Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
9. května 2002 v 10.04 hodin

Přítomno: 188 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji osmý jednací den 49. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: paní poslankyně Ivana Hanačíková z důvodu mateřských povinností, taktéž paní poslankyně Monika Mihaličková. Pan poslanec Jaroslav Štrait z důvodu lázeňské léčby a pan poslanec Josef Houzák ze zdravotních důvodů.

Z vlády potom pan ministr Karel Březina z důvodu zahraniční pracovní cesty, pan ministr Pavel Dostál, který je hospitalizován, pan ministr Bohumil Fišer ze zdravotních důvodů a pan ministr Miloš Kužvart z důvodu účasti na jednání Senátu.

Dnes budeme projednávat následující body v tomto pořadí. Nejprve to budou čtyři Senátem vrácené zákony, což jsou body 112, 113, 114 a 115, tedy finanční arbitr, advokacie, trestní řád a holocaust, potom zákon vrácený prezidentem republiky, což je zákon o Českém rozhlasu. Potom bychom se vrátili k bodu 87, což je plnění Programového prohlášení vlády, kde byla ukončena obecná i podrobná rozprava a zbývá pouze hlasovat o přednesených návrzích usnesení. Dále pak budeme projednávat třetí čtení zákonů, což jsou body 79, tj. ústava, bod 109 - platy státních zástupců, a bod 111 - organizace sociálního zabezpečení. To jsou všechny body, které se týkají 49. schůze, která by potom byla ukončena. Projednávali bychom body 50. schůze, což jsou nejprve dvě první čtení zákonů - obecně prospěšná bytová družstva a ochrana ovzduší - a poté třetí čtení zákona - přijetí úvěru na letadla. Po vyčerpání těchto bodů by mělo dnešní jednání skončit.

Kolegyně a kolegové, já vás prosím o klid, protože neslyším vlastního slova.

Já vás ještě jednou prosím o klid, protože neslyším vlastního slova!

Děkuji všem poslancům, kteří mi pomohli ztišit sál.

Dříve než přistoupíme k projednávání dalších bodů schváleného pořadu, chci vás požádat, že předseda Senátu požádal svým dopisem předsedu sněmovny o umožnění vystoupení senátorů Adolfa Jílka, Jaroslava Kubína, Pavla Janaty a Daniela Kroupy v Poslanecké sněmovně, aby mohli odůvodnit stanoviska Senátu k zamítnutému a vráceným návrhům zákonů. Stanoviska vám byla rozdána do vaší pošty.

Já vás prosím, abyste se všichni zaregistrovali.

 

O návrhu na vyslovení souhlasu s vystoupením vyjmenovaných senátorů rozhodneme v hlasování pořadové číslo 318, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 318 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 148 vyslovilo 121 a 5 bylo proti.

 

Oznamuji, že pan poslanec Korbel má náhradní kartu č. 8.

Jedno technické sdělení organizačního oddělení. Pro ty z vás, kteří jste v úterý večer nechali na stole písemné podklady, oznamuji, že pokud se vešly do zásuvky, najdete je v ní, víceobjemové složky byly uloženy do sáčků a nyní si je vyzvedněte u služby v sále.

Nyní se budeme věnovat bodům 49. schůze v pořadí, které jsem oznámila.

 

Nejprve je to bod

 

112.
Návrh zákona o finančním arbitrovi
/sněmovní tisk 1097/3/ - zamítnutý Senátem

 

Usnesení, jímž Senát tento návrh zamítl, bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1097/4.

Vítám mezi námi senátora Adolfa Jílka.

Nejdříve se táži zástupce navrhovatele ministra financí Jiřího Rusnoka, zda se chce k usnesení Senátu vyjádřit. Je tomu tak, udílím mu slovo.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, Senát na své schůzi dne 24. dubna t. r. zamítl návrh zákona o finančním arbitrovi. Důvody jeho zamítnutí spočívají především v tom, že podle deklarace Senátu finanční arbitr by měl být administrativně zařazen do České národní banky.

(Místopředsedkyně Buzková: Promiňte, pane ministře. Ještě jednou prosím o klid v sále.)

Senát však nezhodnotil dostatečně podle mého názoru významnou skutečnost, že tento návrh je dalším nezbytným krokem k harmonizaci našeho právního řádu s právem Evropské unie v oblasti finančních služeb, a nezhodnotil ani to, že tuto normu potřebujeme naléhavě i z našich vnitřních důvodů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP