(19.20 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Tento orgán Poslanecké sněmovny je pouhým oznamovatelem, nad jehož zjištěním jakýkoliv pověřený kapitán bakalář či praporčík JUDr. může učinit zjištění, že "…odkládá, neboť…". Pokud by to zjištění bylo zvláště průkazné, pak není zase takový problém zajistit si znalecký posudek plzeňské právnické fakulty a na jeho základě odložit, "…neboť…" Zkrátka a dobře, kolegyně a kolegové, právní postavení parlamentní vyšetřovací komise je nedůstojné. Neodpovídá významu, který by skutečně měla mít parlamentní vyšetřovací komise jako ústavní instituce, jejíž závěry by byl oprávněn přezkoumat pouze nezávislý soud, jako ústavní instituce.

Jestliže zřídíme komisi, jejíž závěry může přezkoumat a zahodit jakýkoliv kapitán bakalář, tak to prosím vás nedělejme. Já tuto zkušenost mám a je to zkušenost nedůstojná této sněmovny, je to zkušenost nedůstojná práce každého z nás, a dali jsme jí desítky, desítky a stovky hodin, a jestli někdo z výsledků práce parlamentní vyšetřovací komise měl skutečně problémy, pak to byli její členové, nikdo jiný.

Proto vás velmi prosím, jakkoliv chápu návrh na zřízení, abychom nejprve změnili právní postavení parlamentní vyšetřovací komise, udělali z ní skutečně důstojný orgán Poslanecké sněmovny. Myslím si, že stačí poměrně jednoduchá novela jednacího řádu sněmovny a trestního řádu, a v okamžiku, kdy získá podporu Parlamentu ČR, abychom neprodleně zřídili vyšetřovací komisi k tomuto případu i k jakémukoliv dalšímu, který bude vyžadován ve veřejném zájmu. Učinit to v tomto okamžiku a v tomto právním prostředí je nesmysl.

To je ten důvod, proč jsem podpořil zařazení tohoto bodu na program, abych vám toto mohl říci na základě své vlastní zkušenosti, za kterou jsem vděčný, ale která nebyla lehká. Prosím vás, pojďme změnit statut parlamentní vyšetřovací komise, a pak neprodleně zřiďme jakoukoliv vyšetřovací komisi, která to bude vyžadovat ve veřejném zájmu. Myslím, že těch případů bude řada, a i tento, jakkoliv je aktuální, chvíli počká na to prostředí, které mu bude důstojné.

Já vám děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Miloslav Ransdorf, připraví se pan poslanec Urban.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, jestliže promluvil tady kolega Kalousek z pozice pamětníka, bohužel i já se nezadržitelně sunu mezi pamětníky a také jsem kdysi fungoval v jedné vyšetřovací komisi, a to ve vyšetřovací komisi pro Kreditní a průmyslovou banku Plzeň. I já mohu říci, že postavení vyšetřovací komise není příliš důstojné. Výsledek, který jsme zjistili, se dá předpokládat, to znamená, že tunel existoval dříve než banka sama, a mohu říci, že jsem měl pocit bezmoci a přímo bych řekl bezmocného vzteku, když po titánském úsilí se nám podařilo dostat k portfoliu, a narazili jsme tehdy na odpor koaličních stran. To znamená, kolega Kraus může potvrdit, že to byly koaliční strany, tehdy ODS, KDU-ČSL a mezitím vyhynulá ODA, které prohlásily, že bankovní tajemství je posvátná kráva, kterou nelze zabít. Kolega Schling může potvrdit, že tomu skutečně tak tehdy bylo. A samozřejmě byli jsme bezmocní, když za námi chodili klienti této banky, kteří třeba měli vkladové certifikáty, tedy to, co by mělo být nejbezpečnější, a my jsme jim vlastně nemohli pomoci.

Samozřejmě bych byl rád, kdyby statut vyšetřovacích komisí byl jiný. Doufám, že tento případ v tomto směru bude znamenat iniciativu, ale aby tak tomu mohlo být, musíme hrát sami mezi sebou v této sněmovně, když to chceme od jiných, fair play, a jestliže tedy jde o odhalení korupčního chování na tomto ministerstvu, předpokládá to samozřejmě znalost celé té problematiky, jak od komise, která se bude dávat dohromady, tak i od lidí, kteří by měli komisi napomáhat. A samozřejmě také co nejširší záběr.

A proto se dostávám k návrhům, které chci podat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče je všeobecná rozprava, potom k tomu bude otevřena podrobná.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dobře, proto své návrhy, pane předsedající, dám v podrobné rozpravě, kterou, doufám, že brzy vyhlásíte, a doufám, že naleznu v těchto dvou návrzích, které předložím sněmovně, podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ransdorfovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Urban jako poslední přihlášený do této rozpravy

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, členové vlády, kolegyně a kolegové, jménem poslaneckého klubu sociální demokracie, žádám čas na přestávku pro poradu sociální demokracie do 21 hodin.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane předsedo, já vaší žádosti rozumím asi tak, že dnes jednání této schůze ukončíme.

Sejdeme se, dámy a pánové, zítra v 9 hodin a budeme pokračovat v rozpravou k bodu 1, to znamená k bodu, kdy vláda žádá Poslaneckou sněmovnu o vyjádření důvěry. Přeji vám hezký večer a zítra na shledanou.

 

(Jednání přerušeno v 19.26 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP