(16.50 hodin)
(pokračuje Martínek)

Druhá část nová, a sice část 54. Změna zákona o zbraních a střelivu, zákon o zbraních, ve znění pozměňujících předpisů. To je zákon č. 202 Sb., o zbraních a střelivu, ve změně zákona č. 156/2000 Sb., ověřování střelných zbraní, střeliva a pyrotechnických předmětů a o změně zákona č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních), zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, (zákon o zbraních), se mění takto:

1. V § 27 odst. 3 se slova "okresní úřad" nahrazují slovy "obecní úřad s rozšířenou působností".

2. V § 27 se vkládá nový § 27b, který zní: "§ 27b - Působnost stanovená obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností podle tohoto zákona je výkonem přenesené působnosti."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Hrnčíř.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, budeme mít před sebou k projednání ve třetím čtení velmi komplikovaný návrh zákona, který bude určitě oříškem a zkouškou naší trpělivosti. Dovoluji si již teď před ukončením podrobné rozpravy navrhnout určité způsoby projednávání, určitou proceduru, kterou bychom potom aplikovali ve třetím čtení.

Tento návrh zákona má asi 120 částí a některé části jsou navrženy k přidání. Proto si dovoluji navrhnout, abychom ve třetím čtení projednávali tento návrh zákona po jednotlivých částech. To znamená, že v tomto smyslu žádám, aby byly vypracovány pozměňovací návrhy, a ne abychom je projednávali po jménech.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Myslím, že to i výrazně usnadní roli zpravodaje při provázení tak složitou normou, jako je tato. V každém případě toto byl procedurální návrh, o kterém bychom měli rozhodnout bez rozpravy.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 484. Kdo je pro tento procedurální návrh? Kdo je proti tomuto procedurálnímu návrhu?

Z přítomných 129 pro návrh 98, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Prosím tedy, aby pozměňovací návrhy byly zpracovány způsobem, který jsme v tuto chvíli odsouhlasili.

Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nikdo, podrobnou rozpravu končím.

 

Tím jsme se vypořádali s bodem 27 a máme před sebou následující třetí čtení: 103, 114, 115, 118, 119, 122 a další.

 

Bodem 103 je

 

103.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců
na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 140/2001 Sb.,
a zákona č. .../2001 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti
s přijetím správního řádu a zákon č. 329/1999 Sb., o cestovních dokladech
a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky,
ve znění pozdějších předpisů (zákon o cestovních dokladech)
/sněmovní tisk 1164/ - třetí čtení

 

Prosím pana ministra vnitra, aby se nenechal rozptylovat a soustředil se na tento zákon. Prosím pana zpravodaje Tomáše Kladívka, aby zaujal své místo u stolku zpravodajů. Sděluji vám, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1164/3.

Otvírám rozpravu. Hlásí se pan zpravodaj.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, v rámci třetího čtení rozpravy bych podal pozměňovací legislativní návrh, který se týká bodu B pozměňovacích návrhů, kde usnesení (? -m) výboru pro evropskou integraci je novelizován zákon změna zákona o azylu. V případě, že by tento pozměňovací návrh byl přijat, dojde k rozšíření názvu zákona o změnu zákona o azylu. To znamená, je to podmíněná legislativně technická úprava. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se hlásí dál do rozpravy? Žádnou přihlášku nemám, rozpravu končím. Chci se zeptat pana ministra vnitra, zda hodlá... (Ministr přistupuje k řečništi.) Pokud nemáte nic důležitého, tak nemusíte, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Snad jedinou věc, pane místopředsedo. K pozměňovacímu návrhu pana poslance Kohlíčka bych chtěl zdůvodnit, proč jej budu nedoporučovat. Ten důvod je takový, že návrh pana poslance Kohlíčka směřuje k poměrně výraznému zlepšení situace občanů jednoho státu, konkrétně Slovenské republiky, na území České republiky. V zásadě bych neměl nic proti tomu, aby takovéto nadstandardní vztahy fungovaly, ale je zapotřebí si uvědomit, že v mezinárodních souvislostech vždy takovéto nadstandardní vztahy musí být reciproční. Znamenalo by přijetí návrhu pana poslance Kohlíčka, že občané Slovenské republiky na území České republiky budou požívat výrazných výsad oproti občanům jiných států, ale občané České republiky na Slovensku těchto výsad užívat nebudou.

Proto v mezinárodním právu se toto řeší mezinárodními smlouvami, které jsou samozřejmě závazné pro obě strany, a nikoliv v rámci právní normy jednoho státu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Slovo má pan zpravodaj.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Vážený pane místopředsedo, dovolte mi, abych navrhl proceduru k projednávání tisku 1164/3. Navrhuji, abychom nejprve hlasovali o pozměňovacích návrzích A1 až A5 najednou, poté o pozměňovacích návrzích B1 až B6 najednou, zvlášť o pozměňovacím návrhu B7. Tam upozorňuji, že v případě jeho přijetí se rozšiřuje název zákona o změnu zákona o azylu. Poté o pozměňovacím návrhu B8. Následně o pozměňovacích návrzích uvedených pod čísly C1 až C11 najednou, poté o návrzích pod čísly D1 a D2 opět najednou. Poté o případné podmíněné legislativně technické úpravě a nakonec o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To je poměrně srozumitelná procedura. Je někdo, kdo jí nerozuměl? Všichni souhlasí. Přikročíme tedy k hlasování. Prosím pana zpravodaje, aby předkládal jednotlivé návrhy, o kterých rozhodneme hlasováním, a před hlasováním se k nim vy i pan ministr vyjádříte.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Takže nyní bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích uvedených pod čísly A1 až A5. Doporučuji. (Ministr: Také doporučuji.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP