Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
7. srpna 2002 v 9.06 hodin

Přítomno: 199 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, přeji vám příjemné ráno. Z pověření předsedy Poslanecké sněmovny zahajuji druhý jednací den 3. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, tak jak to již učinila kolegyně Alena Páralová, která má náhradní kartu č. 2, paní kolegyně Hana Orgoníková, náhradní karta č. 1, předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, náhradní karta č. 5, a pan poslanec Svatopluk Karásek, náhradní karta č. 4.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádal pan poslanec Jaroslav Pešán ze zdravotních důvodů.

Dnes bychom měli pokračovat v přerušeném projednávání prvního bodu schváleného pořadu, kterým je "Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry". Poté bychom se měli věnovat dalším bodům, tak jak jsme je schválili: bod 3 - návrh na zřízení vyšetřovací komise, body 4 až 7 - blok voleb, a poté body další.

Ještě předtím, než začneme projednávat onen přerušený bod, o slovo požádal předseda volební komise. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že není zcela jasné, jak dnes bude probíhat diskuse k bodu č. 1 a kdy skončí, požádal bych sněmovnu, aby body 4, 5, 6 a 7 - jsou to volby předsedů stálých komisí sněmovny - zařadili jako poslední body před polední přestávkou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Omlouvám se, pane předsedo. Říkal jste všechny volební body 4 až 7?

 

Poslanec Pavel Hojda: Ano, body 4 až 7.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Tedy body 4 až 7 jako poslední body před polední přestávkou. Je to procedurální návrh, o kterém rozhodneme hlasováním.

Ještě před tímto hlasováním mi pan poslanec Miloslav Ransdorf sdělil, že má náhradní kartu č. 7.

 

O tomto procedurálním návrhu tedy rozhodneme hlasováním bez rozpravy. Je to hlasování pořadové číslo 46, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 155 pro návrh 134, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme schválili zařazení bodů 4 až 7 a vrátíme se zpět k bodu s názvem

 

1.
Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry

 

Včera jsme vyslechli úvodní slovo předsedy vlády k tomuto bodu, poté jsme určili zpravodaje a projednávání tohoto bodu jsme přerušili.

Pan poslanec Milan Ekert jako určený zpravodaj již zaujal své místo u stolku zpravodajů a teď vám, kolegyně a kolegové, sdělím pořadí a sled jednotlivých přihlášených do všeobecné rozpravy: Václav Klaus, Miroslav Grebeníček, Hynek Fajmon, Alena Páralová, Walter Bartoš, David Šeich, Miloslav Ransdorf, Karel Sehoř, Martin Říman, Oldřich Vojíř, Petr Braný. Toto je první skupina přihlášek, kterou zde mám.

Udělím nyní slovo prvnímu přihlášenému, předsedovi Občanské demokratické strany panu Václavu Klausovi. Prosím.

 

Poslanec Václav Klaus: Vážená sněmovno, vážená vládo, včera jsme vyslechli vystoupení předsedy vlády, které v plné nahotě předvedlo postoje a přístupy, před kterými jsme, nebo alespoň někteří z nás, dlouho varovali. Tato varování nebyla vyslyšena, a proto jsme tato a podobná slova slýchali nejen v populismu volebních kampaní, ale - což je daleko vážnější - setkali jsme se s nimi i včera ve vládním prohlášení.

Nevím, jestli tato slova občané tehdy poslouchali dobře, ale v každém případě dnes je úkolem tohoto slovutného shromáždění, aby se jimi zabývalo velmi pozorně a aby zvážilo svou podporu takto koncipovanému experimentu s českým státem, s jeho občany a vzhledem k dlouhodobosti účinků a důsledků navrhovaných přístupů i s potomky dnes žijících občanů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP