(10.10 hodin)
(pokračuje Tvrdík)

Na této konferenci bylo 41 zahraničních hostů z Velké Británie, Švédska, ale také Spojených států amerických, konsorcia SAAB/BAE Systems či firmy Raytheon, která je nebo bude dodavatelem zbraňových systémů. Účastnilo se tam 50 odborníků z Ministerstva obrany, Armády České republiky, Ministerstva zahraničních věcí či Ministerstva financí. Vážím si toho, že jste jeden den se této konference zúčastnil. Na druhou stranu nedokážu pochopit, proč vaše závěry jsou zcela rozdílné od závěrů zhruba 90 odborníků, kteří podle mého soudu skutečně vycházejí z relevantních informací.

Jenom pro vaši informaci. Konference v této sestavě dospěla k závěru, že nabízený letoun splňuje požadavky vzdušných sil Armády České republiky na jeho provozování jak v rámci České republiky, tak v součinnosti s letouny a ostatními systémy Severoatlantické aliance, a že nabízený letoun JAS-39 Gripen je plně interoperabilní se Severoatlantickou aliancí. Dokonce závěry této konference skončily tím, že bylo konstatováno, že letoun Gripen pro Českou republiku bude z hlediska interoperability na nejvyšší úrovni ze současných používaných letounů v Severoatlantické alianci.

A jestliže se konala tato dvoudenní konference, vy jste na ní byl přítomen, tak prostě nemohu, než s neuvěřitelným překvapením vnímat informace, které mi dáváte. Jsem připraven vám vyjít vstříc a jsem připraven speciálně pro vás, abychom nezatěžovali tuto Poslaneckou sněmovnu, uspořádat na Ministerstvu obrany pracovní seminář, který jsem připraven řídit a na kterém budou odborníci, jejichž fundovanost bude nezpochybnitelná a kteří budou připraveni vám odpovědět. V případě, že moji nabídku přijmete, jsem připraven vám ještě dnes sdělit termín této konference ke všem otázkám, na které jste dnes upozornil.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane ministře. O slovo se přihlásil pan poslanec Jiří Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Musím jen technicky zareagovat. Skutečně jsem se zúčastnil této konference, ale vysokým představitelem Ministerstva obrany jsem na začátku byl upozorněn, že by nebylo vhodné, abych na této konferenci kladl dotazy. Teprve v závěrečné fázi mi bylo umožněno položit jeden dotaz, ale já jsem na té konferenci nesměl klást dotazy. Domnívám se, že když se zakáže klást dotazy, tak samozřejmě výsledek té konference je pozitivní.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

 

Ministr obrany ČR Jaroslav Tvrdík: Pane poslanče, pane předsedající, nebudu plýtvat časem této Poslanecké sněmovny. Neříkáte úplnou pravdu, je to trochu nefér. Víte velice dobře, že konference byla dvoudenní. Vím, že jste druhý den měl vážnou rodinnou událost a že jste se druhého dne konference nemohl účastnit. Plně to respektuji, nechtěl jsem to zde uvádět.

Přes to všechno - první den byl dnem neveřejným, byl dnem technickým pro experty. Druhý den byl dnem otevřeným a mohly se klást jakékoli dotazy a také se kladly. Je mi líto, že jste z vážných osobních důvodů na druhý den nebyl, ale prosím, nepoužívejme takovéto zkreslené informace.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, skutečně rozpravu končím.

Pan poslanec Payne vyslovil nesouhlas s odpovědí na svou písemnou interpelaci, budeme tedy o tom hlasovat. Všechny vás odhlásím a požádám vás o novou registraci, protože se poměry ve sněmovně poněkud změnily.

Budeme hlasovat o usnesení, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s písemnou odpovědí ministra obrany na interpelaci poslance Jiřího Payna.

 

Zahájil jsem hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 290 z přítomných 80 poslanců pro 25, proti 51. Návrh nebyl přijat.

 

Tím končím projednávání interpelace pana poslance Payna na ministra obrany Jaroslava Tvrdíka.

Dále bych chtěl sněmovně sdělit, že pan poslanec Pavel Severa má náhradní kartu číslo 22.

A dále sdělení pana poslance Nečase, který stáhl z projednávání na této schůzi Poslanecké sněmovny svoji interpelaci na ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Tudíž interpelace, která byla v pořadí jako čtvrtá, se dnes projednávat nebude.

Přistoupíme k interpelaci pod bodem číslo 5, kterou ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr odpověděl na interpelaci poslance Stanislava Fischera ve věci stavby čističky odpadních vod v areálu Kaňk u Kutné Hory. Projednávání této interpelace bylo na 46. schůzi Poslanecké sněmovny přerušeno před uzavřením rozpravy do doby přítomnosti pana ministra Grégra. Interpelace se předkládá spolu s odpovědí jako tisk 1219.

Otevírám rozpravu a táži se pana ministra, zda hodlá vystoupit jako první. (Ne.) Pan poslanec Fischer hodlá vystoupit, dáme přednost panu poslanci Fischerovi.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové. Již potřetí se zde vracíme k tématu čističky důlních vod z bývalého dolu Kaňk u Kutné Hory. Tento problém tady byl dostatečně osvětlen během dvou předchozích vystoupení a následující diskuse, proto se k tomu nebudu vracet a opakovat to, co bylo již zde řečeno. Problém také vznikal celou řadu let a není možné samozřejmě ho vyřešit na jeden ráz také třeba nějakým usnesením a podobně.

Než jsme došli k této schůzi, k pokračování rozpravy na toto téma, byl jsem se znovu podívat na dole Kaňk a v okolí 5. března. S potěšením jsem konstatoval, že možná i ty interpelace a zdejší projednávání přispěly k tomu, že situace se začala měnit, a to měnit v pozitivním směru. Nyní již nepůsobí v tomto areálu Rudné doly Příbram, ale nový podnik Diamo Dolní Rožínka, který si počíná podle mého názoru velmi zodpovědně. Přikročil k rozšíření kapacity čističky důlních vod na hoře Kaňk. Stále si tedy myslím a jsem přesvědčen o tom, že místo nebylo vybráno vhodně, ale fakt je, že teď tam čistička funguje, že byla zvýšena její kapacita, jsou tam nové kalolisy a lze předpokládat, že se bude snižovat i hladina důlních vod. Také zde byly zahájeny práce u ústí Štoly čtrnácti pomocníků tak, aby bylo omezeno znečišťování potoka Beránky.

Znovu opakuji, že Diamo Dolní Rožínka postupuje velmi zodpovědně a potřebuje čas, aby třeba prověřilo to, jak se osvědčí čistička na kopci. Stejně můj dojem je, že časem bude třeba čističku postavit na úpatí kopce Kaňk u Štoly čtrnácti pomocníků. Proto vzhledem k vývoji, který nastal, v této chvíli nepovažuji za nutné vyslovit nesouhlas s odpovědí pana ministra. Uvítal bych, kdyby doplnil to, co jsem zde řekl. Nechci to zde rozebírat podrobněji, také přetrvávají další problémy, jako je otázka privatizace zařízení v areálu bývalého dolu atd., ale to by bylo zase příliš rozšíření tématu. Myslím, že bude možné se případně k tomu vrátit koncem roku, až budou zkušenosti s tím, jak se osvědčil provoz čističky na hoře.

Proto nežádám žádné usnesení, ale uvítal bych, kdyby pan ministr se k této problematice se ještě vyjádřil. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Udílím tedy slovo místopředsedovi vlády a ministru průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi.

 

Místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, dovolte, abych reagoval na interpelaci pana poslance Stanislava Fischera ve věci stavby čistírny důlních odpadních vod v areálu Kaňk u Kutné Hory. Chtěl bych ocenit pozitivní hodnocení pana poslance Fischera, který konstatoval, že situace se nejenom významně zlepšila, ale že se také veškeré dění kolem této záležitosti uklidňuje.

Provedl bych jen několik stručných rekapitulací. Jak jistě víte nebo jak tady již zaznělo, podle původního schváleného plánu likvidace Rudných dolů Příbram, státní podnik, na důl Kaňk a na základě platných rozhodnutí Obvodního báňského úřadu Kladno, poslední bylo z 15. 8. 1997, měly být důlní vody po nastoupání odváděny gravitačně Štolou čtrnácti pomocníků, jak tady také pan poslanec zmínil, a jejíž ústí se nalézá mimo areál určený k privatizaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP