(17.50 hodin)
(pokračuje Rusnok)

Současně tato nabídka řeší významný problém se zadlužeností této společnosti ve vztahu k mezinárodním institucím, konkrétně k uskupení AFC ze skupiny Světové banky. Konkrétně k syndikátu domácích a zahraničních půjček celé zadlužení přesahuje částku 20 mld. Kč.

Toto všechno je třeba vidět v komplexu celé nabídky. Toto je první fáze celého vyjednávání, kdy investor, zájemce, předložil nabídku. V žádném případě tato nabídka nemůže být akceptována tak, jak byla předložena, mimo jiné proto, že jsme přesvědčeni o tom, že v řadě momentů lze dosáhnout výhodnějších podmínek pro český stát, ale i pro firmu Nová huť do budoucna. Proto tato jednání jsou vedena i v současné době a směřují právě k vylepšení této nabídky, má-li mít tato nabídka šanci na schválení ve vládě.

Pokud jde o otázky týkající se projektu D47, domnívám se, že můj vládní kolega pan ministr Schling už odpovídal na velmi podobný dotaz na interpelaci rovněž směřovanou od pana místopředsedy Langera, která se konkrétně dotýkala této kauzy.

Chtěl bych podtrhnout to, že vláda dosud toto řešení definitivně neschválila. Proces vyjednávání s investorem, který zde nabízí vstup do projektu výstavby dálnice D47, není zdaleka ukončen, a to právě z důvodů, které jsou na straně efektivnosti a výhodnosti pro český stát. Pokud podmínky smlouvy nebudou výrazně zlepšeny právě v tomto směru, jsem přesvědčen o tom, že vláda nepřistoupí ke schválení této nabídky.

Pokud jde o důvod, proč v této věci nebyla veřejná soutěž, mohu pouze interpretovat to, co jsem slyšel od svých vládních kolegů, protože jsem v té době nebyl členem vlády, která takto rozhodla. Důvod byl následující. Šlo o to, že se jedná o nový způsob financování výstavby velké infrastrukturní investice, o partnerství soukromého a veřejného kapitálu, jedná se o způsob dlouhodobého splácení soukromé investice prostřednictvím veřejných příjmů. Je to způsob, který v České republice nemáme vyzkoušen, je to způsob poměrně náročný na zpracování projektu. Administrativní kapacita v tomto smyslu u nás nebyla v době, kdy projekt byl zadáván a vláda hledala rychlé řešení, jak vyřešit palčivý problém dopravního spojení do Moravskoslezského kraje. Protože existoval tento zájemce s konkrétní nabídkou, s konkrétním projektem, vláda se jako o pilotní projekt pokusila oslovit právě tohoto zájemce.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Táži se pana místopředsedy, zda chce dovětek.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře, za poměrně obsáhlou odpověď. Chtěl bych na ni reagovat pouze tak, že jsem nikdy nezpochybnil, že by udělení exkluzivity nebylo v souladu se zákonem a právním řádem České republiky. Šlo mi výhradně o ekonomickou výhodnost udělování exkluzivity. Problém je v tom, že v prvním ani v druhém případě žádná soutěž neproběhla. Vznáším tudíž důvodnou pochybnost, zda v takovémto případě, kdy nemůžete reálně poptat některé nabídky zájemců, jste schopen skutečně dosáhnout nejvýhodnějších podmínek pro státní rozpočet.

Zmínil jste určitou naléhavost v druhém případě ostravských hutí. Musím zde říci, že vláda měla na řešení celé čtyři roky, a trochu to ve mně budí podezření, že úmyslně celý problém odkládala - obdobně to bylo i v případě dálnice D47 - na poslední chvíli, aby díky exkluzivitě mohla ukázat na někoho prstem bez ohledu na to, jak je jeho nabídka výhodná či nevýhodná pro státní rozpočet, jen proto, aby si mohla udělat čárku o splnění volebního slibu - řešení konkrétního problému.

Myslím si, že jste na mou otázku výhodnosti nebo nevýhodnosti exkluzivity neodpověděl. Proto bych chtěl poprosit ještě o jeden pokus.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Vážený pane předsedo, pane poslanče, rozumím tomu, že bude velmi těžké uspokojit vaši potřebu nějakého jednoznačného vyjádření k výhodnosti či nevýhodnosti exkluzivity. Domnívám se, že obecně exkluzivita samozřejmě do zacházení s veřejnými zakázkami a privatizačního procesu nepatří. Snažil jsem se ve své odpovědi zdůraznit, že je to nestandardní krok v nestandardní situaci, krok výjimečný, nicméně v nestandardní situaci se může ukázat jako výhodný a efektivní.

Asi vás nepřesvědčím, nicméně jsem výrazně přesvědčen o tom, že v situaci ostravské Nové huti se jedná o problém, který nesnese odkladu, a o problém, který žádná veřejná soutěž sama o sobě nevyřeší. Jde o to, že těch zájemců, kteří měli možnost a kteří by přicházeli v úvahu, je omezené množství. Se všemi z nich bylo jednáno v různých opakovaných rozhovorech na úrovni ministra průmyslu a obchodu, částečně na mé úrovni, ale i na úrovni premiéra. Žádný z těchto zájemců ve velmi dlouhém časovém horizontu nebyl schopen předložit konkrétní a finančně podloženou nabídku. Proto došlo k tomuto řešení, které je v každém případě nestandardní, ale jeho jediným cílem je nalézt rychlé a dobré řešení pro významný podnik, který potřebuje vstup strategického partnera, který by mu dal perspektivu.

Tolik můj druhý pokus, i když si uvědomuji, že pravděpodobně v tomto aranžmá a v této době nebudete s tímto úplně uspokojen.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Prosím pana místopředsedu Langera, aby jako poslední věc zformuloval otázku na omluveného zraněného ministra zdravotnictví.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, interpelace na pana ministra Fišera.

Na 29. schůzi Poslanecké sněmovny jsem se pana ministra cestou interpelace tázal, zda a jak zajistí, aby zdravotnická zařízení mohla plnit podmínky, které pro ně plynou z nového atomového zákona v oblasti radioterapie, radiodiagnostiky apod. Tehdy mě pan ministr osobně a veřejně ujistil, že pravidla pro dotace k tomuto účelu budou jasná, transparentní, že nedojde k žádnému ohrožení zdravotní péče. Nicméně konkrétní poznatky, které mám k dispozici, mě vedou k závěru, že je tomu právě naopak, a s tímto závěrem se odmítám smířit.

Ústav radiační onkologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice na Bulovce je pracovištěm výjimečného významu, neboť poskytuje komplexní a superspecializovanou a nezastupitelnou onkologickou péči. Přístrojové vybavení tohoto ústavu splňuje všechna kritéria pro poskytnutí dotace v rámci citovaného dotačního programu a takovéto dotace potřebuje, neboť přístrojové vybavení je již za hranicí své životaschopnosti.

Do poloviny loňského roku bylo řádně požádáno o obměnu přístrojové techniky a o poskytnutí dotace. Začátkem tohoto roku bylo řečeno ředitelem investičního odboru Ministerstva zdravotnictví, že dotace poskytnuta nebude, že přístrojové vybavení obměněno a obnoveno nebude.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP