(15.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Doležal, poté pan poslanec Šustr.

A já ještě jednou prosím, aby mi sem kluby vyslaly své zástupce, se kterými se chci dohodnout na dalším postupu dnešního odpoledního jednání.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedající. Já bych si též dovolil předložit několik pozměňovacích návrhů, i když předtím mám ještě jednu prosbu. Poprosil bych zpravodajku výboru pro veřejnou správu, aby nám nějakým způsobem přesně definovala usnesení, které platí, protože já se přiznám, že mám k dispozici tři. První stránky jsou shodné, akorát obsah je jiný. Takže možná by stálo za to najít rozhodující bod, který tam je správně, aby potom nedošlo k některým dohadům nebo komplikacím. To je jenom technické upozornění.

A teď mé pozměňovací návrhy k jednotlivým paragrafům.

K § 1. V odst. 1 za slova "a státní příspěvkové organizace" doplnit slova "uvedené v příloze č. 1". Ostatní přílohy se přečíslují a přílohou číslo jedna je příloha číslo 1 k důvodové zprávě.

Dále v odst. 2 navrhuji v předvětí vypustit nadbytečná slova "jednotlivé" a "zároveň". V odst. 2 dále navrhuji v písm. a) vypustit nadbytečné slovo "veškerá", v odst. 2 písm. b) navrhuji vypustit nadbytečná slova "včetně plnění všech daňových, poplatkových a odvodových povinností podle zvláštního právního předpisu", jelikož se domnívám, že není třeba zdůvodňovat jen určité typy závazků státu. V odst. 2 je dle mého názoru nadbytečné písm. c), a proto jej navrhuji vypustit, jelikož tuto záležitost řeší ustanovení § 249 a následující zákoníku práce.

V odst. 3 navrhuji jako nadbytečná vypustit slova "jednotlivé", "zároveň" a "veškerá".

Odst. 4 navrhuji nahradit novým zněním, a to následujícím: "Věci, práva, jiné majetkové hodnoty, závazky a povinnosti podle odstavců 1 - 3 přecházejí na kraj, na jehož území má příslušná organizační složka nebo státní příspěvková organizace sídlo.

K § 2. V odst. 2 navrhuji jako nadbytečnou vypustit druhou větu, neboť z ničeho nevyplývá, že by tento princip platit neměl, a zákon by tak jen potvrzoval to, co platí.

K § 3 odst. 1. Navrhuji nové znění, a to: "Nemovité věci, které přecházejí podle § 1 do vlastnictví krajů, musí být od 1. 1. 2003 po dobu pěti let užívány pouze k účelu, ke kterému byly užívány ke dni přechodu vlastnictví. Stanou-li se před uplynutím této doby pro kraj pro tento účel nepotřebnými, musí být nabídnuty bezúplatně včetně příslušenství do vlastnictví té obce, na jejímž území se nemovitá věc nachází, k plnění funkcí na úseku sociální péče, zdravotnictví, kultury, výchovy a vzdělávání. Pokud obec písemnou nabídku kraje ve lhůtě dvou měsíců od jejího doručení nepřijme, nabídne ji kraj bezúplatně do vlastnictví státu. Organizační složkou státu příslušnou k přijetí nabídky je věcně příslušné ministerstvo. Pokud stát nepřijme písemnou nabídku kraje ve lhůtě dvou měsíců od jejího doručení, naloží kraj s touto věcí bez uvedených omezujících podmínek."

K § 4. V odst. 2 navrhuji v předvětí vypustit nadbytečné slovo "zároveň". V odst. 2 písm. a) navrhuji vypustit nadbytečné slovo "veškerá", v odst. 2 písm. b) navrhuji vypustit nadbytečná slova "včetně plnění všech daňových, poplatkových a odvodových povinností podle zvláštního právního předpisu". Zdůvodnění jsem již řekl. A v odst. 2 je dle mého názoru nadbytečné písm. c), a proto navrhuji jeho vypuštění.

V odst. 3 navrhuji jako nadbytečná vypustit slova "zároveň" a "veškerá".

K § 5. V odst. 2 navrhuji jako nadbytečnou vypustit druhou větu.

K § 6. Odst. 1 navrhuji v novém znění, a to následujícím: "Nemovité věci, které přecházejí podle § 4 do vlastnictví obcí, musí být od 1. 1. 2003 po dobu 5 let užívány pouze k účelu, ke kterému byly užívány ke dni přechodu vlastnictví věcí. Stanou-li se před uplynutím této doby pro obec pro tento účel nepotřebnými, musí být nabídnuty bezúplatně včetně příslušenství do vlastnictví toho kraje, na jehož území se nemovitá věc nachází, k plnění funkcí na úseku sociální péče, zdravotnictví, kultury, výchovy a vzdělávání. Pokud kraj písemnou nabídku obce ve lhůtě 2 měsíců od jejího doručení nepřijme, nabídne ji obec bezúplatně do vlastnictví státu. Pokud stát nepřijme písemnou nabídku obce ve lhůtě dvou měsíců od jejího doručení, naloží obec s těmito věcmi bez uvedených omezujících podmínek."

V odst. 3 navrhuji vypustit slova "se použije vůči obci opatření" a nahradit je slovy "postupuje".

K § 7. Odst. 4 navrhuji vypustit, neboť nejsou stanovena žádná kritéria pro udělování výjimek.

K § 8. V odst. 1 navrhuji nahradit slova "31. prosince 2002" slovy "1. října 2002".

V odst. 2 navrhuji nahradit slova "31. března 2003" slovy "31. prosince 2002" a slova "31. prosince 2002" nahradit slovy "1. října 2002". V odst. 2 ve větě třetí vypustit slovo "technickou".

K § 11. Ustanovení dle odstavců 1 a 2 jsou dle mého názoru formulována chybně. Okresní úřad není právnickou osobou, tou je stát. Okresní úřad je dle mého názoru orgánem státu, a proto z něj nemohou přecházet práva ani závazky. Z tohoto důvodu navrhuji vypustit odst. 2.

K § 13. Navrhuji zrušit toto ustanovení. Nelze souhlasit s obsahem tohoto ustanovení. S ohledem na navrhovaný přenos působnosti v oblasti státní sociální podpory na obce s rozšířenou působností by na ně mělo přejít i odpovídající vybavení.

Za § 13 vložit nový § 14 tohoto znění: "Ve lhůtě 3 let od rozhodného dne, kdy do vlastnictví krajů přešly věci, práva a závazky, se kterými byly příslušné hospodařit organizační složky státu a státní příspěvkové organizace podle § 1, jež se staly organizačními složkami kraje nebo příspěvkovými organizacemi kraje podle § 2, a zároveň jde o zařízení sociální péče, může obec, na jejímž území se toto zařízení nachází, kraj písemně požádat o převod věcí, práv a závazků této organizační složky kraje, příspěvkové organizace kraje nebo jiné právní formy do vlastnictví obce. Ustanovení § 4 odst 2 a 3, § 5, § 6 odst. 1 a 3 se použije přiměřeně."

A za druhé. "Kraj je povinen ve lhůtě 6 měsíců od doručení písemné žádosti obce převést do vlastnictví obce bezúplatně věci, práva a závazky příspěvkové organizace kraje, organizační složky kraje nebo jiné právní formy zařízení sociální péče, jejíž věci, práva a závazky přešly na kraj podle tohoto zákona."

Doplněna bude též nová poznámka pod čarou, § 45 zákona číslo 114/1988 Sb., o působnosti orgánů České republiky v sociálním zabezpečení, ve znění zákona č. 360/1999 Sb.

Dosavadní § 14 označit jako 15.

A poslední pozměňovací návrh. Navrhuji stávající § 14 nové znění: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: S faktickou poznámkou se přihlásil pan kolega Filip. Prosím pana poslance Doležala, ať mu věnuje pozornost.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, paní a pánové. Já budu opravdu stručný. Já bych chtěl jenom požádat kolegu Doležala, aby zvážil ono vypuštění toho odst. 2, kde vystupuje okresní úřad sám za sebe jako právnická osoba.

Skutečně podle zákona o okresních úřadech okresní úřad vystupuje jednak za stát, jednak sám za sebe jako za právnickou osobu, protože je zřizovatelem, tedy nejen za stát. Ta dvojrole mu byla dána a teď se s tím musíme vypořádat. Já bych to tam ponechal. Jestli on sám zváží, jestli to poté stáhne ve třetím čtení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP