(9.20 hodin)

Poslanec Libor Ježek: Děkuji. Paní předsedající, dámy a pánové. Já mám též variantní návrhy ke změně názvu předkládaného sněmovního tisku, a to varianta 1 - Majetkový úřad České republiky, dále jen úřad, a varianta 2 - Úřad správy majetku státu České republiky, dále jen úřad. Samozřejmě, jedná se o kompletní změnění v celém textu zákona, a to podle zvolené varianty.

Druhý pozměňovací návrh k sněmovnímu tisku 1100: v § 29 odst. 3 a 4 se odkazy na poznámku pod čarou č. 18 nahrazují odkazy na poznámku pod čarou č. 17.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Pakliže tomu tak není, končím podrobnou rozpravu, a tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

18.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech
a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla),
ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky
a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1101/ - druhé čtení

 

Tento návrh byl projednáván ve středu 13. 3., jeho projednávání bylo přerušeno před uzavřením podrobné rozpravy. V tuto chvíli tedy je otevřena podrobná rozprava a já se ptám, kdo se do ní hlásí.

Jako první pan poslanec Macháček.

 

Poslanec Antonín Macháček: Vážená paní místopředsedkyně podruhé, kolegové a kolegyně rovněž podruhé. V návaznosti na to, co jsem hovořil k vlastnímu návrhu zákona o Finanční prokuratuře, je nutné tu změnu, kterou jsem navrhoval, navrhnout i v této novele, v tisku 1101. Takže rovnou navrhuji, aby v celém textu navrženého zákona sněmovní tisk 1101 byla slova "Finanční prokuratura" nahrazena slovy "Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, dále jen úřad", a to ve všech gramatických podobách.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Libor Ježek.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji, vážená paní předsedající, dámy a pánové. Pozměňovací návrh obdobný, jako přednesl pan kolega Macháček, k změně názvu Finanční prokuratura na variantní Finanční úřad České republiky. A druhá varianta Úřad správy majetku státu České republiky.

Další pozměňovací návrh k návrhu zákona. Část IV. zní: část IV. Změna zákona o státním podniku, článek 4. Zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění zákona č. 30/2000 Sb., zákona č. 220/2000 Sb., a zákona č. 103/2001 Sb., se mění takto.

1. V § 2 odst. 2 se tečka zrušuje a text se doplňuje slovy "a nemá vlastní majetek".

2. V § 16 odst. 2 - tento paragraf zní: Podnik vykonává při hospodaření s majetkem státu práva vlastníka podle zvláštních právních předpisů. Vlastním jménem jedná v právních vztazích týkajících se majetku státu a účastní se řízení před soudy a jinými orgány ve věcech týkajících se majetku státu včetně řízení o určení, zda to vlastnické nebo jiné obdobné právo státu je či není.

3. V § 16 odst. 3 se druhá věta zrušuje.

4. V § 54 odst. 1 se 4. a 5. věta nahrazují textem, který zní: Působnost tohoto zákona se nevztahuje na státní podniky založené podle zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, včetně těch, které se považují za založené podle uvedeného zákona, na státní organizace, které se uvedeným zákonem v rozsahu stanoveném zvláštním předpisem řídí, a na Budějovický Budvar, národní podnik. Hospodaření těchto státních organizací upravují zvláštní právní předpisy.

5. V části VI. se za dosavadní článek 9 vkládá nový článek 10, který zní: Dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, vztahuje na všechny dosavadní státní organizace, včetně těch, které byly dnem 31. prosince 2001 vyňaty z působnosti uvedeného zákona podle § 54 odst. 1 zákona č. 219/ 2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění zákona č. 501/2001 Sb. To neplatí pro státní podniky založené podle zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů, včetně těch, které se považují za založené podle uvedeného zákona, pro státní organizace, které se uvedeným zákonem v rozsahu stanoveném zvláštním právním předpisem řídí, a pro Budějovický Budvar, národní podnik. Následující články se přečíslují.

Další pozměňovací návrh je k usnesení rozpočtového výboru, alternativa 1 - celý článek 11 se vypouští, alternativa 2 - upravit znění článku 11 takto: nahradit slovo "včetně" slovním spojením "s výjimkou", současně je třeba v návrhu zákona čl. 4. změny zákona č. 77/1997 Sb., ve znění zákona č. 30/2000 Sb., zákona č. 220/2000 Sb. a zákona č. 103/2000 Sb., vypustit všechny odkazy na zákon č. 219/2000 Sb., které jsou označeny číslicí 1.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Pan poslanec Ježek bude pokračovat.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Já ještě upřesním pro legislativu. Pozměňovací návrh, který se týká § 54 odst. 1, je v části VII. v dosavadním článku č. 8.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Pakliže tomu tak není, končím podrobnou rozpravu, a tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

34.
Návrh poslanců Karla Sehoře a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury
a o změně zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky
ve věcech převodů majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku
České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 993/ - druhé čtení

 

Projednávání tohoto bodu bylo přerušeno včera v 19 hodin po ukončení obecné rozpravy. V tuto chvíli prosím pana poslance Sehoře a pana poslance Hojdu, aby zaujali místo u stolku zpravodajů.

V tuto chvíli zahajuji obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásil písemně pan poslanec Miroslav Kapoun.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP