(14.50 hodin)
(pokračuje Kohlíček)

(2) dnem 1. ledna 2003 přísluší výkon funkce zřizovatele krajských příspěvkových organizací uvedených v příloze 4 k tomuto zákona Ministerstvu kultury."

Za čtvrté. Doplňuje se nová příloha č. 4. Příloha č. 4 k zákonu - seznam krajských příspěvkových organizací, v nichž přechází funkce zřizovatele z krajů na Ministerstvo kultury. Galerie Benedikta Reita v Lounech, Pivovarská 29 - 34, 440 01 Louny, IČO 00360724.

Chtěl bych na doplnění říci, že jsem vycházel ve svém pozměňovacím návrhu z pozměňovacího návrhu, který vzešel z výboru. Proto označuji přílohu, kterou zde navrhuji, doplnit jako přílohu 4, a proto také změny se vztahují k pozměňovacímu návrhu, který vzešel z jednání garančního výboru.

Zdůvodnění. V rámci reformy veřejné správy přešla na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků, ve znění pozdějších předpisů, některá zařízení na kraje a nyní podle tohoto návrhu přechází na kraje zřizovatelská působnost k již existujícím státním organizacím. Zejména z příloh v důvodové zprávě k tomuto zákonu je zjevné, že se jedná o velké množství organizací, jejichž počet a zaměření ne vždy měly kraje dostatečnou možnost ovlivnit. Tím došlo a může docházet k situaci, kdy kraj bude uvažovat o vlastní koncepci péče o územní rozvoj, přičemž do této koncepce organizace transformované na krajské podle tohoto návrhu zákona, případně již dříve podle zákona č. 157/2000 Sb., nemusí zapadat. Přitom se jedná zpravidla o organizace s dlouholetou tradicí, které by měly v této tradici pokračovat, a mnohdy mají i celostátní působnost. Bylo by v rozporu s ustanoveními zaručujícími samosprávu územních samosprávních celků nařizovat zákonem krajům zachování těchto organizací jako celku v jejich kontinuitě a nedat jim možnost, jak v případě, že činnost některých zákonů transformovaných státních organizací se nebude hodit do koncepce kraje, tyto organizace převést zpět na stát. Stát je naopak povinen rozhodovat o formě a činnosti takových organizací na základě své povinnosti zpřístupňovat kulturní bohatství. K naplnění těchto slov směřuje i můj pozměňovací návrh.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo ze 17 přihlášených třetí v pořadí, pan kolega Škromach. Připraví se paní poslankyně Rujbrová a kolega Kraus.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, chtěl bych předložit několik pozměňovacích návrhů k tomuto projednávanému tisku, a sice za § 11 se vkládá nový § 12, který včetně poznámky 21 pod čarou zní: Přechod majetku do vlastnictví Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky.

Odst. 1. Dnem 1. ledna 2003 přecházejí z vlastnictví státu do vlastnictví Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky (dále jen pojišťovna):

a) nemovité věci užívané pojišťovnou na základě práv, kterých nabyla podle zvláštního zákona jako právní nástupce Správy všeobecného zdravotního pojištění zřízené při Ministerstvu zdravotnictví České republiky - poznámka pod čarou 21;

b) nemovité věci užívané pojišťovnou na základě smluv o převodu práva hospodaření s národním majetkem uzavřených před 31. prosincem 1993 mezi pojišťovnou jako nabyvatelem a převodci tohoto majetku.

Odst. 2 téhož paragrafu. Nemovité věci, které přecházejí do vlastnictví pojišťovny, musí být po dobu 10 let ode dne jejich nabytí užívány pouze k účelu, ke kterému byly užívány ke dni převodu vlastnictví věcí podle odst. 1. Stanou-li se před uplynutím této doby pro pojišťovnu nepotřebnými, musí být nabídnuty k bezúplatnému převodu do vlastnictví státu. Organizační složkou státu příslušnou k přijetí nabídky je věcně příslušné ministerstvo. Pokud stát nepřijme písemnou nabídku pojišťovny ve lhůtě tří měsíců od jejího doručení, naloží pojišťovna s těmito věcmi podle svého uvážení.

Odst. 3. O předání a převzetí majetku státu sepíší předávající organizační složky státu a ostatní příspěvkové organizace s pojišťovnou nejpozději do 31. prosince 2002 protokol o  předání a převzetí majetku podle tohoto zákona. Protokol obsahuje název, sídlo a identifikační číslo předávajícího a pojišťovny a výčet nemovitých věcí, které se zapisují do katastru nemovitostí s uvedením údajů nezbytných pro zápis do katastru nemovitostí. Poznámka pod čarou 15. Protokol musí být podepsán vedoucím organizační složky státu nebo statutárním orgánem státní příspěvkové organizace za předávajícího a statutárním zástupcem pojišťovny za nabyvatele. Jedno vyhotovení protokolu předávající současně zašle Ministerstvu financí.

Odst. 4 téhož paragrafu. Protokol podle odst. 3 je listinou, kterou pojišťovna zašle do 30. června 2003 s ohlášením přechodu vlastnického práva z České republiky na pojišťovnu k provedení záznamu do katastru nemovitostí. Poznámka pod čarou č. 18. Pokud tak pojišťovna neučiní, zašle protokol s ohlášením přechodu vlastnického práva z České republiky na pojišťovnu k provedení záznamu do katastru nemovitostí Ministerstvo financí.

Poznámka pod čarou č. 21 zní: § 28 zákona č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky.

Dosavadní § 12 až § 14 se označují jako § 13 až 15. Dosavadní poznámka pod čarou 21 se označuje jako poznámka 22.

To je jeden pozměňovací návrh.

Další pozměňovací návrh se týká problematiky, která byla navržena právě Svazem měst a obcí k problematice převodu majetku do majetku obcí, které (?) měly být převedeny na kraj a který by měl v podstatě řešit situaci, kdy město nebo obec bude mít zájem o provozování zařízení, ať už sociálního, nebo zdravotního, v rámci své působnosti, byť vzniká určitá otázka vztahu vůči ostatním obcím v okolí, protože většina těchto zařízení byla spádová, pro někdy desítky obcí v celém okolí. To je problém, který se ale dá bez problémů řešit.

Nové znění § 14 - Přechodné ustanovení.

§ 14 odst. 1. Ve lhůtě do 2 let ode dne, kdy kraj nabyl podle § 1 tohoto zákona do svého vlastnictví věci, se kterými byly příslušné hospodařit organizační složky státu a státní příspěvkové organizace poskytující služby sociální péče - poznámka pod čarou 21 - včetně veškerých práv a závazků a které se staly organizačními složkami kraje nebo příspěvkovými organizacemi kraje podle § 2 tohoto zákona, může obec, na jejímž území se toto zařízení nachází, kraj písemně požádat o převod věcí, práv a závazků této organizační složky kraje nebo příspěvkové organizace kraje do vlastnictví obce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP