(15.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Ti, kteří budou hlasovat zároveň pro a zároveň vystupují s kritikami o stavu veřejných rozpočtů a s problémem růstu výdajů veřejných rozpočtů, se podle mého názoru dostanou do jakési schizofrenie, ale to je jejich vnitřní problém.

Popisuji to tady proto, že toto je podle mého názoru stejně historický okamžik, jako byl okamžik, ve kterém bylo zřízeno čtrnáct krajů. Někteří z vás si ještě vzpomenou na upozorňování ODS na to, kolik úředníků a kolik peněz to bude stát. Všechno se to stalo realitou, přestože to všichni popírali. Všechno se opakuje, přibude oněch několik tisíc nových úředníků v oněch 194 nyní úřadech, protože jich je - a opakuji to ještě jednou - o 122 více, než jich je dnes.

Abych dokázal absurdnost tohoto vývoje, dovolte mi uvést příklad, který to ukazuje nejlépe, a to jsou Černošice, které byly ve vládním návrhu.

Černošice jako ona obec - použiji vaši terminologii - pověřená římská tři totiž převezme bývalý Okresní úřad Praha-západ. Někteří z vás vědí, že sídlí v Praze v Podskalské ulici, a tak dojde k této kuriozitě: V Praze bude dům, na něm bude napsáno Obecní úřad Černošice pověřený III a v něm budou sedět úředníci placení z rozpočtu obce Černošic. To všechno nedaleko Vyšehradu. Myslím, že zakladatelé Království českého se asi budou obracet v hrobě, budou tomu nedaleko, ale hlavně se budou asi obracet občané Černošic, kteří z rozpočtu Obecního úřadu Černošice ten pražský dům a jeho úředníky budou platit. A tím se vrátím k tomu, co už jsem tady říkal - oni ovšem logicky přijedou a vystaví účet této Poslanecké sněmovně a budou trvat na tom, že to zaplatí někdo jiný, to je Poslanecká sněmovna.

To je první část mého vystoupení. Druhá jenom pro vysvětlenou, proč klub Občanské demokratické strany poté, kdy nebylo přijato jediné moudré východisko z jinak komplikované situace, kdy byl odmítnut návrh, aby úřady pověřené III byly právě a jenom v místech okresních úřadů, jiným slovy aby okrsky zůstaly okresy nebo naopak, poté kdy se sněmovna rozhodla nezůstat u dnešního počtu okresů 72, ale rozhodla se počet zvýšit na nejméně oněch 192, poté poslanecký Klub ODS podporoval všechna města, která usilovala o to, stát se těmito novými okresními městy, prostě proto, že si myslíme, že mezi čísly 192, 194, 203 nebo 210 není v principu žádný rozdíl. Rozhodující krok, který zaplatí občané tohoto státu, je totiž navýšení ze 72 na 194. Tím zároveň vyslovuji názor, že toto je zpackaná reforma, na které se Občanská demokratická strana podílet nehodlá, protože náklady na ni zaplatí občané tohoto státu a těm nepřinese vůbec nic.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Nepřistoupíme, ještě se hlásí ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, přiznám se, že jsem neměl v úmyslu vystupovat, protože diskuse, která se tady teď odvinula jednak od vystoupení předsedy poslaneckého klubu komunistické strany, tak předsedy poslaneckého klubu občanských demokratů, kteří tady ve vzájemné shodě prosazovali nějaký pohled na reformu veřejné správy, tak diskusi opět vrátili tam, kde byla na začátku. Nicméně kdyby padaly argumenty faktické, tak bych nereagoval. Nicméně padaly zde nepravdy a dosti posunutá tvrzení, tak reagovat musím.

Za prvé bych začal tam, kde skončil předseda klubu Občanské demokratické strany, a myslím si, že svým vystoupením dokladoval, jak neupřímně sděluje Poslanecké sněmovně svá stanoviska. On zde hovořil o tom, že už je jedno, jestli je 192 nebo 205 nebo 210 obcí, a proto že občanští demokraté hlasovali pro všechny. Ale skromně zapomněl na to, že nehlasovali pro nových pět, nových deset nebo nových patnáct obcí, ale hlasovali pro nových asi 45 obcí. A 192 plus 45 rozhodně není 210, což předseda rozpočtového výboru této sněmovny doufám ví, protože kdyby to nevěděl, tak by jako šéf rozpočtového výboru nebyl příliš způsobilý. A jelikož předpokládám, že to ví, že sčítat umí, tak Poslaneckou sněmovnu a tím i veřejnost mystifikuje a neříká pravdu. To je první věc.

Druhá věc - k nárůstu byrokracie. Při prvním čtení jsem tady velmi otevřeně hovořil o tom, že předpokládáme, že nárůst úředníků, nikoliv zaměstnanců, protože to jsou dvě různé kategorie, že nárůst úředníků může být mezi 10 a 15 %. V tuto chvíli - a říkal jsem to na začátku druhého čtení - je situace optimističtější. Myslím si, že mohu v tuto chvíli s klidným svědomím tady říci, že počet úředníků, kteří dnes vykonávají agendy na okresních úřadech, a počet úředníků, kteří je budou vykonávat po druhé etapě reformy veřejné správy, nebude znamenat nárůst počtu úředníků. Rozhodně nebude znamenat dramatický nárůst úředníků. A rozhodně je lež, když se tady říká, že to bude nárůst úředníků o 15 až 20 tisíc, jak tady říkal pan předseda rozpočtového výboru.To je prostě vědomá lež a lidé by měli vědět, že tady v rámci předvolebního populismu takovéto nepravdivé argumenty padají.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP