(15.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Teď jsme snad vyčerpali opravdu všechny pozměňovací návrhy a můžeme hlasovat o celém návrhu pořadu třetí schůze, jak byl písemně předložen a upraven schválenými pozměňovacími návrhy.

 

Zahajuji hlasování o celém pořadu schůze. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 12 bylo přítomno 199 poslanců. Pro hlasovalo 189, proti žádný. Pořad schůze byl schválen.

 

Hlásí se předseda volební komise, aby vyhlásil lhůty. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, vzhledem k tomu, že jsme schválili jako bod číslo deset změnu v orgánech Poslanecké sněmovny, vyhlašuji z pověření volební komise lhůtu na podávání návrhů ve složení orgánů do dnešního dne do 20 hodin k rukám tajemníka volební komise.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Nyní přistoupíme k prvnímu bodu schváleného pořadu, kterým je

 

1.
Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry

 

V souladu s článkem 68 ústavy předstupuje vláda před Poslaneckou sněmovnu a žádá o vyslovení důvěry. Její programové prohlášení vám bylo rozdáno včera odpoledne prostřednictvím poslaneckých klubů.

Nyní prosím, aby se slova ujal předseda vlády Vladimír Špidla.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, Ústava České republiky sice nepředpokládá, aby vláda předkládala své vládní prohlášení, přesto se stalo určitou zvyklostí toto prohlášení předložit. Ústava ani nepředepisuje termín a čas, ve kterém má být takovéto prohlášení předloženo, a dokonce ani ne formu, avšak ustálila se forma, že je předkládáno na jednání sněmovny, a to v podobě písemné a někdy v podobě předneseného prohlášení. Vzhledem k tomu, že některé poslankyně a někteří poslanci vyjadřovali názor, že nebyli seznámeni s dostatečným předstihem s tímto prohlášením, dovolte mi, abych je přednesl jako celek, tak abychom mohli na tomto jednání sněmovny se s ním seznámit a využít je k úvahám o hlasování o důvěře vládě.

Vážené poslankyně a poslanci, vláda, vedena snahou o realizaci zásad evropského sociálního modelu, založeného na sociálně a ekologicky orientovaném tržním hospodářství, považuje za svůj cíl přispět k tomu, aby se naše společnost stala společností vzdělání, spoluúčasti a solidarity a aby v tomto smyslu mohla být považována za moderní společnost 21. století. Vláda si je vědoma toho, že tohoto cíle nelze dosáhnout bez aktivní součinnosti všech občanů České republiky, a je si vědoma i omezení vládní politiky vyplývajících ze svobodné individuální činnosti těchto občanů. Vláda bude usilovat o rozvíjení státu, který respektuje principy demokracie a lidských práv, svobodné odbory a zaměstnavatelskou reprezentaci, zaměstnaneckou spoluúčast na kontrole řízení podniků, který podporuje rozvoj občanské společnosti, rozvoj podmínek podnikání a sociální ochranu na principech solidarity a subsidiarity, ochranu vlastnictví a vytváří rovné příležitosti a důstojné životní podmínky pro všechny. Své úsilí musíme podřídit i skutečnosti demografického stárnutí populace a nezbytnosti se na ně systémově připravit.

Proces integrace evropských národů do společenství, které tvoří nejen společný hospodářský prostor s poctivou soutěží a optimálním využíváním lidských i materiálních zdrojů, ale především prostor společného sdílení myšlenky duchovního, kulturního a lidského rozvoje, představuje pro naši zemi výjimečnou šanci účastnit se na tomto unikátním evropském díle. Vláda je rozhodnuta vynaložit veškeré úsilí pro úspěšné dokončení přístupových jednání s Evropskou unií a sjednání maximálně výhodných podmínek pro vstup České republiky do Evropské unie. Příprava na vstup bude klást velké nároky na komunikaci s veřejností, a to i s ohledem na to, že vláda považuje za nezbytné vytvořit legislativní podmínky pro rozhodování o přistoupení naší země k Evropské unii v referendu. Vynaložíme veškeré úsilí k tomu, abychom přesvědčili občany naší země, že je ve svrchovaném zájmu nás všech stát se členy Evropské unie při jejím nejbližším rozšíření.

Vláda si je vědoma jistého rozčarování občanů z některých negativních jevů polistopadového vývoje, spojených zejména s netransparentní privatizací rozsáhlého národního majetku, tunelováním podniků, s krachy bank, kampeliček a dalších institucí společného investování. Je proto rozhodnuta důsledně hájit prostor pro orgány činné v trestním řízení, od kterých očekává nestranné a současně nesmlouvavé vyšetření všech případů závažné hospodářské a finanční kriminality. Za zvlášť alarmující jev považuje ztrátu zájmu občanů o věci veřejné, který se mimo jiné projevil v dosud nejnižší účasti občanů na posledních volbách do Poslanecké sněmovny. Spoluúčast občanů na správě věcí veřejných pak vláda pokládá za způsob využití lidského potenciálu, jeho odblokování oproti podmínkám odcizené, v podstatě pasivní společnosti. Spoluúčast chápe nejen jako motivační a inspirační faktor, přispívající ke zvyšování produktivity práce rozšířením počtu nositelů inovací, ale i jako základnu pro sebevědomí občanů, projevující se jejich participací na řízení politických celků a uplatnění principu subsidiarity.

Vláda považuje za jednu z významných priorit dokončení reformy veřejné správy, kterou chápe jako službu občanům, směřující k dalšímu rozvoji občanské společnosti. Mezi průřezové úkoly bude patřit zajištění vyváženého rozvoje krajů i obcí při významném uplatnění samosprávných prvků, vymezení minimální úrovně veřejných služeb a podmínek jejich dostupnosti pro občany, ale i pro doladění racionálního rozdělení kompetencí mezi jednotlivými úrovněmi veřejné správy.

Konečně společnost solidarity je uplatněním principu sociální soudržnosti, vyhýbáním se zbytečným konfliktům při jednostranné polarizaci zájmových skupin. Vláda se hlásí k zásadě solidarity mladších se staršími, zdravých s nemocnými a bohatších s chudšími. Vláda chce rozvíjet myšlenku trvalého a mnohostranného sociálního dialogu a jako jeden z partnerů se chce tohoto dialogu aktivně účastnit.

Vláda v nastávajícím čtyřletém funkčním období stanovuje následující priority:

  • vstup České republiky do Evropské unie při vyjednání optimálních podmínek pro Českou
    republiku;
  • zajištění bezpečnosti občanů a ochranu jejich životů, zdraví, práv a majetku;
  • rozvíjení sociálního státu na základě sociálně tržního a ekologicky orientovaného hospodářství při udržení sociální soudržnosti a sociálního smíru;

***




Přihlásit/registrovat se do ISP