(15.50 hodin)
(pokračuje M. Zeman)

Neschopných podnikatelů, neschopných politiků a neschopných novinářů.

Dovolte mi proto, abych závěrem svého vystoupení popřál bez ohledu na politickou příslušnost úspěch ve volbách těm politikům, kteří mají v hlavě mozek, dokáží ho používat, dokáží formulovat vlastní názory a naslouchat názorům druhých při společném hledání pravdy.

Dovolte mi, abych stejně tak upřímně popřál co největší neúspěch politickým manekýnům, kteří mají v hlavě místo mozku dálkově řízený počítač.

A konečně mi dovolte, abych nejvíce ze všeho popřál úspěch a štěstí České republice.

Děkuji vám za pozornost a sbohem. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan předseda vlády se svou originálně loučící se řečí nám chce vsugerovat, že už se s námi definitivně rozloučil, ale to mu nemůžeme přijmout, protože je poslancem, poslancem je do 20. června a je odpovědný svým voličům a musí se zúčastňovat povinně všech zasedání Poslanecké sněmovny (potlesk), takže to loučení "sbohem" bylo poněkud předčasné a my si budeme muset protrpět jeho další vystoupení ještě v následujících dnech, týdnech a dokonce i měsících. Koneckonců bude předkládat zprávu vlády o své činnosti za 10 nebo 14 dní, takže určitě jeho poslední slovo, definitivní sbohem to nebylo a díky tomu ani my nejsme nuceni, abychom mu ještě říkali sbohem.

 

Nicméně já se vrátím k prvnímu bodu našeho schváleného programu schůze, kterým by byl krátký bod navržený poslancem Doležalem.

 

(Bod 1 - Návrh na zkrácení lhůty pro projednání návrhu zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 1205/ ve výborech Poslanecké sněmovny)

 

Prosím pana poslance Doležala, aby zrekapituloval svůj návrh usnesení. Já bych ho sice mohl přečíst za něho, ale přál bych si, aby ho řekl sám. Prosím, neutíkejte hned, budeme hlasovat.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, dovolte, abych v tomto prvním bodě navrhl krátké usnesení, které by znělo: "Poslanecká sněmovna zkracuje lhůtu pro projednání sněmovního tisku 1205, zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, o 20 dní."

Jedná se mi o to, že při projednávání v prvním čtení tento návrh bez problémů prošel, prošel i rozpočtovým výborem, který ho přijal bez připomínek, a rád bych umožnil předkladateli, jímž je hlavní město Praha, aby bylo schopno doprojednat tento návrh do konce funkčního období, tzn. na této poslední schůzi Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto návrhu. Rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna zkracuje zákonnou šedesátidenní lhůtu pro projednání sněmovního tisku 1205 o 20 dní."

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. - Vidím, že jsem nezazvonil. - Kdo je proti? - Prosím, abyste přilákali ještě nějakého kolegu. Málem se zranila paní místopředsedkyně, ale její hlas nebyl zapotřebí.

Hlasování pořadové číslo 42. Z přítomných 178 bylo 93 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Omlouvám se, že jsem nezazvonil, ale říkal jsem, že budeme hned hlasovat, nikam neodcházejte.

Pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Vážený pane předsedo, vážená vládo, na základě schváleného usnesení si dovolím navrhnout zařazení dvou nových bodů, a to je projednání sněmovního tisku 1205 ve druhém a ve třetím čtení, a to zařadit vždy na konec projednávání druhých a třetích čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já se omlouvám. Nevím, jestli všichni vnímali. Neutíkejte nikam, pane poslanče. Dám hlasovat o zařazení těchto dvou bodů, které zazněly v návrhu pana poslance Doležala, který se týkal zkrácení šedesátidenní lhůty pro projednání sněmovního tisku.

Já vás odhlásím a znovu se, prosím, zaregistrujte.

 

Budeme hlasovat o zařazení těchto dvou bodů.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 43 z přítomných 122 poslanců 108 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Dostáváme se k bodu

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 58/1995 Sb., o pojišťování
a financování vývozu se státní podporou a o doplnění zákona č. 166/1993 Sb.,
o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1243/ - druhé čtení

 

Prosím pana místopředsedu vlády pana Grégra, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dne 14. března 2002 projednala Poslanecká sněmovna v prvním čtení vládní návrh zákona, pro který používáme zkrácený název "zákon o EGAP a ČEB", a jeho propuštění do druhého čtení schválila většinou hlasů a přikázala ho k projednání hospodářskému a rozpočtovému výboru.

Hospodářský výbor jej doporučuje ve svém usnesení ke schválení s několika připomínkami formulačního charakteru, který návrh zákona zpřesňují, a proto s nimi souhlasím. Rozpočtový výbor ve svém usnesení rovněž doporučuje s návrhem zákona vyslovit souhlas s připomínkami. Souhlasím s nimi s výjimkou těch, o kterých se zmíním několika slovy. K vypuštění § 4 odst. 2 písm. b) a c) a § 6 odst. 3 písm. c).

Ustanovení § 4 odst. 2 písm. b) je součástí zákona o EGAP a ČEB již od novely z roku 1998 - zákon č. 60/1998 Sb. Jedná se pouze o legislativní úpravu stávajícího textu a přehlednější členění na písmena. Důvodem ponechání tohoto ustanovení v textu § 4 je skutečnost, že toto ustanovení umožňuje EGAP v případě pojistné události a s tím spojeného vymáhání pohledávek získat majetkové podíly s cílem jejich dalšího odprodeje.

K dále navrhovanému vypuštění písmene c) z § 4 nutno uvést, že záměrem jeho zařazení do textu zákona bylo důsledné vedení oddělené administrativy a oddělených účtů pojištění tržně zajistitelných rizik a tržně nezajistitelných rizik.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP