(10.10 hodin)
(pokračuje Dostál)

Navrhovaná novela by totiž zkomplikovala nejen vývoz, ale hlavně prodej odcizených předmětů kulturní hodnoty.

Považuji v této souvislosti za velmi, velmi podivné, že se na takovémto postupu koalice velice aktivně podílel poslanec Mareš, předseda výboru, který má mimo jiné za úkol také napomáhat ochraně českého kulturního dědictví.

Toliko jsem považoval za nutné sdělit. Znovu děkuji těm poslancům, kteří návrh podpořili.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. My se nyní budeme zabývat bodem číslo

 

34.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb.,
o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1298/ - prvé čtení

 

podle § 90 odst. 2. Upozorňuji tedy, že bylo navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení.

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí pan Vladimír Špidla.

Měl jsem pocit, že mé oko ho zahlédlo, nicméně přítomen není. Prosím, aby se do sněmovny dostavil místopředseda vlády.

Prosím předsedu poslaneckého klubu ČSSD, aby mi sdělil, zda je místopředseda vlády přítomen, či nikoli.

Živého či mrtvého sem. Živého.

Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, předložená novela je novelou velmi stručnou a velmi technickou a jejím základním účelem je lépe při ochraně všech údajů, které jsou potřeba, propojit evidence Ministerstva vnitra a Ministerstva práce a sociálních věcí pro účely poskytování důchodů a pro účely činnosti České správy sociálního zabezpečení. Návrh umožní využití informací potřebných pro plnění úkolů při zachování všech principů ochrany dat jednotlivce.

Chtěl bych vás, vážené dámy a vážení pánové, upozornit na to, že identické řešení již bylo vzato v úvahu, resp. realizováno v přípravě novely zákona o státní sociální podpoře, a to zákona č. 271/2001, který nabyl účinnosti 1. října 2001. Příslušná změna, kterou teď předkládám, byla zakomponována do zákona o Sociální pojišťovně, posléze byla zakomponována do zákona o změně daní a poplatků a bylo učiněno ještě i několik dalších pokusů, avšak žádný z nich se neuplatnil.

Vzhledem k hladkému fungování České správy sociálního zabezpečení a vzhledem i k tomu, že identické řešení již bylo zvoleno v zákoně 271/2000 Sb., který vstoupil v účinnost 1. října 2001, předkládám tento návrh a současně žádám sněmovnu, aby byl využit princip projednání zákona ve zkráceném řízení, tj. projednání zákona v prvním čtení, tj. bez podávání pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan kolega Jiří Hofman.

Prosím zpravodaje pro první čtení pana poslance Jiřího Hofmana, aby se dostavil do sněmovny.

Vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych poprosit všechny členy této Poslanecké sněmovny, aby si uvědomili, že volby začínají a probíhají 14. a 15. června, a že tedy do té doby mají svůj poslanecký mandát a mají povinnost jej vykonávat, mají tedy sedět, pokud nejsou řádně omluveni, zde v sále a mají si plnit ty povinnosti, které mají třeba jako zpravodajové nebo předkládající zákonů.

Přerušuji jednání sněmovny do 10.20 hodin. Žádám předsedu poslaneckého klubu ČSSD, aby si zjednal pořádek ve svém klubu a aby sem - tentokrát to myslím smrtelně vážně - živého či mrtvého zpravodaje přivlekl.

 

(Jednání přerušeno v 10.17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP