(9.40 hodin)
(pokračuje Starec)

Další návrh: V § 8 odstavec 2 písmeno h) nahradit na konci tečku čárkou a doplnit písmena i) a j), která znějí: i) uvolňování finančních prostředků při rozpočtovém provizoriu, j) správní výdaje fondu.

Poslední návrh: V § 9 odstavec 1 text nově vkládané věty zní: Projednává materiály v rozsahu uvedeném v § 8 odstavec 2.

Tolik návrhy, které byly - znovu opakuji - připraveny pro jednání hospodářského výboru, přednesl je pan kolega Kapoun. Stanovisko Státního fondu dopravní infrastruktury bylo souhlasné.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Vnouček.

 

Poslanec František Vnouček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, k předloženému poslaneckému návrhu zákona, kterým se mění zákon 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury a o změně zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 993, k návrhu zákona, kterým se navrhuje novela zákona č. 104/2000 Sb., sněmovní tisk 993, předkládám tyto pozměňovací návrhy.

1. V § 2 písmeno i) zní: poskytování příspěvků a návratných finančních výpomocí na výstavbu a modernizaci místních komunikací.

2. V § 2 dosavadní písmeno i) se nadále označuje jako písmeno j).

Zdůvodnění. Místní komunikace jsou neoddělitelnou součástí dopravní infrastruktury. Velmi často jsou součástí významných silničních tahů a v řadě obcí suplují silnice druhé a třetí třídy, nezřídka i silnice první třídy. V těchto případech je jejich zatížení veliké a jejich stav nemůže být stranou státního zájmu, byť se jedná o majetek obecný. Stávající úprava neumožňuje i v případě důvodného zájmu ze strany státu, aby fond ze svých finančních prostředků na tyto akce přispíval.

Návrh směřuje k tomu, aby stát prostřednictvím fondu měl možnost podpořit významné stavební akce týkající se místních komunikací, které zejména svým následným dopadem přesahují rámec obce a města. Předkládaný roční objem finančních prostředků fondu určených pro tento účel by měl být 400 - 500 milionů, což činí 1 - 1,2 % z rozpočtu fondu schváleného pro rok 2002.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Pan poslanec Sehoř.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych upozornit na to, že jsem rozdal všem do lavic své návrhy do podrobné rozpravy. Je jich 31. Chtěl bych se ujistit, že je nemusím číst zde na mikrofon.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pakliže jsou písemně rozdány do lavic všech poslanců, není třeba je číst.

 

Poslanec Karel Sehoř: Jestli nejsou námitky, děkuji. Kromě toho bych chtěl ještě uvést dva pozměňovací návrhy.

První pozměňovací návrh by zněl: Vložit nové písmeno, a to § 4 odstavec 1 písmeno e), jehož text zní: převody podílů výnosů z poplatků za vážení vozidel - odkaz 4 b). Odkaz 4 b) - § 38 a) až 38 c) zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Ostatní body bude třeba přeznačit.

Druhý návrh by byl k mému návrhu č. 3, který by doznal určité změny. Jeho text zní: včetně zařízení pro ochranu komunikací a zajištění bezpečnosti provozu.

To je vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Pan poslanec Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, v rámci podrobné rozpravy dávám návrh, aby návrh zákona pana kolegy Sehoře a dalších byl zamítnut. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Pakliže tomu tak není, končím podrobnou rozpravu.

Ptám se pana navrhovatele, zda si přeje přednést závěrečné slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: V podrobné rozpravě vystoupili čtyři poslanci. Bylo opět navrženo zamítnutí návrhu novely zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

Poslanec Pavel Hojda: Stejně jako včera doporučuji zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 92 o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 92 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 154 vyslovilo 77 a 75 bylo proti.

 

Vzhledem k těsnému hlasování vyčkám kontroly výsledků hlasování. Paní poslankyně Jungová má slovo.

 

Poslankyně Yvona Jungová: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, chtěla bych zpochybnit poslední hlasování. Světlo přihlášení mi svítilo, ale přestože jsem mačkala "a", na sjetině mám "x".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme hlasovat o procedurální námitce paní poslankyně Jungové.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 93 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 93 tento byl přijat, když se pro něj z přítomných 158 vyslovilo 127 a 9 bylo proti. Budeme opakovat hlasování o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 94. Kdo je pro návrh na zamítnutí předloženého návrhu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 94 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 164 vyslovilo 79 a 85 bylo proti.

 

Tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP