(19.10 hodin)
(pokračuje Hojda)

Jestli dovolíte, pane předsedající, já bych seznámil sněmovnu s výsledkem hlasování. Do stálé delegace Parlamentu do Středoevropské iniciativy byli zvoleni následující poslanci a poslankyně: Mládek Jan - 116 hlasů pro, Hašek Michal - 104 hlasů pro, Hrnčíř Pavel - 175 hlasů pro, Konečná Kateřina - 107 hlasů pro, Janeček Josef - 132 hlasů pro. Nebyl zvolen Grospič Stanislav - 56 hlasů pro.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Domnívám se, že jsme se vypořádali s ustanovením delegací. Pan předseda Hojda se ještě přihlásil o slovo, které mu dávám.

 

Poslanec Pavel Hojda: Jestli dovolíte, z pověření volební komise vyhlašuji lhůtu pro podávání návrhů kandidátů stálých delegací Parlamentu do meziparlamentních organizací, a to do 20.00 hodin dnešního dne tajemníkovi volební komise.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Otevírám k tomuto bodu rozpravu. Protože se do ní nikdo nehlásí, tak ji končím a konstatuji, že máme 49 minut na to, abychom podali návrhy na vedoucí těchto delegací. Nechť předsedové klubů na to nezapomenou.

Dámy a pánové, můžeme přistoupit k projednání bodu, který byl zařazen na dnešní schůzi,

 

3.
Návrh na zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro objasnění možné korupce při zadávání veřejných zakázek
na Ministerstvu zahraničních věcí v letech 1996-2002

 

Vašemu neklidu rozumím jako radosti z toho, že to ještě dnes projednáme. V tuto chvíli bych poprosil, aby navrhovatel, místopředseda sněmovny Ivan Langer, se ujal slova a návrh odůvodnil. Prosím všechny o klid.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, členové vlády, kolegyně a kolegové, nechci zdržovat obsáhlým odůvodněním návrh, který jste dostali rozdán do svých lavic. Mám pocit, že významné argumenty, které vedly k zařazení tohoto bodu na program jednání Poslanecké sněmovny, již zde zazněly. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, připomínám, že tento bod, který projednáváme, je vážným bodem, a prosím všechny, aby ho s náležitou pozorností sledovali. Očekávám, že pochopíte, že panu místopředsedovi Langerovi se nepříliš dobře hovoří v této hladině hluku. Prosím tedy o klid.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane místopředsedo. Byl jsem zklamán přístupem poslanců vládní koalice, zejména poslanců České strany sociálně demokratické, nicméně mě jejich odmítnutí tohoto bodu příliš nepřekvapilo. Na straně druhé příliš nerozumím přístupu poslanců ČSL a Unie svobody a také mě osobně zklamalo hlasování tzv. nezávislých poslanců, paní kolegyně Fischerové a Karáska, kteří nepodpořili zařazení bodu ke zřízení vyšetřovací komise, která by se měla věnovat tak závažnému problému, jako jsou ona podezření související se zadáváním veřejných zakázek v resortu Ministerstva vnitra.

Chtěl bych připomenout, že pan premiér před několika minutami zde přednášel programové prohlášení právě této vlády, kde mezi priority vlády je zařazen - přečetl jsem si to v písemném materiálu a poslechl jsem si to i od premiéra - intenzivní boj proti všem formám korupce a hospodářské kriminality. Myslím, že je v tuto chvíli při rozhodování o tomto bodu příležitost ukázat, nakolik slova jsou pouhými slovy a nakolik je možné a potřebné je podpořit konkrétními činy. Myslím, že tím konkrétním činem je zřízení této vyšetřovací komise.

Předpokládám, že návrh usnesení nemusím číst, protože jste jej dostali písemně k dispozici. Dovolil bych si pouze v této souvislosti navrhnout pozměňovací návrh k tomuto usnesení, a to, že všude tam, kde je použito formulace na "Ministerstvu zahraničních věcí", změnit tuto formulaci na "v resortu Ministerstva zahraničních věcí". Znamenalo by tedy změnu jak v názvu komise, tak v bodě I. a v bodě II.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Ivanu Langerovi. Prosím, aby se posadil ke stolku navrhovatelů.

Otevírám rozpravu. Mám zde přihlášku pana poslance Kalouska a Ransdorfa. Chce pan poslanec Urban využít svého přednostního práva? Nechce. Prosím, aby se ujal slova pan poslanec Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, jsem jeden z oněch vládních poslanců, kteří podpořili zařazení tohoto bodu na program - ne proto, že bych za stávající situace chtěl podpořit vznik této komise, ale protože se domnívám, že je nesmírně důležité, aby zde zaznělo několik vět o postavení, poslání a významu parlamentní vyšetřovací komise i jakýchkoliv komisí, jak jsou postaveny v našem právním řádu.

Vyžaduje-li to veřejný zájem, je zřízena parlamentní vyšetřovací komise, aby zjistila pravý stav skutečnosti tam, kde máme důvod se domnívat, že orgány činné v trestním řízení nebo jakákoliv jiná kontrola exekutivy nebude zcela objektivní, aby zjistila politickou odpovědnost, případně označila podezření odpovědnosti trestněprávní. To je pravda.

Já byl jedním z oněch nemnoha, kteří v minulosti vzali na sebe tuto odpovědnost a díky vaší důvěře mohli jednu kauzu, a to IPB, prověřovat celý rok, dnem i nocí, abychom zjistili pravý stav skutečnosti, abychom označili politickou odpovědnost a abychom označili místa, kde jsme měli pochybnosti o okolnosti, o odpovědnosti trestněprávní. Po roce velmi usilovné práce, dnem i nocí, jsme předložili zprávu, kterou tato Poslanecká sněmovna přijala a kde byla zcela konkrétně označena politická odpovědnost zcela konkrétních osob. Troufnu si ale říci, jakékoliv důsledky označené politické odpovědnosti, přijaté Poslaneckou sněmovnou, byly nulové, prostě nulové.

Tato zpráva totiž nezapadala v tuto chvíli mezi společenské a mediální poptávky o této kauze, a jakkoliv tato zpráva jednoznačně hovoří o desítkách zbytečně vynaložených miliard, kterými jsou zatíženi daňoví poplatníci, a jakkoliv popisuje zcela konkrétní jména, která jsou za to odpovědna, je politická odpovědnost nulová. Tehdy, teď i do budoucna. Dokonce se dočítám v novinách o některých personálních záměrech - je zcela zřejmé, že se ani nikdo nezamýšlí nad příslušnou politickou odpovědností.

Pokud jde o trestněprávní odpovědnost, je to ještě legračnější. Jestlipak víte, kolegyně a kolegové, že před parlamentní a vyšetřovací komisí se smí naprosto beztrestně lhát? Jestli to nevíte, tak vám říkám, že se to smí. Mohu předložit právní názor orgánů činných v trestním řízení, kde se konstatuje, že nepravdivá výpověď před parlamentní vyšetřovací komisí nespadá pod trestní ochranu, kterou jsou jinak chráněny orgány činné v trestním řízení paragrafem o křivé výpovědi a nepravdivém znaleckém posudku, takže nepravdivá výpověď před parlamentní vyšetřovací komisí není společensky nebezpečná. Je to zajímavé čtení, mám ho uschováno a mohu ho komukoliv poskytnout. Také již několik mých kolegů toto zdůvodnění orgánů činných v trestním řízení četlo.

Jestli se domníváte, že vaše zjištění může být konkurenční vůči zjištění orgánů činných v trestním řízení, tak vás ujišťuji o opaku. Může být maximálně podkladem. Zjištění parlamentní vyšetřovací komise tam, kde je možno se domnívat, že mohla být dotčena trestněprávní odpovědnost, může být maximálně podkladem nebo podnětem pro orgány činné v trestním řízení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP