(17.00 hodin)
(pokračuje Macháček)

Nabývací cena podílu na obchodní společnosti nebo družstvu se snižuje o rozdíl mezi oceněním nepeněžitého vkladu pohledávek vzniklých z titulu smluvních pokut, úroků z prodlení, poplatků z prodlení, penále a jiných sankcí ze závazkových vztahů a částkou, kterou je povinen společník nebo člen družstva uhradit podle zvláštního právního předpisu, odvolávka 70. Nabývací cena podílu na obchodní společnosti nebo družstvu se dále snižuje o příjmy plynoucí společníkovi nebo členovi při snížení základního kapitálu, s výjimkou příjmů podléhajících zvláštní sazbě daně podle § 36 odst. 1 písm. b) bodu 3 nebo § 36 odst. 2 písm. a) bodu 9 a u společníka společnosti s ručením omezeným i o vrácený příplatek vložený společníkem mimo základní kapitál."

20. V § 24 odst. 8 se slova "nominální hodnota nebo cena pořízení" nahrazují slovy "jmenovitá hodnota pohledávky nebo pořizovací cena, odvolávka 20".

21. V § 25 odst. 1 písm. z) se slova "hodnota pohledávky nebo cena pořízení, odvolávka 20" nahrazují slovy "jmenovitá hodnota pohledávky nebo pořizovací cena, odvolávka 20".

22. V § 25 odst. 1 se tečka za písmenem zg) nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno zh), které zní: "zh) aktivní opravnou položku, odvolávka 20, k souboru majetku nabytému vkladem nebo přeměnou, odvolávka 70, s výjimkou opravné položky zahrnované do základu daně podle § 23 odst. 15".

23. V § 34 odst. 6 větě prvé se za slova "po konci zdaňovacího období" vkládají slova "nebo jeho části" a slova "při převodu vlastnictví" se nahrazují slovy "a při převodu vlastnictví".

24. V § 36 odst. 1 písm. b) bodu 2 a v odst. 2 písm. a) bodu 8 se slova "o cenu pořízení" nahrazují slovy "o pořizovací cenu".

Čl. V Přechodná ustanovení

1. Pro daňové povinnosti za léta 1993 až 2001 platí dosavadní právní předpisy. Ustanovení článku IV se použijí poprvé pro zdaňovací období roku 2002.

2. Při prodeji majetkových podílů na zahraničních právnických osobách nabytých poplatníky se sídlem na území České republiky - bývalými podniky zahraničního obchodu - do konce roku 1990 je ve zdaňovacím období 2002 pořizovací cena těchto majetkových podílů nákladem bez ohledu na výši příjmu z jejich prodeje.

Čl. VI Změna zákona o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů

Zákon č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, se mění takto:

1. V § 4 odst. 3 se slova "účetní hodnotou pohledávky a její" nahrazují slovy "jmenovitou hodnotou pohledávky a její pořizovací".

2. V § 8 odst. 1 se slova "hodnoty pohledávek nebo ceny pořízení" nahrazují slovy "jmenovité hodnoty pohledávek nebo pořizovací ceny".

3. V § 8a odst. 1 písmeno a) se slova "hodnoty pohledávky, nebo ceny pořízení" nahrazují slovy "jmenovité hodnoty pohledávky, nebo pořizovací ceny".

Článek VII Přechodné ustanovení

Ustanovení článku VI se použijí poprvé pro zdaňovací období roku 2002.

Poslední změnu, kterou navrhuji, je, stávající článek IV se nahrazuje textem část IV.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosím, příště předložit návrh v písemné podobě. - Ano, pan zpravodaj žádá písemnou podobu vašeho pozměňovacího návrhu.

Dále mám přihlášky pana poslance Papeže a připraví se pan kolega Doležal a potom pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, budu v podstatě stručnější než můj předřečník. Můj pozměňovací návrh se netýká přímo změny zákona v této novele, ale navrhuji změnit zde zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky.

Pozměňovací návrh zní: Doplnit článek IV tohoto znění: V zákoně č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu ČR, ve znění pozdějších předpisů, se mění § 15 odst. 6 písm. b), které zní: K realizaci Programu obnovy venkova ve výši 200 mil. Kč v roce 2000, 100 mil. Kč v roce 2001 a 100 mil. Kč v roce 2002. Konec tohoto pozměňovacího návrhu.

V případě přijetí tohoto pozměňovacího návrhu předpokládám přirozeně upravit i název příslušného zákona.

Dovolte mi krátké zdůvodnění. Při schvalování rozpočtu Pozemkového fondu schválila Poslanecká sněmovna využití příslušné částky z příjmů Pozemkového fondu na Program obnovy venkova. Aby částka mohla být využita, je třeba upravit zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, jak jsem to předložil. Doplňuji pouze informaci, že tento pozměňovací návrh, tato nepřímá novela, byl projednán s předkladatelem i se zpravodajem.

Děkuji vám za podporu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Dámy a pánové, vážený pane předsedající, dovolte, abych i já přednesl krátký pozměňovací návrh.

Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví a o změně některých dalších zákonů, je svým charakterem průřezovou normou, která nutně vyvolává zásahy do jiných právních předpisů. Je tedy příležitost k tomu, aby byly napraveny dílčí nedostatky, vyplývající buď z předchozího projednávání, nebo ze změny situace či změny právního prostředí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP