

Zatím jsme ve spojení s krajským krizovým štábem Jihočeského kraje. Nežádají další posily, síly a prostředky, které byly koncentrovány, zatím stačí na zvládnutí situace. Co je pro sněmovnu důležité - tím, že situace byla alespoň v několika hodinách předvídatelná, nedošlo zatím nikde k vyhlášení krizového stavu podle krizového zákona. Znamená to, že zasedají klasické povodňové štáby jak na místní, tak na okresní úrovni, zasedá krizový štáb kraje a všechno se řeší v součinnosti s generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru a Ministerstva vnitra. Armáda ČR je také připravena v případě potřeby poslat posilové prostředky.

Zatím je situace - až na jedno úmrtí, k němuž nemám podrobnosti - relativně zvládnutá.

Co se týče Prahy, sem by měla povodňová vlna dorazit v podvečer. Průtok by měl být 1200 m3/s, což odpovídá druhému povodňovému stupni v Praze. Znamená to, že by v Praze žádný velký problém neměl nastat. Hydrometeorologové varují, že by bylo třeba urychleně vypouštět vltavskou kaskádu. Na tom se začalo pracovat. Myslím si, že situace není nikterak dramatická v tom slova smyslu, že by nás najednou mohlo něco překvapit.

Omlouvám se, že informace je rozkouskovaná, nesourodá, ale nepočítal jsem s tím, že zde budu něco k tomu říkat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Grossovi. Ještě se hlásí pan předseda Tlustý. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, domnívám se, že by Poslanecká sněmovna na tuto tragédii, při které došlo k lidským obětem, mohla reagovat více než vyslechnutím této informace. Chtěl bych upozornit, že Poslanecká sněmovna disponuje prostředkem, kterým může napomoci vládě při řešení následků podobných katastrof, a tím je rozpočtové opatření. Pokud by vláda dospěla k závěru, že pro řešení důsledků těchto katastrof nemá dostatek prostředků v rámci příslušných kapitol nebo v rámci vládní rozpočtové rezervy a navrhla by rozpočtovému výboru provedení rozpočtového opatření, domnívám se, že Poslanecká sněmovna prostřednictvím rozpočtového výboru by mohla reagovat věcně a rychle na případné potřeby z této tragédie vyplývající.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Tlustému. Ještě se hlásí pan ministr Palas. Slovo má ministr zemědělství Jaroslav Palas.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, rámcově bych chtěl informovat Poslaneckou sněmovnu, že v souvislosti s těmito ničivými záplavami došlo ke značným škodám na zemědělských kulturách a na zemědělském majetku. Došlo k tomu, k čemu obvykle při takových záplavách dochází - k újmě na dobytku. Znamená to klasickou situaci, kdy v důsledku toho, že nebyl elektrický proud, že nebyla pitná voda, nebyly podojeny krávy. Situace se v této chvíli monitoruje a vyčísluje. Regionální okresní pracoviště Ministerstva zemědělství dostala za úkol situaci vyčíslit. Dodám přesné údaje a výčty škod na zemědělském majetku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi zemědělství. Ještě se hlásí pan ministr Gross. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Už jen drobnost. Dámy a pánové, chci samozřejmě ujistit sněmovnu, že jakmile budeme mít nějaké konkrétnější informace v průběhu dne, doplníme je.

Zapomněl jsem ještě sdělit jednu věc, že předseda vlády navštíví České Budějovice a nepochybně se spojí i s fungujícím krizovým štábem, hejtmanem a strukturami, které řeší tuto situaci.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vracíme se do bodu jedna našeho jednání.

 

1.
Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry

***




Přihlásit/registrovat se do ISP