(19.00 hodin)

Poslanec Miroslav Kalousek: Pane předsedo, pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, hlasování se účastnilo 199 poslanců. Pro návrh se vyslovil 101 poslanec, proti návrhu se vyslovilo 98 poslanců, jeden poslanec byl nepřítomen. Návrh usnesení byl přijat.

Zneužívám svého procesního postavení za mikrofonem k tomu, abych jako první upřímně poblahopřál vládě k vyslovení důvěry v Poslanecké sněmovně. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Konstatuji, že Poslanecká sněmovna vyslovila vládě důvěru. O slovo se přihlásil premiér.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážené poslankyně, vážení poslanci, jsou některé okamžiky, které jsou pro každého člověka ojedinělé, a nepochybně tento velmi zvláštní okamžik je, je-li člověk premiérem, který předkládá důvěru vládě sněmovně České republiky. Je to zvláštní okamžik, když tuto důvěru vláda dostane. Myslím si, že každý z mých kolegů si je plně vědom toho, jak zněl slib ústavního činitele České republiky, jak zněl slib člena vlády. Dámy a pánové, jsem přesvědčen a osobně se angažuji z plné síly, že žádný z mých kolegů tento slib ani v nejmenším neporuší, a doufám pevně, že jej dokážeme naplnit v plném obsahu, který má.

Děkuji vám za důvěru. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu premiérovi. Dovolte mi, abych si nyní na chvíli ještě udělil slovo a požádal paní Kupčovou.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Samozřejmě, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, páni poslanci a paní poslankyně, dovolte mi, abych využil tohoto okamžiku a citoval tady ještě jednou výrok pana poslance Ransdorfa, který řekl ve svém vystoupení na adresu vlády, která nyní získala důvěru, výrok, který údajně řekl Marcus Aurelius.

Pan poslanec Ransdorf řekl: Ministři, dostali jste mandát od voličů, ale obávám se, že váš vztyčený klas zůstane prázdný. (Oživení v sále.) Mě zaujalo, co se myslí tím klasem. Připadá mi důležité, jestli chce říci, tady jsme my sněmovna a tam jste vy s tím vaším klasem, který zůstane po čtyři roky prázdný. Možná je to triviální a omlouvám se, že je to až příliš jasné, ale chtěl bych říci, že rolí parlamentu je převést to, co chtějí občané, do konkrétních kroků vlády. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o klid.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Chtěl bych připomenout, že sněmovna není jen hlasovací stroj pro ministry, ale je to místo, kde vláda získává svou legitimitu. To je to, čeho jsme teď byli svědky. Přijali jsme odpovědnost za vládu, za horší nebo lepší činnost ministerstev, za lepší nebo horší práci ministrů.

I když vím, že se po tomto hlasování nemůžeme všichni cítit vítězi a že se zde těžko staneme Národní frontou, přesto bych chtěl navrhnout, jestli i v této sněmovně občas politika konsensu je více než disfunkční rivalita. Vláda předložila celou řadu témat, o nichž jsem přesvědčen, že nás mohou spojovat, ať je to vstup do EU, ať je to boj proti korupci, ať je to reforma veřejných financí, modernizace armády. Připomínám například diskusi o komisi, která se tady vede, ve které se mi zdá, že jedni možná komisi chtějí a druzí ne, ale doufám, že boj s korupcí nás spojuje.

Proto mi dovolte, abych vyjádřil přesvědčení, že ten klas, o kterém mluvil poslanec Ransdorf, nezůstane prázdný a že vláda připraví úrodu, z níž sklízet budeme moci všichni. Děkuji. (Pobavení, potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu předsedovi. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, nechápu, proč se kolega Zaorálek tak rozhorlil, když se mluvilo o klasu a ne o hlavě. Chtěl bych ale připomenout, že jistě v dějinách české literatury se mu dostala Macharova sbírka V záři helénského slunce. Tam se jedná o Marca Antonia, a nikoli o Marca Aurelia. Na adresu Marca Antonia řekl, že zůstal jako vztyčený klas prázdný. Říkal jsem, že zde přítomný ctihodný poslanec a premiér Špidla dostal šanci a projevil se jako Macharův Marcus Antonius, to znamená jako vztyčený klas prázdný. Všimněte si, dámy a pánové, že jsem do toho nedával žádný erotický podtext. (Smích v sále.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, obrátil bych vaši pozornost ke skutečnosti, že jsme ještě tento bod neukončili, protože nám zbývá hlasovat ještě o textu dodatečného usnesení, které bylo podáno v podrobné rozpravě. Prosím zpravodaje, aby řekl, jaký bude další postup.

O slovo se ještě hlásí pan předseda Kühnl.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, nebudu se uchylovat k agrární tematice, pouze požádám buď o přestávku na jednání klubů, nebo o přerušení tohoto bodu tak, abychom o tomto doprovodném usnesení hlasovali zítra ráno jako první bod zítřejšího programu.

Navrhuji přerušení projednávání tohoto bodu. Navrhuji odročení hlasování na zítřejší ráno.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Myslím, že této žádosti mohu pouze vyhovět a ukončit jednání sněmovny s tím, že zítra bychom v devět hodin hlasovali o tomto usnesení. (Hluk ve sněmovně.) Nechcete hlasovat o odročení?

 

Poslanec Karel Kühnl: Beru zpět svůj návrh a žádám o dvouhodinovou přestávku na jednání klubu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Žádosti vyhovuji. Ukončuji jednání a přeji vám příjemný večer.

 

(Jednání skončilo v 19.10 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP