(16.00 hodin)
(pokračuje Mencl)

Tento seznam se ne náhodou podobá aktuálně módním požadavkům ekologických radikálů. Jde tedy zřejmě o realizaci předvolební dohody, takzvané brandýské deklarace, v níž se Koalice za předvolební podporu zavázala k účasti protagonistů z tohoto názorového okruhu na povolebním vládnutí.

Vážené poslankyně a poslanci, je samozřejmě věcí vlády, s kým a jak dává věci dohromady, důležitý je výsledek. Jestliže je však výsledek takový jaký je, nemůže očekávat širší politickou podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Hana Marvanová: Děkuji panu poslanci Menclovi. Slovo má pan poslanec Hovorka, připraví se paní místopředsedkyně Němcová.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, domnívám se, že koaliční vláda sestavená ze tří stran je lepším řešením pro tuto zemi než vláda jednobarevná už proto, že při sestavování muselo dojít k nutné dohodě, ke kompromisu tří stran.

Mluvilo se tady hodně o prostoru pro korupci, kterou bude vytvářet nová vláda. Domnívám se, že prostor pro korupci je takový, jak ho vytvářejí všichni poslanci. Domnívám se, že jestliže korupce tady je, je to důsledek toho, že není u nás čisté právní prostředí, že u nás nefungují správně soudy, že nefunguje správně policie. Korupce tady byla před rokem 1989, hrozivých rozměrů začala nabývat po transformaci ekonomiky. Domnívám se, že pokud se nezmění práce této sněmovny, korupce pokvete dál.

Mluvilo se také o nárůstu byrokracie a konfrontovalo se to s částí programu ODS o průvanu v byrokracii. Domnívám se, že by bylo poctivé říci, že nárůst byrokracie tady nastal od roku 1990 a strana, která byla do roku 1998 u moci, se podílela i na zákazech a příkazech, které chtěla nyní, pokud by se dostala k moci, odstraňovat.

Byla tady zmínka o rodinné politice a o tom, že se vláda podporou rodiny snaží zasahovat do intimity rodiny. Domnívám se, že to není pravda. Domnívám se, že negativní jevy ve společnosti, reklama, změna životního stylu, nedostatečná výchova se promítly do intimity rodiny daleko více než padesát let totality. Myslím si, že je nutné podporovat rodinu.

Jestliže se mluví ve vládním prohlášení, že vláda chce podpořit rodiny, chce, aby se rodiny mohly svobodně rozhodnout pro to, jestli mohou mít jedno, dvě nebo více dětí, aby nemusely neustále zvažovat, zda mají dostatek finančních prostředků pro výchovu, tak se domnívám, že je to dobře. Pokud nebudeme řešit problémy rodiny, budeme se muset potýkat s rostoucími problémy v ekonomice i v penzijním systému.

Co se týká deficitu, tato pasáž je pro mě nejsložitější. Deficit je pro mě hrozivý. Vycházím z toho, že jsem dvanáct let pracoval jako starosta obce a vždycky jsme se snažili, abychom předali obec bez dluhů. Samozřejmě správa státní pokladny je složitější. Myslím si, že je poctivé říci, že velká část dluhu je způsobena dluhy minulosti, a vláda se s tím musí vyrovnat.

Co se týká kritiky, která tady zazněla na adresu církví, respektuji právo každého na kritiku, pokud je slušná a věcná. Domnívám se ale, že slova, která tady zazněla od dvou představitelů KSČM na adresu římskokatolické církve, tato nenávistná slova degradují podle mě úlohu církve ve společnosti. Mě osobně se velice dotkla. Doufám, že toto vyjádření je pouze ojedinělé vyjádření dvou představitelů této strany.

Dámy a pánové, chtěl bych na závěr říci, že věřím, že tato vláda bude úspěšná. Věřím, že bude řešit věcné problémy našich občanů. Osobně jí vyjádřím podporu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Hana Marvanová: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. Slovo má paní místopředsedkyně Němcová, připraví se ke slovu pan poslanec Kubinyi. Prosím - faktická poznámka.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Nikoho jsem se samozřejmě nechtěl dotknout, ale prosím předřečníka, jestli může, ať mi vyvrátí, že si například římskokatolická církev nárokovala i objekty, které v minulosti konfiskoval Josef II. Myslím si, že to je jasné svědectví. Mohl bych jmenovat některé objekty, třeba objekt Svatého Kopečku a řadu míst, která sloužila k humanitárním účelům a byla nárokována. Nikoho jsem se nechtěl dotknout, ale konstatoval jsem, že je zde zcela nepopiratelný hlad po majetku.

 

Místopředsedkyně PSP Hana Marvanová: Byla to faktická poznámka poslance Ransdorfa. Reagovat faktickou poznámkou chce pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Domnívám se, že slova o známé majetkové nenasytnosti římskokatolických církevních hodnostářů atd. - takto vystavený bianco šek může znamenat zásah do majetku a nezanedbatelné zatížení veřejných rozpočtů. Osobně se domnívám, že tato slova jsou příliš tvrdá a že jsou nenávistná. To je můj názor.

Domnívám se, že pokud se týká majetkových nároků církve, církev se vždycky snažila řešit problémy tak, aby nebyl poškozen český stát, ale snažila se samozřejmě řešit i problémy pro působení církve jako takové.

Domnívám se, že pokud se vláda snaží ve svém prohlášení řešit postavení církve a že deklaruje i schopnost nebo ochotu řešit navrácení některých majetků, tak se nejedná o navracení veškerého majetku. Byl bych rád, aby se volila slova, která se týkají církve, opatrně, protože se domnívám, že tato slova přesahují únosnou míru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Hana Marvanová: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. O slovo se přihlásil pan ministr Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, nebudu dlouho k tomuto problému mluvit. Jelikož se to týká kapitoly, kterou jsem dělal já, rád bych uvedl nějaké věci na pravou míru.

Tato vláda, jak deklaruje ve svém prohlášení, bude pokračovat v převodu státního majetku na církve, pokud se týká majetku, který slouží kultovním účelům. Dámy a pánové, nedivte se tomu, jestliže Ministerstvo obrany nebo jiné ministerstvo vlastní kostel, který mu chátrá, a nemá na opravy prostředky a ta či ona církev tento kostel chce - proč by se tento kostel nevrátil? To je první případ. Druhý případ je, že některá města spravují státní majetek, který chátrá, a projevily o něj zájem, aniž by žádaly další státní příspěvek, církevní charity, že by tento majetek spravovaly. Proč by vláda nepřevedla tento státní majetek na charity, když na jeho opravu nejsou peníze?

Problém nestojí tak, že je nějaký spor o tom, že církve nebo katolická církev chtějí to, co říkal pan poslanec Ransdorf, uzurpovat nějaký majetek. Během posledních čtyř let diskuse byla pouze o tom, jakým způsobem, pane poslanče, některou část tohoto majetku převést na církve. Ačkoli víte, že mě média v této souvislosti démonizují, nikdy jako ministr a ani vláda jsme nebyli postaveni do situace, že by katolická církev jednoznačně vyžadovala navrácení všeho.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP